Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 09:50

    Alfa Romeo Summer Stories: Giulia GTA 1300 Junior & 1750/2000 GT Am

    Alfa Romeo Summer Stories: Giulia GTA 1300 Junior & 1750/2000 GT Am
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Το όνομα GTA (Gran Turismo Alleggerita) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο του αυτοκινήτου το 1965 στο σαλόνι αυτοκινήτου του Άμστερνταμ. Με αφετηρία την Giulia Sprint GT, η Autodelta - το αγωνιστικό τμήμα της Alfa Romeo - δημιούργησε ένα αυτοκίνητο κατά 200 κιλά ελαφρύτερο, χαρακτηριστικό που χάρισε τον όρο "Alleggerita” που σημαίνει ελαφρωμένη. Η Giulia Sprint GTA, παράλληλα με το χαμηλότερο βάρος, είχε έναν σημαντικά βελτιωμένο κινητήρα 1,6 λίτρων με δύο εκκεντροφόρους και σύντομα ξεκίνησε να κατακτά νίκες σε αγώνες σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας παράλληλα τον απόλυτο κυρίαρχο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Τουρισμού που κατέκτησε τρεις συνεχόμενες χρονιές, από το 1966 έως και το 1968.

    Η εκπληκτική επιτυχία του αυτοκινήτου, είχε ως φυσικό επακόλουθο η Alfa Romeo να αναζητήσει και άλλες προκλήσεις για να επιβεβαιώσει τη δυναμική της Giulia GTA. Αρχικά το 1968 η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της στα πρωταθλήματα για κινητήρες μικρότερου κυβισμού και έτσι δίπλα στην GTA 1600 πήρε τη θέση της η Giulia GTA 1300 Junior. Ο κινητήρας των 1.290 κ.εκ. της "μικρής" GTA πήρε πολλές από τις λύσεις που εφαρμόστηκαν στη μεγαλύτερη αδελφή της, όπως τα διπλά καρμπυρατέρ και την ανάφλεξη twin-spark (δύο μπουζί ανά κύλινδρο). Η επίσημη παρουσίαση έγινε τον Ιούνιο του 1968 και όπως και στην περίπτωση της GTA 1600 ήταν διαθέσιμη σε έκδοση δρόμου και αγωνιστικό. Η επιτυχία της GTA 1300 Junior δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού ήταν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, που είχε την αύρα της GTA 1600, αλλά κόστιζε λιγότερο στην αγορά, αλλά και τη χρήση. Η παραγωγή της μέχρι το 1975 έφτασε τις 447 μονάδες, με σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα να είναι βαμμένα στο κλασσικό κόκκινο χρώμα της μάρκας.

    Η έκδοση δρόμου των 97 ίππων έφτανε τα 175 χλμ./ώρα και ζύγιζε μόλις 920 κιλά. Μια αρκετά καλή επίδοση, που όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της αγωνιστικής GTA 1300 Junior, η οποία χάρη στην εφαρμογή τμημάτων από μαγνήσιο στον κινητήρα, παράθυρα από Plexiglas και βέβαια "γυμνό" εσωτερικό μόλις και μετά βίας έφτανε τα 760 κιλά. Σε συνδυασμό με τις περιποιήσεις των μηχανικών της Autodelta που έφτασαν την απόδοση του ατμοσφαιρικού 1.3 κινητήρα στους 165 ίππους - χάρη και στην εφαρμογή συστήματος μηχανικού ψεκασμού - η μικρή GTA ξεπερνούσε τα 210 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Η τελευταία εξέλιξη του μοντέλου ήρθε το 1974, όπου η νέα τετραβάλβιδη κεφαλή ανέβασε την ισχύ στους 180 ίππους στις 9.300 σ.α.λ., φτάνοντας το εντυπωσιακό νούμερο των 138 ίππων/λίτρο.

    Η Autodelta, εκτός από την επιλογή του downsizing με την GTA 1300 Junior, σύντομα είδε την ευκαιρία και για μια μεγαλύτερη GTA, η οποία θα αγωνιζόταν στη δημοφιλή τη δεκαετία του 1970, κατηγορία των αυτοκινήτων με κυβισμό έως 2 λίτρα. Σε αυτή την περίπτωση η αφετηρία ήταν η Αμερικανική έκδοση της 1750 GT Veloce, η οποία εφοδιαζόταν με σύστημα έμμεσου ψεκασμού, αντί για διπλά καρμπυρατέρ, επιλογή που ήταν αναγκαία για να καλύπτει τους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων που ίσχυαν τότε στις Η.Π.Α. Η χωρητικότητα του κινητήρα αυξήθηκε στα 1.985 κ.εκ. (1750 GT Am) και στη συνέχεια έφτασε στο όριο της κατηγορίας με 1.999 κ.εκ. (2000 GT Am).

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Group 2 μόλις 100 "Αμερικάνικες" Giulia 1750 GT Veloce ήταν αναγκαίες για τη διαδικασία του homolgation, ενώ τελικά περίπου 40 αγωνιστικές GT Am δημιουργήθηκαν από την Autdelta μεταξύ του 1970 και 1971, μια εκ των οποίων αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με οδηγό αρχικά τον Λάκη Φωτιάδη και στη συνέχεια τον Γιώργο Μοσχού. Εκτός από την απαραίτητη –όπως σε κάθε GTA- δίαιτα, οι μηχανικοί έκαναν εκτεταμένες αλλαγές στον κινητήρα. Το σύστημα ψεκασμού της Spica αντικαταστάθηκε με ένα της Lucas, η κεφαλή απέκτησε δύο μπουζί ανά κύλινδρο (twin-spark) και τα νέα πιστόνια αύξησαν τη συμπίεση στο 11:1, με τελική απόδοση από 195 έως και 220 ίππους στις 7.200 σ.α.λ. Στην τελική της έκδοση, η Alfa Romeo 2000 GT Am απέδιδε 240 ίππους στις 7.500 σ.α.λ., έφτανε τα 230χλμ./ώρα και όπως και οι υπόλοιπες GTA γνώρισε τεράστια επιτυχία στους αγώνες.

    Ενδιαφέρον έχει ότι στους αγώνες αντοχής, οι GTA που συμμετείχαν είχαν βαμμένα τα ρύγχη τους σε διαφορετικά χρώματα. Ο λόγος ήταν αρκετά απλός. Λόγω των πολλών συμμετοχών και παρά το ότι τα αυτοκίνητα είχαν του αριθμούς συμμετοχής πάνω τους, οι μηχανικοί χρειάζονταν έναν γρήγορο τρόπο για να αναγνωρίζουν το αυτοκίνητο που έμπαινε στα pit. Έτσι, το σύνηθες κόκκινο χρώμα του αμαξώματος συνδυάζονταν με ρύγχος σε κίτρινο, πράσινο, λευκό ή και άλλους συνδυασμούς χρωμάτων.

    Αυτή η χρωματική πρωτοτυπία, αναγεννήθηκε με τη σύγχρονη συλλεκτική Giulia GTA/GTAm,  με τους μόλις 500 που θα αποκτήσουν το αυτοκίνητο των 540 ίππων, να μπορούν να επιλέξουν για το αυτοκίνητο μια από τις θρυλικές διχρωμίες.

    Δείτε το σχετικό βίντεο:

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    17:24 07/11

    Η Honda επιμένει θερμικά και φτιάχνει νέο κινητήρα V6

    Η Honda ετοιμάζει έναν νέο κινητήρα V6 για τα επόμενα υβριδικά της μοντέλα, με 30% καλύτερη κατανάλωση και ισχυρότερη επιτάχυνση, αποδεικνύοντας ότι η εποχή των θερμικών συνόλων δεν έχει τελειώσει.

    15:59 07/11

    Ελληνική εταιρεία χορηγός της Ferrari στο WEC

    Πρόκειται για αναβαθμισμένη χορηγία καθώς η εταιρεία ήταν ήδη παρούσα στο πρωτάθλημα Ferrari Challenge στην Ευρώπη.

    14:21 07/11

    Νέες συλλήψεις από το YouTube-Μοτοσυκλέτες με 250 χλμ./ώρα στην Αττική Οδό

    Άλλο ένα περιστατικό επικίνδυνης οδήγησης εξιχνίασε η Τροχαία καθώς συνέλαβε δύο αναβάτες μοτοσυκλέτας που πήγαιναν με 250 χλμ.ώρα στην Αττική Οδό.

    12:30 07/11

    Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 100 μέρες δοκιμή-αν δεν σου αρέσει το επιστρέφεις

    Η Volkswagen προκαλεί τους οδηγούς να γνωρίσουν στην πράξη την ηλεκτροκίνηση χωρίς τον φόβο της δέσμευσης, μέσω ενός τολμηρού προγράμματος που ονομάζεται ID. Promise.

    10:50 07/11

    Απάτη με μεταχειρισμένα της Audi-τι καταγγέλει η εταιρεία

    Ενημέρωση με εντυπωσιακά αναλυτικές λεπτομέρειες έδωσε στη δημοσιότητα η Audi σχετικά με διαδικτυακές απάτες που περιλαμβάνουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της φίρμας.

    18:00 06/11

    Αποστολή στο Παρίσι: Αποκαλύφθηκε το νέο Renault Twingo

    Η Renault αποκάλυψε το νέο Twingo, που μοιάζει πολύ με το πρώτο αλλά πλέον είναι ηλεκτρικό, με ακόμα καλύτερους χώρους και τιμή κάτω από 20.000 ευρώ.

    16:30 06/11

    Στην Τουρκία θα κατασκευάζεται best seller υβριδικό SUV

    To plug-in υβριδικό SUV που διέπρεψε στις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της φίρμας στην Τουρκία.

    15:00 06/11

    Νέα λειτουργία στο Google Maps θα αλλάξει την πλοήγηση

    Η πλοήγηση του μέλλοντος έρχεται στο Polestar 4 μέσω της νέας λειτουργίας Live Lane Guidance της Google, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει την οδήγηση πιο έξυπνη και ασφαλή.

    13:30 06/11

    Έρχεται η Bentley Continental GT Supersports-τι θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της

    Η Bentley έδωσε στη δημοσιότητα ένα ακόμη teaser της νέας Continental GT Supersports, η οποία επιχειρεί μια σημαντική στροφή στη φιλοσοφία του μοντέλου, όντας η πρώτη πισωκίνητη Supersports που θα...

    12:11 06/11

    Ανάκληση 300.000 plug-in υβριδικών αυτοκινήτων λόγω πυρκαγιάς

    Η ανάκληση αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά αλλά αφορά plug-in υβριδικά μοντέλα που είναι αρκετά δημοφιλή και στον υπόλοιπο κόσμο.

    10:30 06/11

    Η Gymkhana επιστρέφει με το πιο ακραίο Subaru που έγινε ποτέ και οδηγό τον Travis Pastrana

    Ο Travis Pastrana πιάνει το τιμόνι ενός Subaru Brataroo 9500 Turbo 670 ίππων, φτιαγμένου από ανθρακονήματα και με κινητήρα που γυρίζει στις 9.500 σ.α.λ. και υπόσχεται να σε καθηλώσει στην μεγάλη...

    18:00 05/11

    Peugeot Polygon: Το επόμενο αυτοκίνητο της φίρμας το σχεδιάζουν gamers

    H Peugeot αποκάλυψε το Polygon Concept ένα vision όχημα που θα παρουσιαστεί στο online παιχνίδι Fortnite αλλά μας δίνει ιδέες για το σχεδιαστικό μέλλον της φίρμας.

    16:30 05/11

    Απίστευτο περιστατικό: Οδηγός Tesla μπήκε ανάποδα σε πίστα αγώνων για να φορτίσει

    Αν και θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ χειρότερα έγινε μόνο viral ένα περιστατικό στο οποίο οδηγός Tesla μπήκε ανάποδα σε πίστα την ώρα που είχε αρχίσει αγώνας μοτοσυκλετών.

    15:00 05/11

    Ποια είναι τα τρία σημαντικά μοντέλα για την Audi που έρχονται το 2026

    Η Audi εγκαταλείπει το πλήρως ηλεκτρικό πλάνο και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τρία νέα σημαντικά μοντέλα SUV μέσα στο 2026, που θα διαθέτουν μεταξύ άλλων και θερμικές εκδόσεις.

    13:30 05/11

    Ο αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με τα πιο φωτεινά τούνελ

    Ολοκληρώθηκε το έργο αναβάθμισης του φωτισμού των τούνελ της Ολυμπίας Οδού και πλέον το σύνολο του αυτοκινητόδρομου φωτίζεται από LED μειώνοντας κατανάλωση.

    12:00 05/11

    Γιατί σύντομα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα

    Κάποιοι κάνουν λόγο για "φούσκα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων", όμως τα δεδομένα δείχνουν κάτι τελείως διαφορετικό: την μετάβασή τους σε πολύ πιο λογικές τιμές.