Κυριακή, 08-Σεπ-2024 15:34
Αυτά είναι τα σχέδια της Stellantis για τις 14 φίρμες αυτοκινήτων του ομίλου

Πριν το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει μια νέα συζήτηση σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει η Stellantis με τις 14 φίρμες που έχει ύπο την διαχείρισή της ως όμιλος. Μια αποστροφή ενός CEO ή μια πτώση στις πωλήσεις και τις προβλέψεις της εμπορικής πορείας είναι πράγματα που πυροδοτούν τέτοιες συζητήσεις, όμως τελικά φαίνεται πως δεν υπάρχει θέμα. Τουλάχιστον προς το παρόν.
Σε νέα δήλωσή της, η Stellantis ανακοίνωσε ότι "δεν επιδιώκει τις διακρίσεις για κανέναν από τα εμπορικά της σήματα" και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς και τα 14 από αυτά. Επιπλέον, η αρχική υπόσχεση που δόθηκε το 2021 για τη διατήρηση όλων των "ισχυρών και εμβληματικών εμπορικών σημάτων" παραμένει σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι εμπορικά σήματα όπως η Lancia, η DS Automobiles, η Abarth και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν μέρος του ομίλου τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η μακροπρόθεσμη αυτή δέσμευση από την Stellantis έρχεται μόλις έναν μήνα αφότου ο CEO υπαινίχθηκε ότι μη κερδοφόρα εμπορικά σήματα μπορεί να καταργηθούν. Ο Carlos Tavares δήλωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αιμορραγούν χρήματα θα κλείσουν: "Αν δεν βγάζουν χρήματα, θα τα κλείσουμε. Δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε εμπορικά σήματα που δεν κερδίζουν χρήματα".
Αμέσως μετά από αυτή τη δήλωση, το Reuters επικαλέστηκε ειδικούς της βιομηχανίας που είπαν ότι η Maserati μπορεί να πωληθεί και ότι είτε η Lancia είτε η DS Automobiles μπορεί να καταργηθούν. Ωστόσο, φαίνεται ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει, καθώς και τα 14 brands θα συνεχίσουν υπό την Stellantis.
Η Maserati για παράδειγμα ανανεώνει τη γκάμα της, οπότε χρειάζεται χρόνο για να αποδείξει την αξία της. Όσον αφορά τη DS, η Stellantis την χαρακτηρίζει premium μάρκα, μαζί με τις Alfa Romeo και Lancia, ενώ η Maserati είναι "πολυτελής", που είναι διαφορετικό όσο παράξενο και αν φαίνεται.
Η αλήθεια είναι πως η Stellantis κατά έναν περίεργο τρόπο έχει δημιουργήσει μόνη της τέτοιου είδους σπαζοκεφαλιές. Αποφάσισε ας πούμε να διαχωρίσει την DS από την Citroen ή την Abarth από την Fiat και να προσθέσει δύο φίρμες που κατά τεκμήριο λειτουργούν ανταγωνιστικά η κάθε μια προς την μητρική της.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθώς η Chrysler είναι πλέον μια σκιά του πρώην ένδοξου εαυτού της. Έχοντας καταργήσει το γηρασμένο σεντάν 300C, έχει περιοριστεί σε ένα μόνο μοντέλο–το μίνι βαν Pacifica. Το χαρτοφυλάκιο της Dodge δεν ξεχειλίζει από προϊόντα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία με την προσθήκη του Hornet, αν και αυτό είναι μια ανασχεδιασμένη Alfa Romeo Tonale. Το νέο Charger έρχεται με ηλεκτρική και εξακύλινδρη ισχύ, αλλά ο V-8 δυστυχώς έχει πεθάνει.
Μέσα σε όλα αυτά μάλιστα η Stellantis έχει ανακοινώσει ήδη υπερήφανα πως διαθέτει το 51% σε μια κοινοπραξία που έχει φτιάξει με την κινεζική Leapmotor, τα αυτοκίνητα της οποίας θα εισάγει στην Ευρώπη. Άλλο ένα σκέλος δηλαδή στον εσωτερικό ανταγωνισμό.
Διαβάστε περισσότερα στο topgeargreece.gr
Η πλήρης αυτόνομη οδήγηση της Tesla (FSD) έφτασε στην Ευρώπη. Δείτε πώς και πού χρησιμοποιείται ήδη το Unsupervised FSD χωρίς επίβλεψη οδηγού.
Σάλο προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η είδηση πως η Porsche AG αποχωρεί από τον δείκτη DAX, ο οποίος απαρτίζεται από τις 40 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας.
Η iX3, το πρώτο δείγμα γραφής της Neue Klasse της BMW, παρουσιάστηκε επίσημα και υπόσχεται απόδοση, ταχύτατη φόρτιση και μοναδική ψηφιακή εμπειρία βασισμένη στο νέο λειτουργικό BMW Operating System...
Η Toyota συμπληρώνει την σημαντική παρουσία της στην Ευρώπη με ένα νέο εργοστάσιο το οποίο ανακοίνωσε πως θα φτιάξει και θα αφορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.
Με αφορμή τα 46α γενέθλια του Valentino Rossi ήρθε στην Αθήνα η ειδική έκδοση της BMW M4 CS Edition VR46 που εξελίχθηκε από κοινού με τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Το πρώτο Corsa που οδηγείται και σε πίστα και σε PlayStation, το ηλεκτρικό Corsa GSE Vision GT των 800 ίππων θα μπορείς να το οδηγήσεις στο Gran Turismo 7 από το φθινόπωρο του 2025.
Η BYD παρουσίασε τις νέες προτάσεις της στα μεσαία οικογενειακά μοντέλα που φέρουν υβριδική τεχνολογία Super DM Hybrid σε δύο εκδοχές αμαξωμάτων: Sedan και Touring.
H Volkswagen εναρμονίζει τα ονόματα των νέων μικρών της μοντέλων με την εποχή και το VW ID. 2all γίνεται ID. Polo που θα διαθέτει και έκδοση GTI.
Τα σπορ αυτοκίνητα δεν σχεδιάζονται για σωματότυπους σαν του Shaquille O'Neal, όμως όταν οι επιθυμίες συνοδεύονται από το κατάλληλο budget, όλα μπορούν να γίνουν.
Με αύξηση στις πωλήσεις, πολλαπλές επενδύσεις και διεύρυνση της αγοράς στην οποία απευθύνεται κινεζική φίρμα έχει καταφέρει μέσα στο 2025 να κάνει δύο φορές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μπορεί η εποχή των TT και R8 να έχει τελειώσει, όμως η Audi επιστρέφει στα σπορ coupe με το Concept C, που δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο, αλλά το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή για τη γερμανική φίρμα.
Για το 2028 προορίζεται το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με καύσιμο υδρογόνο καθώς μια από τις εταιρείες που ασχολούνται πολύ ενεργά ξεκίνησε να φτιάχνει την γραμμή παραγωγής.
Η καρδιά της αυτοκίνησης στην Ελλάδα χτυπά αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη όπου στα πλαίσια της 89ης ΔΕΘ διοργανώνεται από τις 6-14 Σεπτεμβρίου και έκθεση αυτοκινήτου με αθρόες συμμετοχές πολλών...
Ο Σπύρος Πανόπουλος έδειξε για πρώτη φορά το SPA Chaos με video που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογιαριασμό. Ετοιμάζεται το ελληνικό Hypercar.
Με αυτές τις δύο εντυπωσιακές ειδικές κατασκευές, η Mini δείχνει ότι ξέρει να συνδυάζει σπορ παράδοση, μοντέρνα αισθητική και τολμηρή φαντασία, είτε σε ηλεκτρικό είτε σε θερμικό σύστημα κίνησης.
Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.