Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 00:54

  Συγχαρητήρια στους Δημοκρατικούς –τώρα πρέπει να προσέξουν τα βήματά τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Του Albert Hunt

  Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δίνει στους Δημοκρατικούς μια χρυσή ευκαιρία να ερευνήσουν την αμφισβητούμενη για τη δεοντολογία της κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός είναι ένας πιθανός εφιάλτης για τον Λευκό Οίκο, αλλά και ένα πολιτικό ναρκοπέδιο για τους νικητές.

  Θα γίνουν έρευνες για τις οικονομικές συναλλαγές του Προέδρου, με έμφαση στη σχέση του με τη Ρωσία, επιθεωρήσεις των διφορούμενων πολιτικών και πρακτικών κάποιων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και, σύμφωνα με τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών Adam Schiff, μια "βαθιά κατάδυση" στους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία.

  "Θα κάνουμε τη δουλειά μας, μπορεί να πιστέψουν ότι ζουν εφιάλτη", δήλωσε ο βουλευτής Elijah Cummings του Μέριλαντ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Εποπτείας του Σώματος – ένα όργανο που δεν είχε δείξει ιδιαίτερη θέρμη για εποπτεία υπό τους Ρεπουμπλικάνους τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Cummings δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι "προσεκτικοί, μεθοδικοί και διαφανείς".

  Ο ίδιος και άλλοι Δημοκρατικοί αντιλαμβάνονται την παγίδα της υπέρμετρης αντίδρασης μετά τις κομματικές υπερβολές των Ρεπουμπλικανών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. "Δεν μπορούμε να γίνουμε ο Τορκεμάδα", δήλωσε ο βουλευτής Gerald Connolly της Βιρτζίνια, μέλος της επιτροπής εποπτείας, αναφερόμενος στον μεγάλο Ισπανό Ιεροεξεταστή του 15ου αιώνα. Αυτό αληθεύει ακόμη περισσότερο δεδομένης της πενιχρής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη νέα Βουλή και της ενισχυμένης δύναμης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

  Το ελεγκτικό έργο των Δημοκρατικών εξαρτάται εν μέρει από τις ενέργειες του Ειδικού Ανακριτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, Robert Mueller, ο οποίος ερευνά τη σύνδεση της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Trump το 2016. Εάν τους προσεχείς μήνες απευθύνει κατηγορίες εναντίον συνεργατών του Tραμπ, οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να περιορίσουν το εύρος των ερευνών του Κογκρέσου. Εάν ο πρόεδρος προσπαθήσει να σαμποτάρει τον Muller, για παράδειγμα μέσω ενός νέου και εχθρικού γενικού εισαγγελέα, θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου να αποκαλύψουν δημόσια ό, τι προσπαθεί να κρύψει ο Τραμπ.

  Το αν η νέα Βουλή των Δημοκρατικών επιλέξει την πείρα ή τα φρέσκα πρόσωπα για την ηγεσία της θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την κατεύθυνση και τους περιορισμούς των ερευνών. Θα χρειαστεί έντονη καθοδήγηση για να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να αποτραπεί η καιροσκοπική προσπάθεια μελών των επιτροπών ή των υποεπιτροπών να γεμίσουν μερικά πρωτοσέλιδα.

  Αυτό θα δικαιολογούσε και τη διατήρηση της Nancy Pelosi στην κεφαλή των Δημοκρατικών της Βουλής. Η Pelosi δαιμονοποιήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ως σύμβολο της ελίτ, και τώρα υπάρχουν αρκετοί νέοι βουλευτές των Δημοκρατικών που θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον αποφασισμένοι να ψηφίσουν εναντίον της. Αλλά καμία εναλλακτική λύση πέρα από την βουλευτή της Καλιφόρνια δεν είναι εξίσου επιδέξια, σκληρή ή πιο πειστική για την αριστερή πτέρυγα η οποία θα ανυπομονεί για άμεση δράση σε δύσκολα μέτρα όπως η κατάργηση της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων ή για απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ. Ένας συμβιβασμός που μπορεί να κάνει η Pelosi είναι να δεσμευτεί για διετή ηγεσία, να τοποθετήσει νεότερα μέλη σε κορυφαίες θέσεις και να αφήσει άλλους να είναι το δημόσιο πρόσωπο του κόμματος.

  Οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν ξύπνιους ηγέτες για να αποφύγουν φτηνές βολές, όπως οι ανάρμοστες διαρροές των φορολογικών δηλώσεων του Trump. Θα ήταν επίσης αντιπαραγωγικό για τις επιτροπές να δαπανούν χρόνο για να κοιτάζουν διαμάχες του παρελθόντος όπως το σκάνδαλο που εξώθησε σε φυγή τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος Scott Pruitt ή η εγκυρότητα της κατάθεσης του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Brett Kavanaugh. Αυτά είναι τα ζητήματα του χθες. Και θα ήταν ανόητο για τους Δημοκρατικούς να τσιμπήσουν το δόλωμα της δημαγωγίας του Τραμπ. Ο Πρόεδρος είναι πιο αποτελεσματικός στη λασπολογία από τους επικριτές του.

  O Tρσμπ θα είναι έτοιμος να εξαπολύσει μια αντεπίθεση κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι συμπεριφέρονται σαν κομματόσκυλα. Του αρέσει να παίζει το θύμα στο κυνήγι μαγισσών. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα που θα απαιτήσουν προσεκτική εξέταση. Για παράδειγμα, το Κογκρέσο μπορεί να έχει την εξουσία να αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Trump - ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναβάλει την υπόσχεσή του να τις αποκαλύψει - αλλά ίσως όχι να τις παρουσιάσει στο κοινό.

  Υπάρχουν τρεις βασικές επιτροπές: η επιτροπή Εποπτείας με επικεφαλής τον Cummings, η Επιτροπή Πληροφοριών με επικεφαλής τον Schiff και η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Jerrold Nadler.

  Ο Cummings είπε ότι θέλει οι Δημοκρατικοί να διασφαλίσουν ότι η απογραφή του 2020, που διεξάγεται από το Τμήμα Εμπορίου, δεν χειραγωγείται για πολιτικούς λόγους.

  Ωστόσο, μεγάλο μέρος των εργασιών της επιτροπής Εποπτείας θα επικεντρωθεί σε ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων που αφορούν τον Tραμπ και την οικογένειά του.

  "Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί σε πράγματα που αποδεικνύουν πως ο Τραμπ και η συμμορία του κλέβουν από όλους εμάς για να επωφεληθούν οι ίδιοι", λέει ο Norman Eisen, ανώτερο στέλεχος του προσωπικού επί θητείας Obama για θέματα δεοντολογίας, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τους ηγέτες του κόμματος. Θα ήθελε να δει να ελέγχονται και οι κυβερνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα του Οργανισμού Τραμπ αλλά και αυτά της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα ή του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ.

  Η Επιτροπή Πληροφοριών είχε καλλιεργήσει επί μακρόν μια παράδοση διακομματικής συνεργασίας μέχρι που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρός της, Devin Nunes και ο σύμμαχός του Trey Gowdy την εκμεταλλεύτηκαν για να διαχειριστούν για λογαριασμό του Trump ζητήματα του Λευκού Οίκου με το FBI. Απομάκρυναν επίσης πολλά στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, μια ρωγμή που ο Schiff έχει υποσχεθεί να επιδιορθώσει.

  Αυτός και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί στην ομάδα πιστεύουν ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που αγνοούν οι Ρεπουμπλικανοί. Είχε εμπλακεί ο υποψήφιος –τότε- Τραμπ σε μια συνάντηση τον Ιούνιο του 2016 μιας Ρωσίδας δικηγόρου που έδωσε στοιχεία κατά των Δημοκρατικών με τον γιο του Trump, τον γαμπρό και πρόεδρο της εκστρατείας του; Δόθηκαν ρωσικά κεφάλαια για την εκστρατεία των Δημοκρατικών μέσω της Εθνικής Ένωσης Τυφεκιοφόρων; Μήπως οι Ρώσοι επιχειρηματίες είχαν βοηθήσει τον οικονομικά πιεσμένο πολίτη Τραμπ με συμφωνίες στην αγορά ακινήτων της Φλόριντα; Είπαν οι σύμμαχοι του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Ρότζερ Στόουν, την αλήθεια στην κατάθεση που έδωσαν ενώπιον του Κογκρέσου;

  Η έρευνα του Schiff στη Σαουδική Αραβία θα αφορά πιθανώς οποιοδήποτε ρόλο μπορεί να διαδραμάτισε ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφου της Washington Post και επικριτή της Σαουδικής Αραβίας, στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα.

  Εάν οι Δημοκρατικοί επαναστάτες επιτύχουν στην προσπάθεια να προωθήσουν μια έρευνα που θα οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών, η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων θα είναι ο χώρος που θα συμβεί αυτό. Οι περισσότεροι ηγέτες κομμάτων έχουν ταχθεί υπέρ μιας αργής προσέγγισης, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα του ειδικού συμβούλου. Υπάρχουν πιο παραγωγικές δυνατότητες διερεύνησης για την επιτροπή των Δικαστικών Υποθέσεων, όπως η πολιτικοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή οι ενέργειες που αποσκοπούν στην καταστολή της συμμετοχής φτωχών και μειονοτικών ψηφοφόρων που ευνοούν γενικά τους Δημοκρατικούς.

  Η Επιτροπή είναι μία από τις πιο έντονα διαιρεμένες ιδεολογικά, με τους Δημοκρατικούς να κυριαρχούνται από την αριστερή τους πτέρυγα και τους Ρεπουμπλικάνους από τη δεξιά τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων