Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 06-Οκτ-2024 10:35

    Τι συμβαίνει και πέφτει τόσο πολύ η παραγωγή αυτοκίνητων στην Ιταλία

    Τι συμβαίνει και πέφτει τόσο πολύ η παραγωγή αυτοκίνητων στην Ιταλία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η παραγωγή στα εργοστάσια της Stellantis στην Ιταλία συνεχίζει να πέφτει, εν μέσω αυξανόμενης οργής από τα συνδικάτα των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιταλία πρόκειται να πέσει κάτω από τα 500.000 οχήματα φέτος από 751.000 το 2023, δήλωσε το συνδικάτο FIM-CISL, επικαλούμενο την επίμονα χαμηλή ζήτηση της αγοράς, ιδίως για τα ηλεκτρικά οχήματα.

    Η πρόβλεψη σηματοδοτεί ένα επίπεδο παραγωγής πολύ κάτω από τον στόχο του 2030 για ετήσια παραγωγή 1 εκατομμυρίου οχημάτων για επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά που συζητά η Stellantis με την ιταλική κυβέρνηση.

    Τα συνδικάτα των μεταλλουργών της Ιταλίας έχουν καλέσει σε μονοήμερη απεργία στις 18 Οκτωβρίου για να διαμαρτυρηθούν για την πτώση της παραγωγής.

    Η Stellantis, η οποία κατασκευάζει στην Ιταλία τα μοντέλα Alfa Romeo, Fiat και Maserati, καθώς και φορτηγά για άλλες μάρκες, παρήγαγε 237.700 αυτοκίνητα τους πρώτους εννέα μήνες, σύμφωνα με την FIM-CISL. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 41% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και ακόμη και κάτω από το 2020, όταν τα εργοστάσια έκλεισαν για μήνες μετά το αρχικό ξέσπασμα του Covid-19.

    Fiat 500e Mirafiori ερογστάσιο Ιταλία

    Και τα έξι εργοστάσια της Stellantis στην Ιταλία είδαν την παραγωγή να μειώνεται τους πρώτους εννέα μήνες, ανέφερε το συνδικάτο στις 2 Οκτωβρίου.

    Η Stellantis παλεύει με την επιβράδυνση και τις πιο ανταγωνιστικές αγορές αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, όπου η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων εξασθενεί. Η παραγωγή στο εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο - όπου η αυτοκινητοβιομηχανία έχει αναστείλει την παραγωγή του ηλεκτρικού Fiat 500e αφού δεν πουλάει- μειώθηκε κατά 68% την περίοδο αυτή.

    Τα στοιχεία ενίσχυσαν τους φόβους για διαρθρωτική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη για τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τους ασιατικούς ανταγωνιστές. Ο κορυφαίος κατασκευαστής της Ευρώπης, ο όμιλος Volkswagen, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μπορούσε να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά.

    Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Super Sport

    "Εάν η τάση που παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο επιβεβαιωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η κατάσταση (της παραγωγής) θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή", με λιγότερα από 300.000 αυτοκίνητα και περίπου 200.000 φορτηγά να παράγονται, δήλωσε ο επικεφαλής της FIM-CISL, Ferdinando Uliano.

    Ο Uliano, ο οποίος παρουσίαζε την τριμηνιαία έκθεση της ένωσης για την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα, δήλωσε ότι ο όγκος παραγωγής δεν βοηθήθηκε από τις καθυστερήσεις στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα κινήτρων αγοράς, το οποίο ανακοινώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους αλλά τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον Ιούνιο.

    "Πιστεύουμε ότι η έλλειψη κινήτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρνητικό αντίκτυπο", δήλωσε.

    Η υποχώρηση έχει επιφέρει πλήγμα στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να αυξήσει την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ιταλία σε 1 εκατομμύριο οχήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Κάρλος Ταβάρες έχει συγκρουστεί με τη Ρώμη για τα κίνητρα EV και την απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει μέρος της παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερο κόστος. 

    Μελονι ΟΗΕ 2024

    Ο CEO της Stellantis δέχεται πιέσεις μετά την απότομη πτώση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου φέτος, με την Stellantis να ανακοινώνει υποβάθμιση των προβλέψεών της για το 2024. Το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους αναμένεται τώρα να είναι μεταξύ 5,5% και 7,0% για το έτος, από το διψήφιο επίπεδο που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Ο Tavares πρόκειται να μιλήσει σε ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τις προοπτικές της χώρας για την παραγωγή αυτοκινήτων.

    Η Stellantis ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία, στην Ιταλία ειδικότερα, επιδεινώνεται από στοιχεία όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας. Μια ευρεία επανεξέταση των βιομηχανικών πολιτικών της χώρας ήταν το κλειδί για την επίτευξη των προτεινόμενων αποτελεσμάτων, ανέφερε η εταιρεία.

    Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:00 14/01

    F1: Πότε παρουσιάζει κάθε ομάδα το μονοθέσιο του 2026

    Οι παρουσιάσεις των νέων μονοθεσίων της F1 ξεκινούν και το κλίμα ενόψει του πρωταθλήματος του 2026 αρχίζει να ζεσταίνεται. Η Cadillac ήδη έδειξε το μονοθέσιό της.

    16:30 14/01

    Skoda Peaq: Το νέο 7θέσιο ηλεκτρικό θα είναι το ακριβότερο μοντέλο της φίρμας

    Το νέο ηλεκτρικό SUV επτά θέσεων της Skoda θα ονομάζεται Peaq και είναι βασισμένο στο πρωτότυπο Vision 7S του 2022, που καθιέρωσε τη σχεδιαστική γλώσσα "Modern Solid". Αναμένεται στην αγορά το...

    14:41 14/01

    Η Dacia ετοιμάζει νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο-οι πρώτες πληροφορίες

    Μετά το Spring, η Dacia θα παρουσιάσει σύντομα και το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης και έχει σοβαρό λόγο να το κάνει.

    12:00 14/01

    Αυτό είναι το ανανεωμένο Nissan Z και δείχνει πανέμορφο

    Το Nissan Z ανανεώνεται με διακριτικές αλλά ουσιαστικές αλλαγές, νέα εμφάνιση και βελτιώσεις στα μηχανικά μέρη, που υπόσχονται πιο καθαρή σχεδίαση και ακόμη πιο απολαυστική οδήγηση.

    10:30 14/01

    Φωτογραφία του Tesla Cybercab δίπλα σε γερανό προκαλεί ερωτήματα

    Μια φωτογραφία του Tesla Cybercab δίπλα σε όχημα οδικής βοήθειας οδήγησε σε διάφορα σενάρια, ωστόσο φαίνεται να πρόκειται μάλλον για φυσιολογικό μέρος των δοκιμών εξέλιξης του μοντέλου.

    18:00 13/01

    Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Renault Filante-όλα τα στοιχεία και εικόνες

    Το νέο Renault Filante σηματοδοτεί την επιστροφή της γαλλικής μάρκας στην premium κατηγορία με ένα SUV που συνδυάζει full hybrid τεχνολογία, χώρους και κορυφαία τεχνολογία στους τομείς της ασφάλειας...

    16:30 13/01

    Έκλεισε για έναν ολόκληρο χρόνο η παλιά εθνική στην Ελευσίνα-πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

    Εργασίες που θα ολοκληρωθούν το 2027 ξεκίνησαν στην Παλαιά Εθνική Οδό και ο δρόμος κλείνει για έναν χρόνο στο ύψος της Ελευσίνας.

    15:00 13/01

    Γιατί κάνουν απεργία οι οδηγοί ταξί, τι γίνεται με τα ηλεκτρικά και ο νόμος

    Οι οδηγοί ταξί ξεκίνησαν 48ώρη απεργία και το βασικό τους πρόβλημα είναι ο νόμος για τα ηλεκτρικά. Ας δούμε τι συμβαίνει.

    13:30 13/01

    Πώς φτιάχνεται το νέο Nissan Leaf-video μέσα από το εργοστάσιο

    Η Nissan ανοίγει τις πόρτες του εργοστασίου της στο Sunderland και αποκαλύπτει τη διαδικασία κατασκευής του νέου ηλεκτρικού, ενός μοντέλου που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

    12:00 13/01

    Η Ευρώπη πληρώνει 3.400 απολυμένους της Audi-Πακέτο ενίσχυσης για την γερμανική κρίση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ενισχύσει 3.400 απολυμένους της Audi με προγράμματα που θα τους επαναφέρουν στην αγορά εργασίας.

    10:30 13/01

    Formula E: Η Citroen πήρε νίκη στον δεύτερο αγώνα της

    Θεαματική είναι η είσοδος της Citroen στο πρωτάθλημα της Formula E καθώς μόλις στον δεύτερο αγώνα της κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

    16:30 12/01

    Παρουσιάστηκε το ηλεκτρικό Toyota Hilux-όλα τα στοιχεία και εικόνες

    Από τις πιο σκληρές διαδρομές, μέχρι την ηλεκτρική εποχή, το Hilux αλλάζει και καλείται πλέον να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί και σε έναν κόσμο χωρίς ρύπους, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

    15:05 12/01

    Το αγαπημένο μας Porsche show ταξιδεύει στην Ιαπωνία

    Από τη Νότια Καλιφόρνια μέχρι την καρδιά του Τόκιο, το Luftgekhuhlt ετοιμάζεται να μετατρέψει τον προσεχή Μάρτιο την θρυλική KK Route της ιαπωνικής πρωτεύουσας σε έναν ζωντανό ναό της Porsche, γεμάτο...

    13:35 12/01

    Οι τιμές του νέου Suzuki e Vitara στην Ελλάδα-Πότε ξεκινούν οι παραδόσεις

    Η Suzuki ανακοίνωσε τις τιμές του νέου e Vitara, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της, στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο να είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία.

    12:00 12/01

    Γιατί η BYD έφτιαξε ακόμα μία φίρμα αυτοκινήτων-πώς λέγεται και τα πρώτα μοντέλα

    Η αυτοκινητοβιομηχανία κολοσσός της Κίνας δημιούργησε ακόμα μία φίρμα αυτοκινήτων-διαβάστε γιατί το έκανε και πώς λέγεται η νέα υπο-μάρκα.

    10:30 12/01

    H Uber έφτιαξε δικό της robotaxi και το φέρνει στους δρόμους μέσα στο 2026 (video)

    Η σύμπραξη τριών νέων brand στον κόσμο του αυτοκινήτου μας φέρνει το επόμενο robotaxi που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2026 και θα είναι στο δίκτυο της Uber.