Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 03-Αυγ-2024 10:45

    Γιατί η πρώτη υβριδική Porsche 911 δεν είναι η "αρχή του τέλους"

    Γιατί η πρώτη υβριδική Porsche 911 δεν είναι η "αρχή του τέλους"
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Πάνου Ντάνου

    Oι επαΐοντες της Porsche γυαλίζουν τις οθόνες τους, οι ειδήμονες της 911 κροταλίζουν τα δάχτυλά τους και οι ζηλωτές του θερμικού κινητήρα -και πολέμιοι του ηλεκτρικού ρεύματος- στρογγυλοκάθονται στις τροχήλατες υπερ-καρέκλες γραφείου: ομαδόν οι μαχητές της βενζίνης  βάλλουν κατά της ηλεκτροκίνησης, είναι έτοιμοι να σχολιάσουν οποιαδήποτε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα σχετική με την υβριδική 911, και, διασταλτικά, να μην αφήσουν ούτε ένα αντίδικο comment αβασάνιστο.

    Την ίδια στιγμή, μάλλον θα αγνοήσουν με περιφρόνηση την αποκάλυψη για την αμιγώς ηλεκτρική Cayenne. Αυτή την έχουν περάσει γενεές δεκατέσσερις προ πολλού, γιατί τόλμησε να είναι SUV.

    Έχουν πολύ πλάκα τα αυτοκινητικά beefs στα κοινωνικά δίκτυα. Παύουν, βεβαίως, να είναι κωμικά αν προσθέσουμε κάτι διαδικτυακούς τραμπουκισμούς, κάτι διασπορές fake news, κάτι χολερικές συμπεριφορές και κάτι φλεξαρίσματα ημιμάθειας, αν και -ευτυχώς- η οπαδική διάσταση της αυτοκίνησης, απέχει από την αντίστοιχη ποδοσφαιρική.

    H υβριδική Porsche 911 Carrera GTS.

    Παρ' όλα αυτά, όταν συμβαίνει, η ανέξοδη απαξία για μοντέλα που απορρίπτονται από μια φωτογραφία σε κινητό, τεχνολογίες που χρειάζονται χρόνο για να τελεσφορήσουν (όπως άλλωστε και ο θερμικός κινητήρας στη γέννεσή του), ανεπιτυχείς πειραματισμούς που πάνε την αυτοκίνηση ένα βήμα παραπέρα, είναι αποκαρδιωτική.

    Η νέα υβριδική GTS είναι η πρώτη 911 που ενέδωσε στη γλύκα του ρεύματος, αλλά δεν είναι plug-in. Αν ήταν, θα μπορούσε να κινηθεί "ηλεκτρικά" για λίγα χιλιόμετρα και να ρίξει στάχτη στα μάτια των ρυθμιστικών αρχών που έχουν βγει παγανιά προς άγραν διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, αν ήταν, θα ζύγιζε καμία 150ριά κιλά περισσότερα σε σχέση με τα μόλις 50 που έβαλε. Και, τέλος, αν ήταν, θα έμπαινε έτι περαιτέρω στο στόχαστρο των τιμητών της μάρκας (αλλά, όχι απαραίτητα -και μάλλον απίθανα- πελατών της).

    Το υβριδικό σύστημα της Porsche, λοιπόν, χωρίς να κάνει αβάσταχτη τη μάζα της 911 και χωρίς να διαταράξει την κατανομή βάρους εμπρός/πίσω, κατάφερε να κάνει την GTS (μια έκδοση περίπου στο μέσο της πολυπληθούς γκάμας) ένα αυτοκίνητο 532 hp.

    Τη θέση του προηγούμενου 3λιτρου κινητήρα με τα δύο turbo και τους 473 hp, πήρε ένα νέος (επίσης flat-six, θου Κύριε), υπερκυβισμένος στα 3.591 κ.εκ. που αποδίδει 478 hp, ήτοι, σιγά τη διαφορά. Έλα όμως που ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται ενσωματωμένος στο κιβώτιο ταχυτήτων, μαζί με έναν μικρότερο που στριμώχτηκε στο -ένα πλέον- turbo (μεταξύ στρόβιλου και συμπιεστή) γίνονται χορηγοί δύναμης με 54 hp. Παρεμπιπτόντως, ο ρόλος του δεύτερου είναι -κυρίως- να στέλνει την υστέρηση του turbo απο 'κει που 'ρθε.

    Η γκάμα της νέας υβριδικής Porsche 911
    Η γκάμα της νέας υβριδικής Porsche 911

    Το γεγονός ότι η υβριδική 911 992.2 GTS ήταν ταχύτερη από την 992.1, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Είναι πολλά τα άλογα, Nurburgring. Αλλά, τα 8,7 δευτερόλεπτα που της "έριξε" στο γύρο, είναι είδηση πρώτου μεγέθους. Ο χρόνος δε των 7΄:16,934" του υβριδικού μοντέλου, είναι "ανάλογος" με το 7΄:12,7" της 911 (991.2) GT3, αν ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που υπήρξαν στη χάραξη του πίστας.

    Αντίθετα με τα γιούργια άλλων κατασκευαστών, η Porsche προσεγγίζει την ηλεκτροκίνηση με σύνεση. Και μολονότι μια ηλεκτρική 911 είναι αναπόφευκτη, η στιγμή που θα είναι βασίλισσα στη γκάμα έχοντας εξορίσει τις θερμικές εκδόσεις, αργεί. Μέχρι και για την Cayenne, που δεν πλησιάζει καν το επικοινωνιακό εκτόπισμα της 911, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν θερμικοί κινητήρες ενδεχομένως και μετά το 2030.

    Όποιος αρνείται τη βιαιότητα του εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης, τον ανορθολογισμό των ρυθμιστικών αρχών, την υπεραισιοδοξία των προβλέψεων σχετικά με τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, μάλλον μεροληπτεί. Όπως άλλωστε και αυτός που δεν έχει αποκηρύξει τη γραφικότητα των "παλιών καλών εποχών". Το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό από το "ένδοξο παρελθόν", που ήταν όντως ένδοξο και τίθεται σε μειωτικά εισαγωγικά, μόνο και μόνο γιατί βαυκαλίζονται οι πολλοί που το επικαλούνται επί ματαίω.

    Όπως γλυκόπικρα έχει επισημάνει σε συνέντευξή του στο TopGear ο Gordon Murray, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στο βιβλίο της αυτοκίνησης "...θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι μιας συγκεκριμένης ηλικίας δεν θα είναι πια εδώ και οι άνθρωποι που θα μείνουν δεν θα θυμούνται αυτά τα πράγματα [σ.σ.: την οδηγική διαφορά μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών αυτοκινήτων]. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν ο κανόνας. Και τότε οι εταιρίες θα κατασκευάζουν αυτοκίνητα που θα οδηγούνται σωστά, είναι απλώς θέμα χρόνου".

    Πηγή: topgeargreece.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    17:12 05/09

    Η Tesla ξεκίνησε την χρήση πλήρους αυτόνομης οδήγησης στην Ευρώπη

    Η πλήρης αυτόνομη οδήγηση της Tesla (FSD) έφτασε στην Ευρώπη. Δείτε πώς και πού χρησιμοποιείται ήδη το Unsupervised FSD χωρίς επίβλεψη οδηγού.

    15:30 05/09

    Αιφνιδιαστική έξοδος της Porsche από τον δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Γερμανίας

    Σάλο προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η είδηση πως η Porsche AG αποχωρεί από τον δείκτη DAX, ο οποίος απαρτίζεται από τις 40 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας.

    14:30 05/09

    Επίσημο: Νέα BMW iX3, το πιο σημαντικό αυτοκίνητο της φίρμας τις τελευταίες δεκαετίες-δείτε τι την κάνει ξεχωριστή

    Η iX3, το πρώτο δείγμα γραφής της Neue Klasse της BMW, παρουσιάστηκε επίσημα και υπόσχεται απόδοση, ταχύτατη φόρτιση και μοναδική ψηφιακή εμπειρία βασισμένη στο νέο λειτουργικό BMW Operating System...

    11:20 05/09

    Toyota: Μεγάλη επένδυση στην Ευρώπη-Πού φτιάχνει εργοστάσιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Η Toyota συμπληρώνει την σημαντική παρουσία της στην Ευρώπη με ένα νέο εργοστάσιο το οποίο ανακοίνωσε πως θα φτιάξει και θα αφορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.

    11:00 05/09

    Στην Ελλάδα η μοναδική BMW M4 CS Edition VR46: Πού θα την δείτε

    Με αφορμή τα 46α γενέθλια του Valentino Rossi ήρθε στην Αθήνα η ειδική έκδοση της BMW M4 CS Edition VR46 που εξελίχθηκε από κοινού με τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

    18:30 04/09

    Opel Corsa GSE Vsion Gran Turismo: Η απάντηση των Γερμανών στο Renault 5 Turbo 3E

    Το πρώτο Corsa που οδηγείται και σε πίστα και σε PlayStation, το ηλεκτρικό Corsa GSE Vision GT των 800 ίππων θα μπορείς να το οδηγήσεις στο Gran Turismo 7 από το φθινόπωρο του 2025.

    17:00 04/09

    BYD Seal 6 DM-i: To πρώτο υβριδικό μοντέλο Touring της φίρμας στην Ευρώπη

    Η BYD παρουσίασε τις νέες προτάσεις της στα μεσαία οικογενειακά μοντέλα που φέρουν υβριδική τεχνολογία Super DM Hybrid σε δύο εκδοχές αμαξωμάτων: Sedan και Touring.

    15:30 04/09

    Επίσημο: Έρχεται VW ID. Polo και ID. Polo GTI

    H Volkswagen εναρμονίζει τα ονόματα των νέων μικρών της μοντέλων με την εποχή και το VW ID. 2all γίνεται ID. Polo που θα διαθέτει και έκδοση GTI.

    13:30 04/09

    Δείτε τι έκανε ο Shaquille O'Neal για να χωρέσει στην Corvette Z06 που αγόρασε

    Τα σπορ αυτοκίνητα δεν σχεδιάζονται για σωματότυπους σαν του Shaquille O'Neal, όμως όταν οι επιθυμίες συνοδεύονται από το κατάλληλο budget, όλα μπορούν να γίνουν.

    12:00 04/09

    Ποια εταιρεία αυτοκινήτου τριπλασίασε το μετοχικό της κεφάλαιο μέσα στο 2025

    Με αύξηση στις πωλήσεις, πολλαπλές επενδύσεις και διεύρυνση της αγοράς στην οποία απευθύνεται κινεζική φίρμα έχει καταφέρει μέσα στο 2025 να κάνει δύο φορές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    10:30 04/09

    Το νέο εντυπωσιακό coupe της Audi είναι έτοιμο για παραγωγή-όλα τα στοιχεία

    Μπορεί η εποχή των TT και R8 να έχει τελειώσει, όμως η Audi επιστρέφει στα σπορ coupe με το Concept C, που δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο, αλλά το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή για τη γερμανική φίρμα.

    19:00 03/09

    Ποια μεγάλη φίρμα ετοιμάζει γραμμή παραγωγής για αυτοκίνητα υδρογόνου

    Για το 2028 προορίζεται το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με καύσιμο υδρογόνο καθώς μια από τις εταιρείες που ασχολούνται πολύ ενεργά ξεκίνησε να φτιάχνει την γραμμή παραγωγής.

    17:05 03/09

    Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην Έκθεση Αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη 2025

    Η καρδιά της αυτοκίνησης στην Ελλάδα χτυπά αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη όπου στα πλαίσια της 89ης ΔΕΘ διοργανώνεται από τις 6-14 Σεπτεμβρίου και έκθεση αυτοκινήτου με αθρόες συμμετοχές πολλών...

    15:30 03/09

    Αυτό είναι το πρώτο video από το hypercar Chaos του Σπύρου Πανόπουλου

    Ο Σπύρος Πανόπουλος έδειξε για πρώτη φορά το SPA Chaos με video που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογιαριασμό. Ετοιμάζεται το ελληνικό Hypercar.

    14:00 03/09

    Αυτά είναι τα απίθανα πρωτότυπα Mini JCW με την υπογραφή της Deus Ex Machina

    Με αυτές τις δύο εντυπωσιακές ειδικές κατασκευές, η Mini δείχνει ότι ξέρει να συνδυάζει σπορ παράδοση, μοντέρνα αισθητική και τολμηρή φαντασία, είτε σε ηλεκτρικό είτε σε θερμικό σύστημα κίνησης.

    12:00 03/09

    Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους

    Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.