Κυριακή, 21-Απρ-2024 11:05
Χάρης Δούκας: Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό αυτοκινήτων στην Αθήνα
Ο Χάρης Δούκας έχει να οδηγήσει πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, όταν έγινε η συνέντευξη, είχε να οδηγήσει σχεδόν δύο μήνες και λέει ότι του έχει λείψει. Πλέον, οδηγεί, αντί γι’ εκείνον, ένας άνδρας της ασφάλειάς του. Ίσως καλύτερα για εμάς, καθώς ο ίδιος δηλώνει "ανυπόφορος" ως συνοδηγός –και αυτό δεν είναι το μόνο που μας αποκάλυψε.
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας πρόσχαρος και ουσιαστικά ευγενικός άνθρωπος, χωρίς πόζα και χωρίς ανάγκη να δημιουργήσει μια περσόνα μακριά από τον χαρακτήρα του, και του λείπει ακόμη η πατίνα του πολιτικού. Ίσως την αποκτήσει μετά από κάποια χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αν και δε θα το θέλαμε.
Είναι πρωί Τρίτης και περιμένουμε τον δήμαρχο Αθηναίων έξω από το κτίριο της πλατείας Κοτζιά. Φθάνει με ένα SUV της Audi και του ζητάμε να κάτσει κατευθείαν στη θέση του οδηγού ενός Citroen Ami, ενός ηλεκτρικού τετράτροχου μικροκινητικότητας. Συμβολικά έγινε η επιλογή του οχήματος.
Μάλλον προσπαθούμε εμμέσως να του δείξουμε ποια οχήματα είναι κατάλληλα για την Αθήνα. Αλλά ο δήμαρχος φαίνεται να ξέρει τι χρειάζεται η πρωτεύουσα. Ξεκινά η οδήγηση για τον Χάρη Δούκα και ταυτόχρονα η συνέντευξη, σε μια μικρή εξέταση των ικανοτήτων multitasking του νέου δημάρχου. Προφανώς, δεν έχει πρόβλημα.
TopGear: Πρώτη φορά δήμαρχος, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και σε έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Αν και η ερώτηση είναι πρώιμη, η πρόκληση της αυτοδιοίκησης μοιάζει με αυτό που είχατε φανταστεί;
Χάρης Δούκας: Δυστυχώς, δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω test drive για τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων πριν αναλάβω τα ηνία.
Αστειεύομαι, προφανώς, ωστόσο, όπως κάθε έμπειρος οδηγός γνωρίζει, η πραγματική δοκιμασία έρχεται στον δρόμο, στην οδήγηση υπό πραγματικές συνθήκες.
Η πρόκληση της αυτοδιοίκησης έχει αποδειχθεί σίγουρα πιο απαιτητική απ’ ό,τι ίσως φανταζόμουν. Κάθε μέρα αντιμετωπίζω νέες προκλήσεις που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις, προσαρμοστικότητα και καλά αντανακλαστικά, παρόμοιες δηλαδή με τις απαιτήσεις της οδήγησης σε δύσκολο έδαφος.
Το σίγουρο είναι ότι η νέα δημοτική αρχή έχει ένα πολύ ισχυρό σύστημα πλοήγησης. Αυτό είναι το νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που συνυπογράψαμε μαζί με τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές, όπου και ανατράπηκε κυρίως η πεποίθηση για μια προδιαγεγραμμένη πορεία και σίγουρους νικητές.
Στους δύο πρώτους μήνες της θητείας μου νομίζω ότι έχουν γίνει ήδη αρκετά σημαντικά βήματα, όπως η φύτευση άνω των 1.000 δέντρων, η βελτίωση του φωτισμού στην πόλη, η ίδρυση του Γραφείου Καταπολέμησης της Ενεργειακής Φτώχειας και σημαντικές δράσεις για την ανακύκλωση, την ασφάλεια και τη βιώσιμη αστική μετακίνηση.
TG: "Πόλη των 15 λεπτών": Η ιδέα του Carlos Moreno ακούγεται εξαιρετική. Θεωρείτε εφικτή την εφαρμογή της σε μια πόλη όπως η Αθήνα;
Χ.Δ.: Οι πόλεις μας βρίσκονται πλέον στον πυρήνα της "μάχης" για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πλέον δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις, πρέπει να περάσουμε γρήγορα στην πράξη.
Είχα τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να υποδεχθώ πρόσφατα στο δημαρχιακό μέγαρο τον δρα Carlos Moreno, τον εμπνευστή της "Πόλης των 15 λεπτών", μιας πόλης, δηλαδή, όπου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, με τα πόδια ή με το ποδήλατο.
Στη συνάντησή μου με τον Carlos Moreno όχι μόνο ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ελεύθερης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο, αλλά συμφωνήσαμε και στη συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες ολιστικών παρεμβάσεων σε πιλοτικό επίπεδο, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.
TG: Έχετε δηλώσει ότι θα θέλατε να "φύγουν" τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν πολλοί κάτοικοι της Αττικής έχουν συνυφάνει την έννοια της αστικής μετακίνησης με αυτήν της αυτοκίνησης;
Χ.Δ.: Στόχος μου είναι η Αθήνα να γίνει μια πόλη ανθρωποκεντρική και όχι "αυτοκινητοκεντρική". Κατανοώ ότι η μετάβαση από την καθημερινότητα της αυτοκίνησης προς ένα πιο ολοκληρωμένο και βιώσιμο σύστημα μετακίνησης και αστικών μεταφορών απαιτεί χρόνο, υπομονή και διάθεση για αλλαγή.
Καταλαβαίνω, επίσης, ότι είναι άδικο να απαιτούμε συνεχώς από τους πολίτες να προσαρμοστούν σε νέες "κανονικότητες", χωρίς όμως να τους προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις.
Δεν υπάρχει οδηγός που να είναι χαρούμενος όταν βρίσκεται σε ένα διαρκές μποτιλιάρισμα, μια κατάσταση που γίνεται όλο και χειρότερη χρόνο με τον χρόνο στην Αθήνα. Στόχος μας προφανώς και είναι να "κατεβάσουμε ταχύτητα" στην εξάρτηση από τα αυτοκίνητα, όμως αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη περισσότερων και καλύτερων ποδηλατόδρομων, την ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, την κατασκευή και επιδιόρθωση πεζοδρομίων και πεζόδρομων, που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να περπατούν περισσότερο, και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και προσβάσιμου δημόσιου χώρου για όλους.
Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας θα παίξουν και τα δεκάδες ηλεκτρικά λεωφορεία που περιμένουμε να κυκλοφορήσουν στο κέντρο της πόλης μας τις επόμενες εβδομάδες.
TG: Αν έπρεπε να τοποθετηθείτε με την επιστημονική σας ιδιότητα και όχι με τη θεσμική, θα επιλέγατε θερμικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Κατ’ επέκταση, πώς φαντάζεστε το μέλλον της αυτοκίνησης;
Χ.Δ.: Για εμένα το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το αν θα επιλέξουμε ένα θερμικό ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά το πώς θα μειώσουμε τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το κυκλοφοριακό χάος θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και να επιβαρύνει περιβαλλοντικά την Αθήνα.
Πρωταρχικά λοιπόν, πρέπει να μειώσουμε τα αυτοκίνητα, να αλλάξει η κουλτούρα μας, να στηρίξουμε τα ΜΜΜ, να προχωρήσουμε σε πεζοδρομήσεις, να απελευθερώσουμε δημόσιο χώρο και σε δεύτερο στάδιο να επιλέξουμε όσα αυτοκίνητα μένουν να είναι μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικά ή υδρογόνου.
Εγώ ως μηχανολόγος μηχανικός, έχοντας κάνει μαθήματα για μηχανές εσωτερικής καύσης, έχοντας σχεδιάσει πιστόνια, μπιέλες και άλλα εξαρτήματα, είχα μια ιδιαίτερη δυσκολία στην αρχή να αποδεχθώ ότι τίποτα πια δε θα είναι μηχανικό. Γι’ αυτό στη συνέχεια έκανα διδακτορικό στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Αυτή είναι η επιστήμη και πρέπει να την αξιοποιούμε με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.
TG: Τελικά, θερμικό ή ηλεκτρικό;
Χ.Δ.: Ηλεκτρικό, γιατί θέλω να μειώσω τους ρύπους. Είναι μεν πρόβλημα η φόρτιση, αλλά ξέρω πλέον ότι οι ταχυφορτιστές είναι γρήγοροι. Η εξέλιξη είναι τρομακτική και αυτό είναι τρελό. Ξέρω πια ότι μπορείς να γυρίσεις όλη την Ελλάδα με ηλεκτρικό. Το τρομερό με τα ηλεκτρικά είναι η ροπή.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο topgeargreece.gr
Απογοητευτικά είναι για μια ακόμη χρονιά τα στατιστικά για την ηλικία του στόλου αυτοκινήτων της Ελλάδας σε σχέση με των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης. Είμαστε τελευταίοι πανηγυρικά.
Παρά την κυριαρχία των αυτόματων, υπάρχουν μοντέλα όπου οι προτιμήσεις των οδηγών, αποδεικνύουν το χειροκίνητο κιβώτιο είναι στενά συνδεδεμένο με την οδηγική απόλαυση.
Η Audi μπαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Formula 1 και σήμερα ξεκινά επισήμως αυτή η περιπέτεια με την παρουσίαση του πρώτου μονοθεσίου της την οποία μπορείτε να δείτε ζωντανά.
Πολλαπλά σημεία με οδικά έργα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κάνουν ακόμη πιο τρομακτικές τις μετακινήσεις και εντείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Το νέο μονοθέσιο της Haas για την F1 του 2026 αποκαλύπτει σημαντικές αλλαγές για την ομάδα αρχής γενομένης από το όνομα και την ισχυρή παρουσία της Toyota.
Σε καμπάνια ανάκλησης αερόσακων της εταιρίας Takata προχωράει η DS Automobiles σε ορισμένα από τα αυτοκίνητά της, θέτοντας την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία σε προτεραιότητα.
Η ελίτ των συλλεκτών αυτοκινήτων θα βρίσκεται στο Παρίσι στα τέλη του μήνα, με αφορμή τη δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο εξαιρετικά σπάνιες Ferrari.
Ένα Renault 5 απέδειξε την πολλαπλή χρησιμότητα της ηλεκτροκίνησης και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην καταιγίδα Goretti που έπληξε την Αγγλία.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων φθείρονται γρήγορα, αλλά μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τι ποσοστό της χωρητικότητας διατηρούν ακόμα και μετά από 10 χρόνια.
Δεν έχει αλλάξει ποτέ ιδιοκτήτη και έχει εμφανιστεί σπάνια η Ferrari F92A του 1992 που πωλείται τώρα. Ήταν δώρο σε διάσημο πιλότο της Scuderia εκείνη την περίοδο.
Κάποια από τα ανταλλακτικά ή τα αξεσουάρ που τοποθετούμε στο αυτοκίνητό μας οφείλουμε να είναι από τα "ακριβά" και να μην τσιγκουνευόμαστε γιατί συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια.
Επιδόσεις προ κρίσης και ρεκόρ 15ετίας για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα που ξεπέρασαν ένα σημαντικό ψυχολογικό και όχι μόνο όριο.
Το όνομα της Madlen Peneva ήταν μια από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στο ελληνικό Google για το 2025 και παρακάτω θα μάθεις γιατί.
Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και κυρίως αμφίρροπα Ράλι Ντακάρ στην ιστορία του θεσμού ο Nasser Al Attiyah έφερε την Dacia στην κορυφή του αγώνα.
Όλα τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών με τους αρμόδιους φορείς για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε ώρες αιχμής και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής.
Αυτοκίνητα-σύμβολα που σημάδεψαν την ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας θα εκτίθενται στην 50η Retromobile στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου.