Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 00:05

  Η συμφωνία της Μέι για το Brexit δεν είναι λύση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιό της να εγκαταλείψει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν βέβαια την παραίτηση μελών του. Η επιλογή, είπε, είναι είτε η δική της συμφωνία, "ή να φύγει η χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να μην υπάρξει καθόλου Brexit". Υπό αυτό το πρίσμα, η σωστή επιλογή - η μόνη λογική επιλογή - είναι πιο προφανής από ό,τι ίσως πίστευε όταν έλεγε αυτά τα λόγια: καθόλου Brexit.

  Οι όροι της συμφωνίας της Μέι αποδεικνύουν την παράνοια της όλης προσπάθειας. Η στήριξη για το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 ήταν οριακή. Για μήνες, οι λεπτομέρειες που έρχονταν στην επιφάνεια σχετικά με το τι θα σήμαινε η αποχώρηση από την ΕΕ, έκαναν πολλούς να αλλάξουν γνώμη. Η Μέι και το υπουργικό συμβούλιο συνέχισαν τις διαδικασίες ανεξάρτητα από αυτό. Αυτή η "υπνοβασία” προς την καταστροφή πρέπει να τελειώσει. Το Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει το σχέδιο και, με ή χωρίς τη Μέι ως πρωθυπουργό, να ζητήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανατροπή αυτού του ιστορικού σφάλματος.

  Λίγοι διαφωνούν με το ότι η συμφωνία της Μέι θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, ιδίως με την κατάργηση των υπηρεσιών (μακράν του μεγαλύτερου οικονομικού τομέα της χώρας) από την ενιαία αγορά της Ευρώπης. Θα επιβάρυνε επίσης τις επιχειρήσεις όλων των ειδών με επίμονη αβεβαιότητα, αφήνοντας ασταθείς τις μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη. Για να δικαιολογήσουν αυτές και άλλες απώλειες, οι υποστηρικτές του Brexit ελπίζουν για μεγαλύτερο έλεγχο των υποθέσεων της χώρας - αλλά η συμφωνία προβλέπει το αντίθετο. Ακόμη και η περιορισμένη συμμετοχή στην ενιαία αγορά, την οποία περιλαμβάνει η συμφωνία, συνεπάγεται τον έλεγχο της ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών - και μετά τον Μάρτιο του επόμενου έτους, η Βρετανία θα χάσει τη δυνατότητα να επιβάλλει τη γνώμη της σχετικά με τις πολιτικές αυτές.

  Μειωμένες οικονομικές προοπτικές και μειωμένη κυριαρχία: Ο συνδυασμός που κατοχυρώνεται στο σχέδιο συμφωνίας της Μέι φαίνεται απαράδεκτος. Δεν είναι πλέον μόνο όσοι υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα να μην υπάρξει Brexit. Πολλοί από όσους υποστήριξαν το Brexit συμφωνούν.

  Ο τοξικός συμβιβασμός που απέσπασε η Μέι από τους διαπραγματευτές της Ευρώπης έχει μόνο μία αιτιολόγηση - ότι είναι καλύτερος από το να μην υπάρξει καμία συμφωνία. Βέβαια, η αποφυγή της καταστροφής μιας χαοτικής μη-συμφωνίας για το Brexit τον επόμενο Μάρτιο είναι απαραίτητη. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει χωρίς το σχέδιο της Μέι, αν η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγνωρίσει ότι το Brexit ήταν ένα λάθος και η Ευρώπη παίξει το ρόλο της για να επιτρέψει τη διόρθωση αυτού του λάθους.

  Αν το Κοινοβούλιο απορρίψει το σχέδιο - όπως θα έπρεπε και όπως είναι το πιο πιθανό - η Μέι ή ο διάδοχός της θα έπρεπε να δηλώσει ότι το Brexit ήταν μια αποτυχία και να καλέσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσει την επιθυμία της χώρας να παραμείνει στην ένωση. Οι ηγέτες της Ευρώπης θα χρειαστεί τότε να δηλώσουν ότι θα δέχονταν αυτή την εξέλιξη, ότι θα έδιναν τον χρόνο που θα χρειαζόταν και ότι δεν θα επέβαλαν κανένα σκληρό Brexit στο πρόγραμμα τον επόμενο Μάρτιο. Ακόμη και αν ήταν πολύ αργά για να αποφευχθεί η επίσημη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαν να γίνουν μεταβατικές ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διακοπεί το εμπόριο, εν αναμονή της επανένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

  Βέβαια, η απόρριψη του σχεδίου της Μέι συνεπάγεται κινδύνους. Θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση και αβεβαιότητα. η κυβέρνηση των Τόρις μπορεί να πέσει. Νέες εκλογές θα μπορούσαν να εκλέξουν μια κυβέρνηση των Εργατικών, των οποίων οι απόψεις για το Brexit δεν είναι σαφείς. Και τα δημοψηφίσματα, όπως απέδειξε το φιάσκο του Brexit, δεν πάνε πάντα όπως αναμενόταν. Ακόμα κι έτσι, το βασικό σημείο είναι το εξής: Το γενικά ανυπόμονο σχέδιο της Μέι δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ένα χαοτικό Brexit. Όπως είπε η ίδια ο πρωθυπουργός, υπάρχει κι άλλη επιλογή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων