Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 09:50
Alfa Romeo Summer Stories: Giulia GTA 1300 Junior & 1750/2000 GT Am

Το όνομα GTA (Gran Turismo Alleggerita) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο του αυτοκινήτου το 1965 στο σαλόνι αυτοκινήτου του Άμστερνταμ. Με αφετηρία την Giulia Sprint GT, η Autodelta - το αγωνιστικό τμήμα της Alfa Romeo - δημιούργησε ένα αυτοκίνητο κατά 200 κιλά ελαφρύτερο, χαρακτηριστικό που χάρισε τον όρο "Alleggerita” που σημαίνει ελαφρωμένη. Η Giulia Sprint GTA, παράλληλα με το χαμηλότερο βάρος, είχε έναν σημαντικά βελτιωμένο κινητήρα 1,6 λίτρων με δύο εκκεντροφόρους και σύντομα ξεκίνησε να κατακτά νίκες σε αγώνες σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας παράλληλα τον απόλυτο κυρίαρχο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Τουρισμού που κατέκτησε τρεις συνεχόμενες χρονιές, από το 1966 έως και το 1968.
Η εκπληκτική επιτυχία του αυτοκινήτου, είχε ως φυσικό επακόλουθο η Alfa Romeo να αναζητήσει και άλλες προκλήσεις για να επιβεβαιώσει τη δυναμική της Giulia GTA. Αρχικά το 1968 η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της στα πρωταθλήματα για κινητήρες μικρότερου κυβισμού και έτσι δίπλα στην GTA 1600 πήρε τη θέση της η Giulia GTA 1300 Junior. Ο κινητήρας των 1.290 κ.εκ. της "μικρής" GTA πήρε πολλές από τις λύσεις που εφαρμόστηκαν στη μεγαλύτερη αδελφή της, όπως τα διπλά καρμπυρατέρ και την ανάφλεξη twin-spark (δύο μπουζί ανά κύλινδρο). Η επίσημη παρουσίαση έγινε τον Ιούνιο του 1968 και όπως και στην περίπτωση της GTA 1600 ήταν διαθέσιμη σε έκδοση δρόμου και αγωνιστικό. Η επιτυχία της GTA 1300 Junior δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού ήταν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, που είχε την αύρα της GTA 1600, αλλά κόστιζε λιγότερο στην αγορά, αλλά και τη χρήση. Η παραγωγή της μέχρι το 1975 έφτασε τις 447 μονάδες, με σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα να είναι βαμμένα στο κλασσικό κόκκινο χρώμα της μάρκας.
Η έκδοση δρόμου των 97 ίππων έφτανε τα 175 χλμ./ώρα και ζύγιζε μόλις 920 κιλά. Μια αρκετά καλή επίδοση, που όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της αγωνιστικής GTA 1300 Junior, η οποία χάρη στην εφαρμογή τμημάτων από μαγνήσιο στον κινητήρα, παράθυρα από Plexiglas και βέβαια "γυμνό" εσωτερικό μόλις και μετά βίας έφτανε τα 760 κιλά. Σε συνδυασμό με τις περιποιήσεις των μηχανικών της Autodelta που έφτασαν την απόδοση του ατμοσφαιρικού 1.3 κινητήρα στους 165 ίππους - χάρη και στην εφαρμογή συστήματος μηχανικού ψεκασμού - η μικρή GTA ξεπερνούσε τα 210 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Η τελευταία εξέλιξη του μοντέλου ήρθε το 1974, όπου η νέα τετραβάλβιδη κεφαλή ανέβασε την ισχύ στους 180 ίππους στις 9.300 σ.α.λ., φτάνοντας το εντυπωσιακό νούμερο των 138 ίππων/λίτρο.
Η Autodelta, εκτός από την επιλογή του downsizing με την GTA 1300 Junior, σύντομα είδε την ευκαιρία και για μια μεγαλύτερη GTA, η οποία θα αγωνιζόταν στη δημοφιλή τη δεκαετία του 1970, κατηγορία των αυτοκινήτων με κυβισμό έως 2 λίτρα. Σε αυτή την περίπτωση η αφετηρία ήταν η Αμερικανική έκδοση της 1750 GT Veloce, η οποία εφοδιαζόταν με σύστημα έμμεσου ψεκασμού, αντί για διπλά καρμπυρατέρ, επιλογή που ήταν αναγκαία για να καλύπτει τους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων που ίσχυαν τότε στις Η.Π.Α. Η χωρητικότητα του κινητήρα αυξήθηκε στα 1.985 κ.εκ. (1750 GT Am) και στη συνέχεια έφτασε στο όριο της κατηγορίας με 1.999 κ.εκ. (2000 GT Am).
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Group 2 μόλις 100 "Αμερικάνικες" Giulia 1750 GT Veloce ήταν αναγκαίες για τη διαδικασία του homolgation, ενώ τελικά περίπου 40 αγωνιστικές GT Am δημιουργήθηκαν από την Autdelta μεταξύ του 1970 και 1971, μια εκ των οποίων αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με οδηγό αρχικά τον Λάκη Φωτιάδη και στη συνέχεια τον Γιώργο Μοσχού. Εκτός από την απαραίτητη –όπως σε κάθε GTA- δίαιτα, οι μηχανικοί έκαναν εκτεταμένες αλλαγές στον κινητήρα. Το σύστημα ψεκασμού της Spica αντικαταστάθηκε με ένα της Lucas, η κεφαλή απέκτησε δύο μπουζί ανά κύλινδρο (twin-spark) και τα νέα πιστόνια αύξησαν τη συμπίεση στο 11:1, με τελική απόδοση από 195 έως και 220 ίππους στις 7.200 σ.α.λ. Στην τελική της έκδοση, η Alfa Romeo 2000 GT Am απέδιδε 240 ίππους στις 7.500 σ.α.λ., έφτανε τα 230χλμ./ώρα και όπως και οι υπόλοιπες GTA γνώρισε τεράστια επιτυχία στους αγώνες.
Ενδιαφέρον έχει ότι στους αγώνες αντοχής, οι GTA που συμμετείχαν είχαν βαμμένα τα ρύγχη τους σε διαφορετικά χρώματα. Ο λόγος ήταν αρκετά απλός. Λόγω των πολλών συμμετοχών και παρά το ότι τα αυτοκίνητα είχαν του αριθμούς συμμετοχής πάνω τους, οι μηχανικοί χρειάζονταν έναν γρήγορο τρόπο για να αναγνωρίζουν το αυτοκίνητο που έμπαινε στα pit. Έτσι, το σύνηθες κόκκινο χρώμα του αμαξώματος συνδυάζονταν με ρύγχος σε κίτρινο, πράσινο, λευκό ή και άλλους συνδυασμούς χρωμάτων.
Αυτή η χρωματική πρωτοτυπία, αναγεννήθηκε με τη σύγχρονη συλλεκτική Giulia GTA/GTAm, με τους μόλις 500 που θα αποκτήσουν το αυτοκίνητο των 540 ίππων, να μπορούν να επιλέξουν για το αυτοκίνητο μια από τις θρυλικές διχρωμίες.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Με εικόνα που παραπέμπει σε κινούμενο home cinema, το εσωτερικό της Cayenne Electric αποκαλύπτεται με κυρτές οθόνες OLED, ψηφιακά όργανα και HUD 87 ιντσών.
Μετά από εβδομάδες διακοπής και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, η JLR κάνει σταδιακή επανεκκίνηση στη γραμμή παραγωγής, προσπαθώντας να αφήσει πίσω της τις συνέπειες της σοβαρής κυβερνοεπίθεσης.
Σύλληψη, αφαίρεση διπλώματος για 18 μήνες και βαρύτατο πρόστιμο ήταν οι συνέπειες για 40χρονη οδηγό στην Αττική Οδό που υπέπεσε στην σοβαρότερη παράβαση του νέου ΚΟΚ.
Το Model Y L μπήκε δυναμικά στην κινεζική αγορά, με 4.000 παραγγελίες σε μία εβδομάδα και η Tesla μας ξεναγεί με ένα εντυπωσιακό βίντεο στη γραμμή παραγωγής του, στο Gigafactory της Σανγκάης.
Ένα εντυπωσιακό project με απήχηση στην Ιαπωνία πεισσότερο από οπουδήποτε άλλου έφτιαξε η Honda με το Koraidon μια μοτοσυκλέτα από χαρακτήρα του Pokemon.
Μπορεί η εικόνα των πωλήσεων να είναι θετική, καταγράφοντας αύξηση 47% για το πρώτο εξάμηνο του 2025, όμως η Lucid εξακολουθεί να παρουσιάζει ζημιές που δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον.
Από το 50% με αυξητικές τάσεις μέσα σε μια δεκαετία τα diesel αυτοκίνητα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά. Δείτε πόσο πουλάνε πλέον και που θα φτάσουν.
Μια τεχνολογία γνωστή εδώ και χρόνια, επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να προσφέρουν αυτονομία, χωρίς τεράστιες μπαταρίες ή συχνή φόρτιση.
Οι γονείς κάνουν πολλά χιλιόμετρα την εβδομάδα για εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους αλλά αυτό τους δίνει και ποιοτικό χρόνο για την οικογένεια.
17 αυτοκίνητα σε ένα βράδυ έκλεψαν κάποιοι από πάρκινγκ που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι που βρίσκονταν σε κρουαζιέρα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτοκινήτου ένα αυτόνομο όχημα πέρασε τα σύνορα και ολοκλήρωσε τους ελέγχους χωρίς οδηγό στο τιμόνι.
Την είδηση μοιράστηκε στα social media ο ίδιος ο Lewis Hamilton μετά από τις πρόσφατες αναρτήσεις για την περιπέτεια υγείας που πέρασε ο Roscoe.
Η τρίτη γενιά του Audi Q3 έχει το δύσκολο έργο να κάνει ακόμη καλύτερο ένα SUV που από την πρώτη του κιόλας γενιά ήταν ένα σημείο αναφοράς στην κατηγορία του.
Νέα σύλληψη οδηγού για παραβίαση του ορίου ταχύτητας είχαμε από την αστυνομία, όταν το ραντάρ έπιασε αυτοκίνητο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε δρόμο της Κηφισιάς.
Αν το Golf ήταν πάντα το αυτοκίνητο της καρδιάς σου, αλλά η ανάγκη για κάτι πιο πρακτικό σε κάνει να λοξοκοιτάς προς τα SUV, τότε το T-Roc είναι πιθανότατα αυτό που ψάχνεις.