Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Σεπ-2018 09:04

  Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Ford Focus

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν έχετε οδηγήσει έστω μια φορά κάποιο μοντέλο Focus, τότε γνωρίζετε. Γνωρίζετε πως πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο μοντέλο, για ένα αυτοκίνητο που είναι αξιόπιστο, που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε πολλές δυσκολίες, που θα μεταφέρει μια οικογένεια και που, το σημαντικότερο, χαίρεσαι να οδηγείς. Από την πρώτη γενιά που παρουσιάστηκε το 1998 μέχρι τώρα, το Focus ξεχωρίζει από τη μηχανολογική του συνέπεια. Εξαιρετικό πλαίσιο, ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης ισορροπούν μοναδικά μεταξύ συμβατικών υποχρεώσεων και ευχαρίστησης. Όταν λέμε ευχαρίστηση μην πηγαίνει το μυαλό σας απαραίτητα σε πίστες και χρονόμετρα. Το Focus χαίρεσαι να το οδηγείς ακόμα και στα στενά της πόλης. Είναι προφανές, πως το βάρος στους ώμους της νέας γενιάς είναι μεγάλο και πως μοιραία το ενδιαφέρον μας να το οδηγήσουμε, μεγαλύτερο.

  Ford FocusΈνα μεγάλο ρίσκο

  Για την 4η γενιά, στην Ford πήραν ένα μεγάλο ρίσκο. Παρά την πολύ καλή παράδοση, αποφάσισαν το νέο μοντέλο να σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σκοπό να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο σε τομείς όπως η τεχνολογία, η άνεση, η ευρυχωρία και η οδηγική εμπειρία. Η δυναμική για αυτό το εγχείρημα ήταν τεράστια και τμήματα από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του μοντέλου. Τίποτα δεν έμεινε στην τύχη. Κάθε κομμάτι εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς κανένα συμβιβασμό. Ποτέ τόσο αντιφατικοί μεταξύ τους τομείς δεν ήταν τόσο άρτια δεμένοι σε ένα Ford. Έτσι είναι σπορ αλλά παραμένει άνετο, είναι δυναμικό αλλά και ευρύχωρο, είναι πιο ελαφρύ αλλά και πιο άκαμπτο. Αντίστοιχα έχει πολύ καλές επιδόσεις όντας ταυτόχρονα οικονομικό σε κατανάλωση.

  Ford FocusΠροσοχή στη λεπτομέρεια

  Η προσέγγιση ήταν ανθρωποκεντρική. Με τη λογική πως κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, η Ford προσφέρει το νέο μοντέλο σε διαφορετικές εκδόσεις καλύπτοντας κάθε ανάγκη. Υπάρχει έτσι η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα κομψά Focus Trend και Titanium, το σπορ Focus ST-Line, το πολυτελές Focus Vignale και το πρώτο Focus Active crossover. Το τελευταίο δεν είναι απλά μια έκδοση που ψήλωσε χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σε μήκος ελατήρια. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αλλαγές στα τμήματα της ανάρτησης (πχ. πλήμνες τροχών) με σκοπό να παραμένει η εξαιρετική οδική συμπεριφορά. Για τον ίδιο λόγο έχουν εξελιχθεί 45 διαφορετικά set up αναρτήσεων! Για να παραμείνει σταθερή η οδηγική εμπειρία κάθε 20 κιλά μεταβολής του βάρους του αμαξώματος, αλλάζει και η ρύθμιση της ανάρτησης! Πραγματικά εντυπωσιακό για ένα μοντέλο μαζικής παραγωγής της κατηγορίας C. Επιπρόσθετα η πίσω ανάρτηση έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με την ιπποδύναμη. Οι χαμηλής ισχύος εκδόσεις χρησιμοποιούν τον ημιάκαμπτο άξονα του Fiesta ST, οι πιο γρήγορες εκδόσεις μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων και οι εκδόσεις wagon μια τροποποιημένη διάταξη πολλαπλών συνδέσμων με σκοπό να μην εξέχουν οι θόλοι.

  Ford FocusΒελτιωμένοι χώροι

  Το μήκος του αμαξώματος έχει αυξηθεί μόλις 18mm αλλά το μεταξόνιο κατά 53mm. Από εκεί και πέρα έχει γίνει εκτεταμένη εξέλιξη στο εσωτερικό ώστε να αυξηθούν οι χώροι. Για τον λόγο αυτό τα καθίσματα είναι πιο λεπτά, παραμένοντας όμως άνετα, όπως διαπιστώσαμε στην οδήγηση. Έτσι η απόσταση στα πίσω γόνατα είναι αυξημένη κατά 56mm, οι χώροι για τους ώμους πίσω είναι αυξημένοι κατά 60mm ενώ για τους εμπρός επιβάτες φτάνουν το πολύ καλό νούμερο των 1421mm. Επίσης δόθηκε έμφαση στην αίσθηση και η πρακτικότητα των πίσω επιβατών. Το τρίτο τζάμι είναι πλέον πάνω στην πόρτα, οπότε έχει ανοίξει το οπτικό πεδίο ενώ ταυτόχρονα έχει διευκολυνθεί η είσοδος-έξοδος των επιβατών.

  Ford FocusΝέο εσωτερικό

  Η φιλοσοφία σχεδίασης του ταμπλό έχει πλέον αλλάξει. Η προηγούμενη γενιά θύμιζε μαχητικό αεροσκάφος, με αρκετά μπουτόν αλλά και μια περισσότερο οδηγοκεντρική αρχιτεκτονική. Πλέον υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εμπρός επιβατών, ενώ το παρ μπριζ έχει μεταφερθεί πιο μπροστά, για αύξηση της αίσθησης ευρυχωρίας. Δείχνει λίγο πιο αποστασιοποιημένο σχεδιαστικά, Τα υλικά στις πιο πάνω επιφάνειες είναι μαλακά, ενώ χαμηλά έχουν χρησιμοποιηθεί πιο ανθεκτικά, σκληρότερα πλαστικά. Η ποιότητα συναρμολόγησης δείχνει άριστη με τους τριγμούς να απουσιάζουν εντελώς.

  Βελτιωμένοι κινητήρες

  Ford FocusΣτο πλαίσιο της ελληνικής παρουσίασης στον υπέροχο χώρο του αεροδρομίου στο Τατόι είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για το νέο μοντέλο αλλά και να πάρουμε μια πρώτη αίσθηση από την έκδοση με τον βασικό κινητήρα βενζίνης των 1,0 lt απόδοσης 125 ίππων. Είναι τρικύλινδρος και βασίζεται στον πολύ πετυχημένο Eco Boost, που εφοδίαζαν την προηγούμενη γενιά. Έχει νέα κυλινδροκεφαλή τοποθετημένη ανάποδα, λόγω συμπίεσης 10.5:1 και φίλτρο σωματιδίων βενζίνης. Για τους απαιτητικούς υπάρχει και τρικύλινδρος κινητήρας με κυβισμό 1,5 lt. και απόδοση 150 και 182 άλογα. Όλες οι εκδόσεις έχουν και σύστημα απενεργοποίησης του ενός κυλίνδρου, που ενεργοποιείται σε χαμηλού φορτίου συνθήκες. Υπάρχει και επιλογή μεταξύ δυο εκδόσεων πετρελαίου. Κινητήρας τετρακύλινδρος νέας γενιάς Ecoblue με κυβισμό 1,5lt. και απόδοση 95 και 120 άλογα.

  Ford FocusΝέο αυτόματο κιβώτιο με ρίζες Mustang!

  Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των κινητήρων με χειροκίνητο εξατάχυτο κιβώτιο ή με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Προέρχεται από τη νέα Mustang (εκεί έχει 10 σχέσεις) και διατίθεται με τους κινητήρες 1.0-litre EcoBoost 125 ίππων, 1.5-litre EcoBoost 150 ίππων και 1.5-litre EcoBlue 120 ίππων και ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν:

  •            Adaptive Shift Scheduling, αξιολογεί τα ατομικά στυλ οδήγησης για βελτιστοποίηση των σημείων αλλαγής σχέσεων. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ανηφόρες και κατηφόρες και απότομες στροφές, και να προσαρμόζει ανάλογα τις αλλαγές σχέσεων για μία πιο σταθερή, απολαυστική και ποιοτική οδηγική εμπειρία 

  •            Adaptive Shift Quality Control, αξιολογεί πληροφορίες του οχήματος και του περιβάλλοντος για καλύτερη προσαρμογή της πίεσης στους εσωτερικούς συμπλέκτες με στόχο τις ομαλές αλλαγές σχέσεων. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να προσαρμόζει την ομαλότητα των αλλαγών στο στυλ οδήγησης

  Ford FocusΗ στιγμή της οδήγησης

  Η αυξημένη αίσθηση ευρυχωρίας είναι φανερή από την πρώτη στιγμή, όπως και η λιγότερο οδηγοκεντρική σχεδίαση. Ο διάκοσμος είναι πολύ προσεγμένος και η αίσθηση υψηλής τεχνολογίας φανερή σε κάθε σημείο. Το μπουτόν εκκίνησης είναι κάπως άβολα τοποθετημένο αλλά δεν ενοχλεί μιας και η χρήση του είναι περιορισμένη. Το χειροκίνητο κιβώτιο έχει πολύ ευχάριστο κούμπωμα και είναι πολύ σαφές στις αλλαγές. Ο κινητήρας εντυπωσιάζει με την απόδοσή του στις πολύ χαμηλές στροφές. Χρειάστηκε να κοιτάξουμε την άδεια του αυτοκινήτου, μιας και δεν πιστεύαμε πως πρόκειται για τον χιλιάρη κινητήρα! Το τράβηγμα του είναι θετικό μέχρι το όριο των στροφών ενώ μόνο στις πολύ υψηλές στροφές θα ακουστεί η χαρακτηριστική χροιά των τριών κυλίνδρων. Το πλαίσιό, που είναι πιο άκαμπτο κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά δεν δείχνει να ιδρώνει από την ισχύ του κινητήρα υπονοώντας ότι μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλάσια δύναμη. Σημειώστε πως έχει γίνει ειδική ενίσχυση με αφρό που διαστέλλεται στο πίσω μέρος, τεχνολογία που πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στο προηγούμενης γενιάς Focus RS. Το πάτημα είναι στιβαρό σε σταθερή πορεία αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρο όταν θελήσεις να αλλάξεις κατεύθυνση. Τον ρόλο του παίζει και το μειωμένο κατά 88 κιλά βάρος στις αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και στην σπιρτάδα. Ήταν ένα δύσκολο επίτευγμα μιας και ήδη στην προηγούμενη γενιά είχε γίνει εκτεταμένη προσπάθεια μείωσης του βάρους. Πολλή δουλειά έγινε και στο κομμάτι της αεροδυναμικής αλλά και στη μείωση του θορύβου προσέχοντας λεπτομέρειες όπως τη ροή του αέρα μέσα στους θόλους των τροχών.

  ford focusΑναμφίβολα το Focus παραμένει κορυφαίο στο οδηγικό κομμάτι και έχει τον τρόπο του να σε ικανοποιεί ακόμα και σε γρήγορους ρυθμούς που δεν είναι υποχρεωμένο να κινείται με βάση την κατηγορία του και το γεγονός πως τεχνικά η έκδοσή μας είναι με τον βασικό κινητήρα. Το εμπιστεύεσαι γρήγορα και σε εντυπωσιάζει με τη συμπεριφορά του.

  Ολιστική βελτίωση

  Το στοίχημα είχε κερδηθεί ήδη από την παρουσίαση που μας έκανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Γιάννης Κάτοριτς στο Τατόι. Το πάθος για τη δημιουργία ενός καλύτερου Focus και η δυναμική ήταν τεράστια κατά την εξέλιξη. Σε επίπεδο προσοχής στη λεπτομέρεια θυμίζει supercar, ενώ πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πρέπει να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και αυτό είναι κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο, μιας και το κόστος σε τέτοιες περιπτώσεις περιορίζει τη χρήση ακριβών λύσεων. Στην πράξη αποδείχθηκε σύμφωνο με τις προσδοκίες και απέδειξε πως η θεωρεία φαίνεται και στην πράξη. Τώρα μένει να το οδηγήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μιας και ήδη μας κέρδισε.

  Κείμενο: Δημήτρης Χατζητόλιος

  Φωτογραφίες : Γιώργος Καραγιωργάκης

  Ford Focus

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:20 29/05

  Jeep Renegade Limited 1,3 GSE 180 Hp 4WD AT9

  Δοκιμάζουμε την κορυφαία έκδοση βενζίνης του Renegade με 180 άλογα, τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο.

  11:44 29/05

  Η νέα BMW Σειρά 5

  Αποκάλυψη για την ανανεωμένη BMW σειρά 5 που πλέον έχει πιο σύγχρονη εμφάνιση και νέα εξηλεκτρισμένη γκάμα κινητήρων.

  13:00 28/05

  Μεταφορά αυτοκινήτων δια θαλασσης

  To Volkswagen Group μεταφέρει αυτοκίνητα δια θαλάσσης, στη διάρκεια της πανδημίας με ιδιόκτητο στόλο πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων.

  09:00 28/05

  Οι νέες προτάσεις χρηματοδότησης από τη Mercedes-Benz

  Σας παρουσιάζουμε τις νέες προτάσεις χρηματοδότησης από τη Mercedes-Benz "Welcome Tomorrow".

  13:00 27/05

  Εντυπωσιάζει το Νέο Santa Fe

  Η πρώτη teaser εικόνα του Νέου Santa Fe αποκαλύπτει την επιβλητική και επιθετική σχεδίαση του νέου SUV της Hyundai.

  09:07 27/05

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τη μοναδικότητα της Vespa

  Ο Όμιλος Piaggio συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις αντιγραφές, έχοντας κερδίσει περισσότερες από 50 διαδικασίες εναντίωσης για την προστασία της Vespa, τα δύο τελευταία χρόνια.

  14:00 25/05

  Συμμετοχή της Ducati Athens στην τελική φάση του διαγωνισμού Custom Rumble της Ducati

  Στον τελικό του διαγωνισμού Custom Rumble της Ducati, για την ανάδειξη της νικήτριας custom-made Scrambler Ducati της χρονιάς, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή.

  09:04 25/05

  To πρώτο εμπορικά διαθέσιμο Nissan GT-R50 από την Italdesign (vid.)

  Το πρώτο, εμπορικά διαθέσιμο μοντέλο, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην πίστα "Tazio Nuvolari", στην Cervesina.

  17:52 22/05

  Δοκιμάζουμε την BMW X6 xDrive30d

  Η τρίτη γενιά της BMW X6 είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά και μπορεί να σε μαγέψει ακόμα και στην βασική έκδοση πετρελαίου.