Παρασκευή, 23-Φεβ-2024 10:56
Ποια φίρμα του ομίλου Stellantis πρωταγωνίστησε στις πωλήσεις του 2023

Η FIAT σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 12% το 2023 καταγράφοντας συνολικά 1,35 εκατ. πωληθέντα οχήματα παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η πρώτη μάρκα του ομίλου Stellantis σε ότι αφορά στον όγκο πωλήσεων. Η ιταλική εταιρεία επέδειξε σημαντικά αποτελέσματα σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Ειδικότερα η FIAT διεύρυνε τα μερίδια αγοράς της στη Βραζιλία (+21,8%), στην Ιταλία (+12,8%), στην Τουρκία (+15,7%) και στην στην Αλγερία(+78,6%). Σε επίπεδο μοντέλων το Fiat Strada ήταν το πιο δημοφιλές στη Βραζιλία, το Panda στην Ιταλία ενώ το Tipo κυριάρχησε στις πωλήσεις της εταιρείας σε Τουρκία και Αλγερία.
Στα ηλεκτρικά το μοντέλο FIAT 500e ήταν το νούμερο ένα σε πωλήσεις στην Ευρώπη πέρυσι στην κατηγορία BEV (A+B segment) με μερίδιο αγοράς 14,7%, αυξημένο κατά 0,3% σε σχέση με το 2022. Ήταν επίσης πρώτο στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Αυστρία - δεύτερο στη Γαλλία.
Στην Ιταλία, η FIAT είναι ηγέτης της αγοράς στα επιβατικά αυτοκίνητα με 175.000 πωλήσεις, που αντιστοιχούν σε 11,1% μερίδιο αγοράς για το σύνολο του έτους.
Στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης με συμβατική τεχνολογία, η FIAT ταξινόμησε περισσότερα από 230.000 μοντέλα 500 (εξαιρουμένης της έκδοσης BEV) και Panda επιτυγχάνοντας μερίδιο 44,4%, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή υπεροχή της.
Το Fiat Panda Hybrid, που κατασκευάζεται στο Pomigliano, ήταν το ιταλικό best seller, για 12η συνεχή χρονιά. Μαζί με το Fiat 500 Hybrid η μάρκα έφτασε το 66,5% του μεριδίου στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης. Το δε Fiat 500X, που συνεχίζει να κατασκευάζεται στο Μέλφι, σημείωσε αύξηση κατά 25% πέρυσι σε σχέση με το 2022.
Η FIAT Professional ήταν ηγέτης της αγοράς στα επαγγελματικά οχήματα, με 51.000 ταξινομήσεις που αντιστοιχούν σε μερίδιο αγοράς 26,1% το 2023. Συγκεκριμένα, τα Fiat Ducato, Doblò και Fiorino κατέλαβαν την πρώτη θέση στην αντίστοιχη κατηγορία τους, ενώ το Scudo ήταν δεύτερο με αύξηση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επιπροσθέτως, το Fiat Ducato, που κατασκευάζεται στην Atessa (Ιταλία), ήταν το πιο δημοφιλές στην εγχώρια αγορά με πάνω από 21.900 πωλήσεις και μερίδιο αγοράς 29,4% (+10% σε σχέση με το 2022).
Η εταιρεία διεύρυνε τις πωλήσεις της και στην γαλλική αγορά με σχεδόν 60.000 νέες ταξινομήσεις (+7,2% σε σχέση με το 2022), μεταξύ των οποίων 33.000 ήταν Fiat και Abarth 500 και από αυτά περίπου οι 24.000 ταξινομήσεις αφορούσαν τις ηλεκτρικές τους εκδόσεις.
Στη Γερμανία, το 500e ήταν ο πρωταγωνιστής στα μικρά ηλεκτρικά ενώ τα επαγγελματικά της FIAT Professional κατέγραψαν αύξηση κατά 40%. Το ηλεκτρικό 500e κυριάρχησε επίσης στην Ισπανία, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο εμπορικού ηλεκτρικού οχήματος πόλης ενώ το Fiat 500 με συμβατικό κινητήρα ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο στην κατηγορία A και μάλιστα για 7η συνεχή χρονιά. Τέλος, στην Ισπανία, η FIAT Professional κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 28%.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων, το Ducato ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο συνολικά του ομίλου Stellantis, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην αγορά LCV, των πωλήσεων στην Ευρώπη.
Θετική αποτίμηση και από τον Olivier Francois
Ο Olivier Francois, διευθύνων σύμβουλος της FIAT και CMO του ομίλου Stellantis, δήλωσε επί των αποτελεσμάτων: "Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχουμε αναπτυχθεί διεθνώς, εδραιώνοντας τη θέση μας ως παγκόσμιος παίκτης και, για 3η συνεχή χρονιά, η FIAT αποδείχθηκε ότι είναι η νούμερο ένα μάρκα σε όγκο πωλήσεων στην Stellantis, σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνοντας αύξηση 12% την περσινή χρονιά, συμβάλλοντας έτσι στα εξαιρετικά αποτελέσματα του ομίλου. Το 2023 στην Ευρώπη λανσάραμε δύο νέα σημαντικά προϊόντα: το νέο Fiat 600 - το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή της FIAT στην κατηγορία Β - και το νέο Topolino. Μαζί θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή την ηγετική μας θέση στην προσφορά για μια όλο και πιο αστική βιώσιμη κινητικότητα. Στη Νότια Αμερική η FIAT επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο με μερίδιο αγοράς 14,5%, μαζί με την ηγετική της θέση στη Βραζιλία. Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιβεβαιώσαμε επίσης τον βασικό μας ρόλο στην Τουρκία και, χάρη στο νέο εργοστάσιο στην Αλγερία, εισήλθαμε σε μια νέα σημαντική αγορά. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για ένα σπουδαίο 2024”.
Πηγή: topgeargreece.gr
Η πλήρης αυτόνομη οδήγηση της Tesla (FSD) έφτασε στην Ευρώπη. Δείτε πώς και πού χρησιμοποιείται ήδη το Unsupervised FSD χωρίς επίβλεψη οδηγού.
Σάλο προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η είδηση πως η Porsche AG αποχωρεί από τον δείκτη DAX, ο οποίος απαρτίζεται από τις 40 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας.
Η iX3, το πρώτο δείγμα γραφής της Neue Klasse της BMW, παρουσιάστηκε επίσημα και υπόσχεται απόδοση, ταχύτατη φόρτιση και μοναδική ψηφιακή εμπειρία βασισμένη στο νέο λειτουργικό BMW Operating System...
Η Toyota συμπληρώνει την σημαντική παρουσία της στην Ευρώπη με ένα νέο εργοστάσιο το οποίο ανακοίνωσε πως θα φτιάξει και θα αφορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.
Με αφορμή τα 46α γενέθλια του Valentino Rossi ήρθε στην Αθήνα η ειδική έκδοση της BMW M4 CS Edition VR46 που εξελίχθηκε από κοινού με τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Το πρώτο Corsa που οδηγείται και σε πίστα και σε PlayStation, το ηλεκτρικό Corsa GSE Vision GT των 800 ίππων θα μπορείς να το οδηγήσεις στο Gran Turismo 7 από το φθινόπωρο του 2025.
Η BYD παρουσίασε τις νέες προτάσεις της στα μεσαία οικογενειακά μοντέλα που φέρουν υβριδική τεχνολογία Super DM Hybrid σε δύο εκδοχές αμαξωμάτων: Sedan και Touring.
H Volkswagen εναρμονίζει τα ονόματα των νέων μικρών της μοντέλων με την εποχή και το VW ID. 2all γίνεται ID. Polo που θα διαθέτει και έκδοση GTI.
Τα σπορ αυτοκίνητα δεν σχεδιάζονται για σωματότυπους σαν του Shaquille O'Neal, όμως όταν οι επιθυμίες συνοδεύονται από το κατάλληλο budget, όλα μπορούν να γίνουν.
Με αύξηση στις πωλήσεις, πολλαπλές επενδύσεις και διεύρυνση της αγοράς στην οποία απευθύνεται κινεζική φίρμα έχει καταφέρει μέσα στο 2025 να κάνει δύο φορές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μπορεί η εποχή των TT και R8 να έχει τελειώσει, όμως η Audi επιστρέφει στα σπορ coupe με το Concept C, που δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο, αλλά το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή για τη γερμανική φίρμα.
Για το 2028 προορίζεται το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με καύσιμο υδρογόνο καθώς μια από τις εταιρείες που ασχολούνται πολύ ενεργά ξεκίνησε να φτιάχνει την γραμμή παραγωγής.
Η καρδιά της αυτοκίνησης στην Ελλάδα χτυπά αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη όπου στα πλαίσια της 89ης ΔΕΘ διοργανώνεται από τις 6-14 Σεπτεμβρίου και έκθεση αυτοκινήτου με αθρόες συμμετοχές πολλών...
Ο Σπύρος Πανόπουλος έδειξε για πρώτη φορά το SPA Chaos με video που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογιαριασμό. Ετοιμάζεται το ελληνικό Hypercar.
Με αυτές τις δύο εντυπωσιακές ειδικές κατασκευές, η Mini δείχνει ότι ξέρει να συνδυάζει σπορ παράδοση, μοντέρνα αισθητική και τολμηρή φαντασία, είτε σε ηλεκτρικό είτε σε θερμικό σύστημα κίνησης.
Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.