Παρασκευή, 13-Σεπ-2024 15:00
Ευρωπαίος πρωθυπουργός διαφωνεί με τους δασμούς στα κινεζικά οχήματα

Τα σχόλια του Pedro Sanchez έγιναν κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα και υποδηλώνουν την αλλαγή πλεύσης από την Ισπανία - η οποία σημειωτέον μέχρι τώρα υποστήριζε τους δασμούς – σηματοδοτώντας και την ανησυχία συνολικά της ισπανικής βιομηχανίας σε οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση από την εμπορική διαμάχη ΕΕ-Κίνας.
"Πρέπει να είμαι ειλικρινής, πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι τη θέση μας. Όχι μόνο τα κράτη μέλη, αλλά και η Ευρωπαική Επιτροπή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας στα πλαίσια εκδήλωσης σε βιομηχανικό πάρκο που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πόλη Κουνσάν, και συμπλήρωσε: "Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο, σε αυτή την περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο. Νομίζω ότι πρέπει να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας και από την Ισπανία θα είμαστε εποικοδομητικοί και θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν συμβιβασμό μεταξύ της Κίνας και της EE".
Hoy me he reunido en Shanghái con los presidentes de Chery, SAIC Motor y Hunan, tres grandes compañías chinas de la cadena de valor del coche eléctrico con planes de inversión en España.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) September 10, 2024
Transición energética y reindustrialización, esa es la apuesta de este Gobierno.
Generamos… pic.twitter.com/D5AX24S0H6
Σημειώνεται πως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε τη Δευτέρα τον Sanchez να διαδραματίσει "εποικοδομητικό ρόλο" στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να ψηφίσουν τον Οκτώβριο για το αν θα υιοθετήσουν πρόσθετους δασμούς ύψους έως και 36,3% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια απειλή που η Κίνα έχει αντιμετωπίσει με την έναρξη ερευνών αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρώπη.
Σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία τον Ιούλιο, η Γαλλία και η Ιταλία ψήφισαν επίσης υπέρ των δασμών. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Σουηδία απείχαν. Η ΕΕ αναθεώρησε ορισμένους δασμούς ή μείωσε τους προτεινόμενους.
Ερωτηθείς εάν η ιταλική θέση σχετικά με τους δασμούς για τα ηλεκτρικά οχήματα made in China έχει αλλάξει, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Adolfo Urso δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει λύση με διαπραγματεύσεις. "Το συζητούν αυτή τη στιγμή στη Γενεύη", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αναφερόμενος σε μια επίσημη διαμάχη που ξεκίνησε η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Τυχόν αντίποινα της Κίνας για τους δασμούς θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα την Ισπανία. Οι Ισπανοί χοιροτρόφοι ήταν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς του μπλοκ, με προϊόντα αξίας 1,5 δισ. ευρώ να πωλούνται στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023.
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες παροτρύνουν επίσης το Πεκίνο να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε αντίποινα για τους προτεινόμενους περιορισμούς των Βρυξελλών στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.
Μια ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία στην Κίνα αισθάνθηκε ότι το Πεκίνο θεωρεί την επίσκεψη ως πιο σημαντική από μια επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Sanchez τον Μάρτιο του 2023, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη ότι μια συμφωνία για τους δασμούς χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να είναι κοντά.
Η Εθνική Ένωση Ισπανικών Βιομηχανιών Κρέατος (ANICE) δήλωσε ότι παρατήρησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ακούγοντας τον Sanchez και την ομάδα του, κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας βρέθηκε επίσης στην Κίνα για να προσελκύσει επενδύσεις, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Ισπανία δήλωσε την Τρίτη ότι υπέγραψε συμφωνία βάσει της οποίας η κινεζική Envision Group θα κατασκευάσει εργοστάσιο για την κατασκευή μηχανημάτων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Μια επένδυση της τάξεως των 907 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα στο topgeargreece.gr
Η πλήρης αυτόνομη οδήγηση της Tesla (FSD) έφτασε στην Ευρώπη. Δείτε πώς και πού χρησιμοποιείται ήδη το Unsupervised FSD χωρίς επίβλεψη οδηγού.
Σάλο προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η είδηση πως η Porsche AG αποχωρεί από τον δείκτη DAX, ο οποίος απαρτίζεται από τις 40 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας.
Η iX3, το πρώτο δείγμα γραφής της Neue Klasse της BMW, παρουσιάστηκε επίσημα και υπόσχεται απόδοση, ταχύτατη φόρτιση και μοναδική ψηφιακή εμπειρία βασισμένη στο νέο λειτουργικό BMW Operating System...
Η Toyota συμπληρώνει την σημαντική παρουσία της στην Ευρώπη με ένα νέο εργοστάσιο το οποίο ανακοίνωσε πως θα φτιάξει και θα αφορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.
Με αφορμή τα 46α γενέθλια του Valentino Rossi ήρθε στην Αθήνα η ειδική έκδοση της BMW M4 CS Edition VR46 που εξελίχθηκε από κοινού με τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Το πρώτο Corsa που οδηγείται και σε πίστα και σε PlayStation, το ηλεκτρικό Corsa GSE Vision GT των 800 ίππων θα μπορείς να το οδηγήσεις στο Gran Turismo 7 από το φθινόπωρο του 2025.
Η BYD παρουσίασε τις νέες προτάσεις της στα μεσαία οικογενειακά μοντέλα που φέρουν υβριδική τεχνολογία Super DM Hybrid σε δύο εκδοχές αμαξωμάτων: Sedan και Touring.
H Volkswagen εναρμονίζει τα ονόματα των νέων μικρών της μοντέλων με την εποχή και το VW ID. 2all γίνεται ID. Polo που θα διαθέτει και έκδοση GTI.
Τα σπορ αυτοκίνητα δεν σχεδιάζονται για σωματότυπους σαν του Shaquille O'Neal, όμως όταν οι επιθυμίες συνοδεύονται από το κατάλληλο budget, όλα μπορούν να γίνουν.
Με αύξηση στις πωλήσεις, πολλαπλές επενδύσεις και διεύρυνση της αγοράς στην οποία απευθύνεται κινεζική φίρμα έχει καταφέρει μέσα στο 2025 να κάνει δύο φορές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μπορεί η εποχή των TT και R8 να έχει τελειώσει, όμως η Audi επιστρέφει στα σπορ coupe με το Concept C, που δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο, αλλά το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή για τη γερμανική φίρμα.
Για το 2028 προορίζεται το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με καύσιμο υδρογόνο καθώς μια από τις εταιρείες που ασχολούνται πολύ ενεργά ξεκίνησε να φτιάχνει την γραμμή παραγωγής.
Η καρδιά της αυτοκίνησης στην Ελλάδα χτυπά αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη όπου στα πλαίσια της 89ης ΔΕΘ διοργανώνεται από τις 6-14 Σεπτεμβρίου και έκθεση αυτοκινήτου με αθρόες συμμετοχές πολλών...
Ο Σπύρος Πανόπουλος έδειξε για πρώτη φορά το SPA Chaos με video που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογιαριασμό. Ετοιμάζεται το ελληνικό Hypercar.
Με αυτές τις δύο εντυπωσιακές ειδικές κατασκευές, η Mini δείχνει ότι ξέρει να συνδυάζει σπορ παράδοση, μοντέρνα αισθητική και τολμηρή φαντασία, είτε σε ηλεκτρικό είτε σε θερμικό σύστημα κίνησης.
Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.