Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Νοε-2018 00:36

  Το πρώτο μικρό βήμα της Ευρώπης προς τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε μια ιδέα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης και άλλες κυβερνήσεις δήλωσαν ότι μπορούν να την στηρίξουν. Το σχέδιο δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστά πρόοδο.

  Η μεγαλύτερη αδυναμία της Ευρωζώνης είναι ότι δεν διαθέτει τρόπους στήριξης των κρατών μελών που διολισθαίνουν σε ύφεση: η νομισματική πολιτική δεν αρκεί, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθορίζει το επίπεδο των επιτοκίων για την Ευρωζώνη ως σύνολο και δεν μπορεί να κατευθύνει συγκεκριμένα τη στήριξή της σε μεμονωμένες χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει ταχθεί υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού για την Eυρωζώνη, αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προβάλλει αντιστάσεις, φοβούμενη ότι αυτό θα οδηγούσε σε συνεχιζόμενες μεταβιβάσεις κεφαλαίων από ισχυρές οικονομίες (δηλαδή τη Γερμανία) σε δοκιμαζόμενες οικονομίες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Μια προηγούμενη συμφωνία για την επεξεργασία της ιδέας - η λεγόμενη Διακήρυξη του Meseberg- φάνηκε να μην οδηγεί πουθενά.

  Η Γαλλία και η Γερμανία δημοσίευσαν ένα σχέδιο. Η ιδέα είναι να συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη σε ένα ταμείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των δημόσιων επενδύσεων. Ουσιαστικά, πέρα από την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης (η ΕΕ διαθέτει ήδη μέσα για τους σκοπούς αυτούς), αυτό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των προβληματικών χωρών. Το ταμείο θα είναι μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ και μόνο οι χώρες που συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης θα είναι επιλέξιμες για να το αξιοποιήσουν.

  Η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό βήμα. Οι "ενορχηστρωτές" του σχεδίου δεν έχουν πει πόσο μεγάλο θα είναι το ταμείο: Για να είναι χρήσιμο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μερικές εκατοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ζώνης του ευρώ, ένα ποσό που η Γερμανία είναι απίθανο να δεχτεί. Θα ήταν επίσης καλύτερα το νέο σχέδιο να αποσκοπούσε εξ ολοκλήρου στη σταθεροποίηση, αντί να καταπιάνεται με άλλους στόχους. Η κίνηση θα πρέπει να είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωζώνης και όχι ένα πρόγραμμα σε επίπεδο ΕΕ, διότι αυτό θα το έκανε πιο ευκίνητο και σαφώς πιο επικεντρωμένο στο προκείμενο πρόβλημα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευρωζώνη έχει ακόμη ανάγκη από πολλά άλλα πράγματα -συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της ημιτελούς τραπεζικής ένωσης.

  Παρόλα αυτά, αυτό το δημοσιονομικό σχέδιο θα αποτελούσε μια αξιοσημείωτη και πολύτιμη καινοτομία. Από τη στιγμή που θα καθιερωθεί, το ταμείο μπορεί πάντα να διευρυνθεί εάν τα γεγονότα το απαιτήσουν ή να τροποποιηθεί για να θέσει τη σταθεροποίηση ως προτεραιότητά του. Εν τω μεταξύ, θα αποδείξει ότι η Ευρώπη μπορεί τελικά να ενισχύσει την οικονομική της διακυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται μια κρίση για να προβεί σε δράση.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων