Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 27-Μαρ-2015 16:30

    Citroen C1 1,2lt. Airscape

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Είναι δύσκολο από λευκό χαρτί να βγάλεις στην παραγωγή ένα μοντέλο που θα πετύχει εμπορικά. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να βγάλεις έναν άξιο συνεχιστή και η Citroen τα κατάφερε με το νέο C1. Μπορεί να ακούγεται σαν το συμπέρασμα της δοκιμής αλλά είναι από τις λίγες φορές που η εικόνα ήταν τόσο ξεκάθαρη από τα πρώτα μόλις km της οδήγησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο από την αρχή.


    Η τριπλέτα Aygo, C1 και 107 κατάφερε να γίνει μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ευρώπη, μιλώντας ακριβώς στην καρδιά του καταναλωτή. Η δεύτερη γενιά των μοντέλων έδειχνε από τις φωτογραφίες πολύ πιο “ψαγμένη” και δουλεμένη στον τομέα της λεπτομέρειας. Αυτό φαίνεται πολύ στο C1, του οποίου τα κλειδιά κρατάμε στο χέρι. Από το μικρό αυτοκινητάκι πόλης που περνούσε απαρατήρητο, τώρα έχουμε ένα μοντέλο με κεφάτη ξεχωριστή σχεδίαση που όμως δεν προκαλεί. Ειδικά το εμπρός μέρος με τα πικάντικα φωτιστικά σώματα είναι ένα έργο τέχνης που θα περίμενες να συναντήσεις σε ένα πολύ ακριβότερο αυτοκίνητο. Για την ιστορία το C1 με τον κινητήρα των 1,2 lt. ξεκινά από τα €9910, μια τιμή άριστη αναλογικά με το τελικό προϊόν, όπως θα δούμε στην συνέχεια. Η υπόλοιπη εξωτερική σχεδίαση είναι λιγότερο “φανταχτερή” αλλά η ποιότητα και η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι πολύ ανώτερη. Ανώτερες-μεγαλύτερες είναι και οι διαστάσεις του αυτοκινήτου σε όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και με γυμνό μάτι.

    Η λιγότερο φτωχή από το παρελθόν εικόνα συνεχίζεται και στο εσωτερικό. Ποιοτικότερες επενδύσεις με όμορφο σχέδια στα μεγαλύτερα καθίσματα, καλύτερα πλαστικά και περισσότερο πλούσια εικόνα μαζί και με πλουσιότερο εξοπλισμό. Παρά το γεγονός πως δεν είχαμε στα χέρια μας κάποια πλούσια έκδοση ουσιαστικά δεν μας έλειψε τίποτα. Εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, που πλέον ο οδηγός έχει χειριστήριο και για τον συνοδηγό, A/C, 6 αερόσακοι, ABS και ESP, σύστημα ήχου με Bluetooth, USB και χειριστήρια στο τιμόνι, Hill Assist αλλά και σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών. Στην δική μας έκδοση υπήρχε και πάνινη ηλεκτρικά ανοιγόμενη οροφή αλλά και 5 πόρτες που ανεβάζουν την τιμή στα €11.430. Θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση η τιμή είναι πολύ ανταγωνιστική, έχοντας στα χέρια μας ένα πλήρες εξοπλισμού αυτοκίνητο. Μοναδική μεγάλη έλλειψη η απουσία στροφομέτρου. Μπορεί πλέον να μην είναι τόσο πρακτικό όντας στο πλάι με ψηφιακές ενδείξεις, μπορεί να υπάρχει ένδειξη αλλαγής σχέσης αλλά συνεχώς μας έλειπε.

    Η εργονομία είναι πολύ καλή και με την βοήθεια του ρυθμιζόμενου τιμονιού όλοι θα βρουν την θέση οδήγησης που τους ταιριάζει. Η αίσθηση ευρυχωρίας είναι πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως και γενικός οι χώροι επιβατών αλλά και αποσκευών. Η ορατότητα είναι επίσης πολύ καλή αλλά και οι χώροι για μικροαντικείμενα. Μας έλειψαν οι ηλεκτρικοί καθρέφτες αλλά και τα φωτιζόμενα χειριστήρια στο τιμόνι, που το βράδυ δεν φαίνονται. Ωστόσο σε συνδυασμό με την τιμή κάποια πράγματα δικαιολογούνται. Η ανοιγόμενη οροφή της δικής μας έκδοσης προσθέτει μια αίσθηση ελευθερίας που θυμίζει cabrio ενώ ταυτόχρονα η μόνωση βρίσκεται σε επίπεδα που θυμίζουν κλειστό μοντέλο.

    Το μεγάλο χαρτί όμως αυτού του C1 κρύβεται κάτω από το καπό. Πρόκειται για τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα με κυβισμό 1199cc. Προέρχεται από το Group PSA και γι αυτό τον λόγο η διαφορά τιμής σε σύγκριση με την έκδοση των 1,0lt., που προέρχεται από την Toyota, είναι μόλις €50 με το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού! Όταν οδηγήσαμε το νέο “αδελφό” Aygo με τον κινητήρα των 1,0lt. ομολογούμε πως μας έλειψε το σπίρτο και η ζωντάνια του 1ης γενιάς Aygo. Με τον κινητήρα των 1,2 lt. που αποδίδει 82 Ps όχι μόνο επανέρχεται το νεύρο αλλά αναβαθμίζεται ολιστικά η εικόνα του αυτοκινήτου. Αυτό φαίνεται ήδη από τις επιδόσεις που θυμίζουν πολύ καλό χιλιοτετρακοσάρι της μεσαίας κατηγορίας. Έτσι το 0-100 km/h έρχεται σε 11 sec ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 170 km/h. Στην πράξη τα παραπάνω κυβικά φαίνονται κάθε στιγμή. Ο κινητήρας δεν κρεμάει εύκολα και μπορείς να κινείσαι με μεγάλη σχέση στο κιβώτιο και λίγες στροφές στον κινητήρα. Από την άλλη η επιτάχυνση είναι πάντα ζωντανή αυξάνοντας την ενεργητική ασφάλεια.

    Η ίδια εικόνα διατηρείται και στην Εθνική οδό. Εκεί εύκολα διατηρεί μεγάλες ταχύτητες ακόμα και κοντά στην τελική του μοντέλου χωρίς υψηλά επίπεδα θορύβου και χωρίς να δείχνει πως ζορίζεται. Σε όλα τα παραπάνω πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το στήσιμο του αυτοκινήτου. Το νέο πλαίσιο έχει πολύ υψηλή ακαμψία, η ανάρτηση έχει πολύ καλή απόσβεση διατηρώντας τις κλίσεις του αμαξώματος σε λογικά πλαίσια. Τέλος τα επίπεδα πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά από τα ελαστικά διάστασης 165/60/15 ενώ και τα φρένα είναι πολύ αποτελεσματικά. Η συμπεριφορά είναι γενικά ουδέτερη με το τιμόνι να είναι σαφές και ευχάριστο. Πολύ θετικό ψυχολογικά είναι και το γεγονός πως οδηγάς ένα ελαφρύ αυτοκίνητο με ασφαλή συμπεριφορά. Νοιώθεις την ελάχιστη αδράνεια αλλά ταυτόχρονα και την φιλικότητα στις αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση αν το παρακάνεις το ESP θα σώσει την παρτίδα ενεργώντας αποφασιστικά και άμεσα.

    Όλα τα παραπάνω σε παρασύρουν σε έναν ταχύτερο ρυθμό από αυτό που αρχικά έχεις στο μυαλό σου για ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Φτάνεις στο προορισμό σου πιο γρήγορα από ότι περιμένεις, ταυτόχρονα άνετος και ασφαλής με επίπεδο που θυμίζει ανώτερη κατηγορία. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα την κάπως τσιμπημένη κατανάλωση η οποία δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 6,5 lt./100km. Κάνοντας έναν απολογισμό, το C1 με αυτόν τον κινητήρα είναι καλύτερο ακόμα και από αυτό που περιμέναμε, έχοντας ήδη οδηγήσει το Aygo με τον χιλιάρι κινητήρα. Εντυπωσιακά ολοκληρωμένο θα καλύψει με άνεση τις αστικές ανάγκες αλλά και τις εκτός των τειχών υποχρεώσεις με τρόπο που θυμίζει αυτοκίνητο της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας.

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Citroen C1

    Διαστάσεις (Μήκος/ πλάτος/ύψος) : 3.475 mm / 1.615 mm / 1.460 mm
    Βάρος :900 kg
    Κινητήρας : 1199 cc
    Ιπποδύναμη : 82 Ps/5750 rpm
    Ροπή : 11,8 kg.m/2750rpm
    Τελική Ταχύτητα : 170 km/h
    0-100 km/h : 11 sec
    Μέση Κατανάλωση Δοκιμής : 6,5 lt/100km
    Ρύποι CO2 : 99 g/km
    Τιμή: Από €9.910

         
         
         
         
         
         
         


    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    17:12 05/09

    Η Tesla ξεκίνησε την χρήση πλήρους αυτόνομης οδήγησης στην Ευρώπη

    Η πλήρης αυτόνομη οδήγηση της Tesla (FSD) έφτασε στην Ευρώπη. Δείτε πώς και πού χρησιμοποιείται ήδη το Unsupervised FSD χωρίς επίβλεψη οδηγού.

    15:30 05/09

    Αιφνιδιαστική έξοδος της Porsche από τον δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Γερμανίας

    Σάλο προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η είδηση πως η Porsche AG αποχωρεί από τον δείκτη DAX, ο οποίος απαρτίζεται από τις 40 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας.

    14:30 05/09

    Επίσημο: Νέα BMW iX3, το πιο σημαντικό αυτοκίνητο της φίρμας τις τελευταίες δεκαετίες-δείτε τι την κάνει ξεχωριστή

    Η iX3, το πρώτο δείγμα γραφής της Neue Klasse της BMW, παρουσιάστηκε επίσημα και υπόσχεται απόδοση, ταχύτατη φόρτιση και μοναδική ψηφιακή εμπειρία βασισμένη στο νέο λειτουργικό BMW Operating System...

    11:20 05/09

    Toyota: Μεγάλη επένδυση στην Ευρώπη-Πού φτιάχνει εργοστάσιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Η Toyota συμπληρώνει την σημαντική παρουσία της στην Ευρώπη με ένα νέο εργοστάσιο το οποίο ανακοίνωσε πως θα φτιάξει και θα αφορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.

    11:00 05/09

    Στην Ελλάδα η μοναδική BMW M4 CS Edition VR46: Πού θα την δείτε

    Με αφορμή τα 46α γενέθλια του Valentino Rossi ήρθε στην Αθήνα η ειδική έκδοση της BMW M4 CS Edition VR46 που εξελίχθηκε από κοινού με τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

    18:30 04/09

    Opel Corsa GSE Vsion Gran Turismo: Η απάντηση των Γερμανών στο Renault 5 Turbo 3E

    Το πρώτο Corsa που οδηγείται και σε πίστα και σε PlayStation, το ηλεκτρικό Corsa GSE Vision GT των 800 ίππων θα μπορείς να το οδηγήσεις στο Gran Turismo 7 από το φθινόπωρο του 2025.

    17:00 04/09

    BYD Seal 6 DM-i: To πρώτο υβριδικό μοντέλο Touring της φίρμας στην Ευρώπη

    Η BYD παρουσίασε τις νέες προτάσεις της στα μεσαία οικογενειακά μοντέλα που φέρουν υβριδική τεχνολογία Super DM Hybrid σε δύο εκδοχές αμαξωμάτων: Sedan και Touring.

    15:30 04/09

    Επίσημο: Έρχεται VW ID. Polo και ID. Polo GTI

    H Volkswagen εναρμονίζει τα ονόματα των νέων μικρών της μοντέλων με την εποχή και το VW ID. 2all γίνεται ID. Polo που θα διαθέτει και έκδοση GTI.

    13:30 04/09

    Δείτε τι έκανε ο Shaquille O'Neal για να χωρέσει στην Corvette Z06 που αγόρασε

    Τα σπορ αυτοκίνητα δεν σχεδιάζονται για σωματότυπους σαν του Shaquille O'Neal, όμως όταν οι επιθυμίες συνοδεύονται από το κατάλληλο budget, όλα μπορούν να γίνουν.

    12:00 04/09

    Ποια εταιρεία αυτοκινήτου τριπλασίασε το μετοχικό της κεφάλαιο μέσα στο 2025

    Με αύξηση στις πωλήσεις, πολλαπλές επενδύσεις και διεύρυνση της αγοράς στην οποία απευθύνεται κινεζική φίρμα έχει καταφέρει μέσα στο 2025 να κάνει δύο φορές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    10:30 04/09

    Το νέο εντυπωσιακό coupe της Audi είναι έτοιμο για παραγωγή-όλα τα στοιχεία

    Μπορεί η εποχή των TT και R8 να έχει τελειώσει, όμως η Audi επιστρέφει στα σπορ coupe με το Concept C, που δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο, αλλά το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή για τη γερμανική φίρμα.

    19:00 03/09

    Ποια μεγάλη φίρμα ετοιμάζει γραμμή παραγωγής για αυτοκίνητα υδρογόνου

    Για το 2028 προορίζεται το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με καύσιμο υδρογόνο καθώς μια από τις εταιρείες που ασχολούνται πολύ ενεργά ξεκίνησε να φτιάχνει την γραμμή παραγωγής.

    17:05 03/09

    Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην Έκθεση Αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη 2025

    Η καρδιά της αυτοκίνησης στην Ελλάδα χτυπά αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη όπου στα πλαίσια της 89ης ΔΕΘ διοργανώνεται από τις 6-14 Σεπτεμβρίου και έκθεση αυτοκινήτου με αθρόες συμμετοχές πολλών...

    15:30 03/09

    Αυτό είναι το πρώτο video από το hypercar Chaos του Σπύρου Πανόπουλου

    Ο Σπύρος Πανόπουλος έδειξε για πρώτη φορά το SPA Chaos με video που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογιαριασμό. Ετοιμάζεται το ελληνικό Hypercar.

    14:00 03/09

    Αυτά είναι τα απίθανα πρωτότυπα Mini JCW με την υπογραφή της Deus Ex Machina

    Με αυτές τις δύο εντυπωσιακές ειδικές κατασκευές, η Mini δείχνει ότι ξέρει να συνδυάζει σπορ παράδοση, μοντέρνα αισθητική και τολμηρή φαντασία, είτε σε ηλεκτρικό είτε σε θερμικό σύστημα κίνησης.

    12:00 03/09

    Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους

    Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.