Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαρ-2019 00:10

  Σταματήστε την αντίστροφη μέτρηση του Brexit και ξανασκεφτείτε το

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Σε μια σειρά ψηφοφοριών την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να απορρίψει (και πάλι) τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποκλείσει μια μη-συμφωνία για το Brexit, να καθυστερήσει τη διαδικασία εξόδου και να αφήσει στην άκρη, προς το παρόν, τις εκκλήσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

  Όπως μπορείτε να δείτε, η λίστα με τα πράγματα που η Βρετανία δεν θέλει είναι εντυπωσιακά περιεκτική. Το μόνο που μένει είναι να βρούμε κάτι, οτιδήποτε, που να το θέλει - και με το οποίο η ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να συμφωνήσει. Αν δεν συμβεί τίποτα άλλο, σε δέκα ημέρες θα υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ανεξάρτητα από το αν το θέλει ή όχι η Βουλή των Κοινοτήτων.

  Η καλύτερη διέξοδος από αυτό το χάος δεν έχει αλλάξει. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σκεφτεί τι έχει μάθει από τη στιγμή που ψήφισε να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2016, να επανεξετάσει αυτή την απόφαση και να νομιμοποιήσει μια νέα πολιτική μέσω μιας δεύτερης λαϊκής ψηφοφορίας.

  Αυτό είναι ακόμα δυνατό. Όσο απογοητευτική κι αν ήταν, η ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας κατά ενός νέου δημοψηφίσματος δεν διευθετεί το ζήτημα. Βουλευτές του Εργατικού κόμματος κλήθηκαν να απέχουν για λόγους τακτικής - προκαλώντας διαφωνία στις τάξεις - παρόλο που οι ηγέτες τους άρχισαν πρόσφατα να κινούνται προς την υποστήριξη μιας νέας "ψηφοφορίας του λαού". Το ερώτημα μπορεί και πρέπει να τεθεί και πάλι αυτή την εβδομάδα.

  Η Μέι, ωστόσο, επιμένει στην πρόθεσή της να κερδίσει την υποστήριξη της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την Ευρώπη. Παραδόξως, θα μπορούσε ακόμα να το πετύχει σε αυτό, παρά την κλίμακα των ήττων που έχει ήδη υποστεί. Η πρωθυπουργός υπολογίζει ότι οι υποστηρικτές του Brexit που έχουν καταγγείλει τη συμφωνία μέχρι τώρα, μπορούν να αλλάξουν γνώμη μόνο αν πιστέψουν ότι η εναλλακτική λύση είναι μια μεγάλη καθυστέρηση που θα οδηγήσει σε ένα πιο ήπιο Brexit ή καθόλου Brexit. Έχει υποσχεθεί μία τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία της την εβδομάδα αυτή, λέγοντας ότι αν περάσει, θα ζητήσει από την Ευρώπη μία σύντομη καθυστέρηση - και αν αποτύχει, θα χρειαστεί μία μεγαλύτερης διάρκειας.

  Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών κατανοούν ότι η συμφωνία της Μέι δεν θα ικανοποιήσει κανέναν. Δεν είναι απλώς ατελής, δεν είναι καν ένας αμυντικός συμβιβασμός, διότι στερεί από τη Βρετανία πολλά από τα οικονομικά οφέλη της ένταξης στην ΕΕ παράλληλα με την παροχή λιγότερης πολιτικής αυτονομίας και όχι περισσότερης. Πολλοί από τους Βουλευτές που την υποστήριξαν ή θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη και να την υποστηρίξουν, το καταλαβαίνουν και αυτό - αλλά έχουν προσκολληθεί στην ιδέα ότι, με το πέρασμα του χρόνου, θα μπορέσουν να πάρουν ένα κακό Brexit και να το βελτιώσουν. Αυτό είναι μια αυταπάτη. Μετά από δύο χρόνια άκαρπων πήγαινε-έλα, δεν υπάρχει περίπτωση για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, η ατελείωτη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Βρετανίας έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο.

  Εάν οι τακτικές της τελευταίας στιγμής της πρωθυπουργού πετύχουν, θα είναι ο πιο άμεσα τοξικός θρίαμβος στη σύγχρονη βρετανική ιστορία. Η Μέι πρέπει να αναρωτηθεί εάν θα επιθυμούσε να τη θυμούνται για αυτό.

  Ό,τι και αν αποφασίσει, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να απορρίψει τη συμφωνία για μία τελευταία φορά και να αναγκάσει την κυβέρνηση να ζητήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση, με σαφή στόχο να προβεί σε μία ενδελεχή επανεξέταση, ακολουθούμενη από ένα νέο δημοψήφισμα. Οι ηγέτες της ΕΕ, εξοργισμένοι αναμφίβολα όπως είναι, πιθανότατα θα συμφωνούσαν.

  Με τον χρόνο να στερεύει, η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ ενός καταστροφικού λάθους και της παραδοχής του γεγονότος που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι βουλευτές, υπουργοί και η ίδια η πρωθυπουργός: ότι το σχέδιο Brexit έχει πάρει ανεπανόρθωτα λανθασμένη στροφή. Οι πολιτικοί της χώρας μπορούν ακόμα να βάλουν ένα στοπ. Αν αρνηθούν, η ετυμηγορία της ιστορίας θα είναι πολύ σκληρή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων