H κοινοπραξία Stellantis-Leapmotor έχει μεγάλους στόχους στην Ευρώπη- έρχονται δύο μοντέλα
Εκτύπωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
O όμιλος Stellantis θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την πρόσφατη συνεργασία του με την κινέζικη εταιρεία Leapmotor εισάγοντας στην Ευρώπη τουλάχιστον δύο μοντέλα για το 2024 κερδίζοντας μερίδιο αγοράς από Value-for-Money κατασκευαστές όπως η Dacia και η MG.
Tον περασμένο Οκτώβριο o όμιλος επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ για την αγορά μεριδίου 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της κινέζικης Leapmotor, δημιουργώντας μια κοινοπραξία με την ονομασία Leapmotor International, στην οποία η Stellantis κατέχει το 51% των μετοχών. Αυτό δίνει στη Stellantis να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα κατασκευής, εξαγωγής και πώλησης των προϊόντων της Leapmotor εκτός Κίνας.
Η κοινοπραξία σχεδιάζει να κατασκευάσει και να πουλήσει αρχικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ξεκινώντας με το μικρό και πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο T03 που θα παράγεται από φέτος στην Πολωνία. Αργότερα θα ακολουθήσουν και οι αγορές της Μέσης Ανατολής, της ΝΑ Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Leap Motor T03
Η σύμπραξη προσφέρει στη Stellantis και έναν τρόπο να γίνει πιο ανταγωνιστική στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου μάρκες όπως η Peugeot και η Citroen απώλεσαν σημαντικό μερίδιο αγοράς εκεί, και την παύση παραγωγής μοντέλων της Jeep το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ο τότε όμιλος PSA, που σήμερα ανήκει στη Stellantis, πωλούσε περισσότερα από 700.000 αυτοκίνητα ετησίως στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, η Stellantis μπορεί να επωφεληθεί από την παραγωγή και την τεχνολογία της Leapmotor με χαμηλότερο κόστος, δήλωσαν στελέχη της. "Η κινεζική επίθεση είναι ορατή παντού”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανακοίνωσε την δημιουργία της κοινοπραξίας, για να συμπληρώσει: "Με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν αντί να είμαστε τα θύματά της”.
Η Natalie Knight, οικονομική διευθύντρια της Stellantis, αναφέρθηκε στη Leapmotor ως το "15ο εμπορικό σήμα" του ομίλου. Στην Ευρώπη, η Leapmotor θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάτω από τη Citroen και τη Fiat ως μια εταιρεία χαμηλού κόστους.
Leap Motor C10
Αρχικά, τα κύρια μοντέλα της Leapmotor για την Ευρώπη θα είναι το T03 και το C10. Το τελευταίο είναι ένα SUV μήκους 4,75 μ. που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι διαθέσιμο με υβριδική και με αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Οι νέες λεπτομέρειες για την συνεργασία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση των επενδυτών στα πλαίσια της έκθεσης του Πεκίνου περιλαμβάνουν ανακοινώσεις σχετικά με την παραγωγή, την διανομή και τις πωλήσεις. Το σχέδιο λοιπόν έχει ως εξής:
Σε επίπεδο προϊόντων, τα μοντέλα C10 και T03 αναμένεται να ολοκληρώσουν την πιστοποίηση της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι. Δύο άλλα μικρά αυτοκίνητα αναπτύσσονται και προγραμματίζεται να λανσαριστούν στα τέλη του έτους με αρχές του 2025. Μακροπρόθεσμα, η Leapmotor θα εισχωρήσει και σε άλλες κατηγορίες της αγοράς.
Στον τομέα των πωλήσεων η κοινοπραξία Leapmotor International θα αρχίσει να πωλεί αυτοκίνητα με την επωνυμία Leapmotor το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μέσω των υφιστάμενων καναλιών πωλήσεων της Stellantis, με ειδικό χώρο στα καταστήματα του ευρωπαϊκού ομίλου.
Leap Motor C11
Τα μοντέλα της Leapmotor δεν θα ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα της Stellantis, αλλά εκείνα κατασκευαστών χαμηλού κόστους όπως η Dacia και η MG.
Η Stellantis δεν ασχολήθηκε με αναφορές για παραγωγή στην Πολωνία, αλλά δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την κατασκευή εργοστασίων κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη.
Leap Motor C01
Το portfolio μοντέλων της Leapmotor περιλαμβάνει επίσης το μεσαίο SUV C11, το οποίο έχει αυτονομία 650 χιλιομέτρων στην ηλεκτρική του εκδοχή, καθώς στην Κίνα διατίθεται και ως plug-in υβριδικό. Εκτός από το T03 και τα μελλοντικά μικρά αυτοκίνητα, άλλα μοντέλα περιλαμβάνουν το επερχόμενο μεσαίο SUV χαμηλού κόστους C16 και το μεσαίο sedan C01, τα οποία παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του Πεκίνου.
Μένει να δούμε αν το χρίσμα για την εισαγωγή και αντιπροσώπευση των μοντέλων της Leapmotor International στην ελληνική αγορά θα το λάβει ο όμιλος Συγγελίδη ή ο όμιλος Βασιλάκη που αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν στην εγχώρια αγορά τις hard core εταιρείες του ομίλου Stellantis.
Μην βιαστείτε να τα βάψετε μαύρα, καθώς ο νέος υβριδικός V8 των 4.0 λίτρων μπορεί να μην ακούγεται σαν τον W12, όμως αποδίδει 130 ίππους παραπάνω και παρέχει ηλεκτρική αυτονομία έως 80 χιλιόμετρα.
Η Τεχνοκάρ Μ.Α.Ε.Ε. φέρνει νέες ανταγωνιστικές τιμές στα best sellers και δυνατά bonus στα Plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα της CUPRA, κάνοντας ένα "restart" στις τιμές.
Θέλοντας να προσφέρει περισσότερη αυτονομία και δυνατές επιδόσεις, η Ford παρουσιάζει δύο αναβαθμισμένα ηλεκτρικά της μοντέλα και υπόσχεται ευελιξία σε κάθε ταξίδι.
Η Toyota έδωσε στη δημοσιότητα ένα αινιγματικό teaser για ένα νέο μοντέλο, δημοσιεύοντας μία και μοναδική εικόνα στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γνωρίστε τη νέα S-Class, το μοντέλο που η Mercedes παρουσιάζει ως την επιτομή της πολυτέλειας, της προηγμένης τεχνολογίας και της άνεσης και έρχεται την χρονιά που η γερμανική μάρκα γιορτάζει τα 140...
Η επιτυχημένη συνταγή του Duster βελτιώνεται με επιπλέον 100 λίτρα χώρου αποσκευών και έναν full hybrid κινητήρα με κατανάλωση που δεν θα δεις ούτε σε diesel.
Δύο μοντέλα που έχουν χαρακτηρίσει την Tesla θα σταματήσουν να παράγονται πλέον καθώς η φίρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάνει στροφή στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το Lane Assist είναι σήμερα το βασικότερο στοιχείο του ADAS συστήματος ενός νέου αυτοκινήτου, όρος που περιγράφει τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης οδήγησης.
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας για σταδιακή μείωση των δασμών, αναμένεται να επωφελήσει σημαντικά τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων και ειδικά αυτούς που...
Η νέα Ypsilon που παρουσιάστηκε το 2024 αλλά δεν τα κατάφερε στις πωλήσεις- ενώ η ιταλική φίρμα ετοιμάζεται να προσθέσει ένα ακόμη μοντέλο στη γκάμα της.
Μέχρι και 65% λιγότερές φορτίσεις θα χρειάζεται αυτό το Nissan Ariya σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα καθώς μπορείς να γλιτώνεις μέχρι και 23 χλμ. ημερησίως-Δείτε πώς.
Μια μοναδική Corvette ZR1X πωλήθηκε πρόσφατα για 2,4 εκατ. ευρώ, πάνω από 12 φορές την αρχική της τιμή, όμως υπάρχει εξήγηση για το αστρονομικό ποσό που έδωσε ο νέος της ιδιοκτήτης.
Το China EV Marketplace έχει μπει στη ζωή μας και μπορεί κανείς να αγοράσει πλεόν online ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Κίνα. Δείτε ποια φίρμα προτίμησαν οι Έλληνες το 2025.
Ένα μικρό "cinderella story" περιλαμβάνουν τα ολοκληρωμένα στοιχεία των πωλήσεων στην Ευρώπη για το 2025 καθώς μια φίρμα που δεν περιμένεις, έχει αυξήσει τις πωλήσεις της 145% σε σχέση με το 2024.