Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 00:05

  Τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας τώρα ξεκινάνε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Ashworth

  Η Ιταλία κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα αυτό το μήνα με την έκδοση 3ετών, 7ετών και 20ετών κρατικών ομολόγων ύψους 5,5 δισ. ευρώ την Τρίτη. Έχει πλέον ολοκληρώσει σχεδόν το 95% του ετήσιου στόχου χρηματοδότησής της, αλλά εκεί τελειώνουν οι καλές ειδήσεις. Είναι φανερό ότι η χώρα ακόμη πασχίζει να εκδώσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα.

  Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων παρέμειναν υψηλές, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Εν τω μεταξύ, η πώληση ομολόγων λήξεως 2038 καλύφθηκε μόνο 1,4 φορές, από 1,9 φορές τον περασμένο μήνα. Για να είμαστε δίκαιοι, το ποσό των 20ετών ομολόγων που πωλήθηκαν ήταν υψηλότερο αυτή τη φορά, αλλά υπήρξε απόδοση 3,9% στην προσφορά - 11 μονάδες βάσης υψηλότερα από την πώληση του Οκτωβρίου. Με περισσότερα από 250 δισ. ευρώ προς πώληση το επόμενο έτος, περίπου 100 δισ. ευρώ από τα οποία θα αποτελούν 10ετή ή και μεγαλύτερης λήξης ομόλογα, τα προβλήματα χρηματοδότησης της Ρώμης μόλις τώρα ξεκινούν.

  Δεν υπάρχει ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα

  Η επενδυτική όρεξη για 20ετή ομόλογα υποχώρησε αισθητά τον Νοέμβριο συγκριτικά με τη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα

  View

   

  Οι επενδυτές είναι λογικό να είναι νευρικοί όσον αφορά την ανάληψη κινδύνου για τις πιο μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις, κι ακόμα περισσότερο πριν από την απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στην απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση της υποβολής προϋπολογισμού για το 2019. Ο λαϊκιστικός συνασπισμός αναμένεται να επιμείνει αποφασιστικά στο στόχο ελλείμματος 2,4% του ΑΕΠ.

  Αυτό θα επιβαρύνει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την απόφαση σχετικά με την πειθαρχική δράση έως τις 4 Δεκεμβρίου. Θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το λεγόμενο πρωτόκολλο για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στην Ιταλία για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ. Δεν αποτελεί και το πιο ιδανικό σκηνικό για την πώληση ομολόγων.

  Οι δημοπρασίες της Τρίτης απέτυχαν να εμπνεύσουν αυξημένο ενδιαφέρον ακόμη και για τα 3ετή και 7ετή ομόλογα, αν και το πιο βραχυπρόθεσμο χρέος αναμφίβολα θα βοηθήσει τη Ρώμη να επιτύχει το στόχο της άντλησης 20 δισ. ευρώ φέτος - τα μισά από τα οποία προγραμματίζεται να αντληθούν από τα πενταετή και τα δεκαετή ομόλογα.

  Η υψηλότερη απόδοση δεν αυξάνει τη ζήτηση

  Η απόδοση των 20ετών ομολόγων της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 150 μονάδες βάσης, ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους επενδυτές

  View

   

  Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί επίσης να επιλέξει να υιοθετήσει, όπως έχει κάνει επανειλημμένα πρόσφατα, τη διεξαγωγή των λεγόμενων "ενδο-δημοπρασιακών αντλήσεων κεφαλαίων" και των ανταλλαγών ομολόγων για να μειώσει την πίεση για την έκδοση μεγάλων ποσοτήτων ομολόγων με πιο μακροπρόθεσμη λήξη στις τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες. Εκδίδει επίσης ένα νέο τετραετές ομόλογο που συνδέεται με τον πληθωρισμό και απευθύνεται σε μικροεπενδυτές.

  Eίναι όλοι έξυπνοι τρόποι για να αποφευχθεί η ανάγκη να εκδώσει ομόλογα, στα οποία οι επενδυτές αποφεύγουν να επενδύσουν- τουλάχιστον μέχρι να φθάσει η δημοσιονομική διαμάχη σε κάποια μορφή λήξης. Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο για τη χρηματοδότηση του 2018 με διάφορες δημιουργικές μεθόδους. Το επόμενο έτος θα είναι ένα αληθινό τεστάρισμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων