Δευτέρα, 05-Σεπ-2016 08:53
Εργοδότες made by... Υπουργείο Εργασίας
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Η δημιουργία… εργοδοτών και όχι μόνο η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων και των γενικά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών θα αποτελέσει ένα από τους στόχους του κυοφορούμενου προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας επιδότησης της απασχόλησης της εργασίας και όχι της ανεργίας. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των μικρομεσαίων (Επιμελητήρια, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) θα απευθύνεται σε ανέργους που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας και θα μπορούν –εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν- αντ΄ αυτού να παίρνουν μία "επιταγή εισόδου" στην αγορά εργασίας και να εργαστούν μία μικρομεσαία επιχείρηση για 15 μήνες (12 μήνες με επιδότηση και άλλους 3 μήνες χωρίς επιδότηση).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στους σχεδιασμούς του Υπ. Εργασίας σε σχέση με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα (σ.σ. αναμένεται να αρχίσει να "τρέχει" από τον ερχόμενο Οκτώβριο –Νοέμβριο) προβλέπεται ότι όχι μόνο όσοι επαγγελματίες έχουν ήδη προσωπικό (συγκεκριμένα μέχρι 10 άτομα), αλλά και εκείνοι που δεν απασχολούν κανένα εργαζόμενο, θα μπορούν να προσλάβουν έναν, καταβάλλοντας τη διαφορά μεταξύ του "επιδόματος εργασίας" το οποίο θα λαμβάνει εργαζόμενος αντί του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ και τελικού ύψους του μισθού (πχ 226 ευρώ σε περίπτωση που ο μισθός ανέρχεται στα 586 ευρώ/μήνα).
Με αυτόν τον τρόπο, το Υπ. Εργασίας και ο ΟΑΕΔ δεν θα "ενισχύσει" μόνο τους ανέργους που δικαιούται επίδομα ανεργίας και τους επιχειρηματίες που απασχολούν ήδη εργαζομένους, αλλά και εκείνους τους επαγγελματίες που δεν απασχολούσαν έως τώρα κανένα εργαζόμενο. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η απόφαση του Υπ. Εργασίας να προωθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ήλθε μετά από πίεση των θεσμών που στόχο είχε την χρήση της δαπάνης του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας για χάρη της ενίσχυσης της απασχόλησης, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία η επιδότηση των ανέργων σταματά υποχρεωτικά (και όχι εθελοντικά, όπως επιχειρεί να περάσει το Υπ. Εργασίας). όταν η υπηρεσία απασχόλησης "βρίσκει" στον άνεργο δουλειά.
Ισχυρές ενστάσεις, όμως σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό εκφράζουν υπηρεσιακά στελέχη του ΟΑΕΔ , με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr . Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, ανάλογο πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε "επίδομα εργασίας" είχε "τρέξει" και στο παρελθόν και μάλιστα σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά εργασίας σε σχέση με τις σημερινές (όπου επελαύνει η μερική αλλά και η απλήρωτη απασχόληση) , αλλά χωρίς καμία ουσιαστικά επιτυχία. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν με τη μετατροπή ενός ασφαλιστικού επιδόματος –όπως είναι το επίδομα ανεργίας το οποίο χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων υπερ του ΟΑΕΔ- σε "μισθό" .
Επιφυλάξεις, επίσης, εκφράζουν στελέχη του ΟΑΕΔ για το κατά πόσο θα δεχθεί ένας άνεργος να δουλεύει με 400 ευρώ περίπου κάθε μήνα (μιας και τόσες θα είναι οι καθαρές αποδοχές του αν οι ακαθάριστες ανέλθουν στα 586 ευρώ) αντί να παίρνει το επίδομα ανεργίας.
Επίσης, τα ίδια στελέχη εκφράζουν στο Capital.gr επισημαίνουν πως είναι "παράδοξο" από τη μια μεριά ο ΟΑΕΔ να δανείζει το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ (αφού μεταφέρει τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδας) και από την άλλη να ζητά από τους ανέργους να δεχθούν την μετατροπή του (ασφαλιστικού ) επιδόματος τους σε επίδομα εργασίας.