Παρασκευή, 09-Ιαν-2026 14:13
Τζόρτζια Μελόνι: "Ελπίζω στην Βενεζουέλα η κατάσταση να βελτιωθεί με την πρόεδρο Ροντρίγκες"
"Ελπίζω στην Βενεζουέλα η κατάσταση να βελτιωθεί με την πρόεδρο Ροντρίγκες. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια, οι καθηγητές κερδίζουν δυο ευρώ τον μήνα και με διάφορα επιδόματα, ο μισθός τους φτάνει τα 160 ευρώ τον μήνα", δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στην σημερινή της συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
"Η δική μας άκρα αριστερά εξηγεί στους εξόριστους της Βενεζουέλας τι σημαίνει να είσαι βενεζουελάνος, αυτό είναι κάτι που θεωρώ σουρεαλιστικό. Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από τους εξόριστους της χώρας αυτής, οι οποίοι γέμισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα χαράς και ελπίδας", πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Με αναφορά στην τραγωδία του Κρα Μοντανά, η Μελόνι δήλωσε ότι "η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυστηρότατη" και ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, ώστε να αποδοθεί -αποτελεσματικά- δικαιοσύνη".
"Οι κανονισμοί μας στην Ιταλία είναι αυστηρότεροι από τους ελβετικούς, αλλά θεωρώ ότι μαζί με την αντιπολίτευση πρέπει να εξετάσουμε ό,τι αφορά τα κλειστά καταστήματα, την πιθανότητα να απαγορευθούν τα πυροτεχνήματα που τοποθετούνται πάνω στα μπουκάλια. Οι επιχειρηματίες μας μπορούν να βρουν χίλιους άλλους τρόπους, για να γιορτάζουν οι πελάτες τους", τόνισε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
"Θεωρώ ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τυγχάνει ευρείας προστασίας και ότι, αν πάψουν να ισχύουν οι κανόνες, θα είμαστε όλοι πιο εκτεθειμένοι. Όταν δεν συμφωνώ, το λέω στον Τραμπ και σε όλους τους άλλους συμμάχους μας", δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την συνέντευξή Τύπου της.
"Τι εννοούν, όμως, όταν κάποιοι μου ζητούν να πάρω αποστάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Πρόκειται για γεωπολιτική. Οι κατευθυντήριες γραμμές μας είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως έχει πει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας. Με τους ευρωπαίους και ατλαντικούς συμμάχους μας, αναζητώ τα φωτεινά και όχι τα σκοτεινά σημεία. Τι θα επιθυμούσαν κάποιοι; Να βγούμε από το ΝΑΤΟ, να κλείσουμε τις αμερικανικές βάσεις ή να επιτεθούμε στα αμερικανικά φαστ-φουντ; Με τον Τραμπ συμφώνησα για την Βενεζουέλα και διαφωνώ για την Γροιλανδία", τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. "Πρόκειται για υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, διότι τα συμφέροντα των διαφόρων χωρών δεν συμπίπτουν ποτέ απόλυτα. Αυτή είναι η γεωπολιτική, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν κουτσομπολιό", είπε η Μελόνι, χρησιμοποιώντας την αγγλική λέξη, gossip, για το κουτσομπολιό.
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή της Ιταλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι "τα τελευταία τρία χρόνια, η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό άλλαξε ριζικά, με έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στην υπεράσπιση των συνόρων και σε αυστηρότερους κανόνες για τους επαναπατρισμούς". Σύμφωνα με την ίδια "πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Ιταλία έκανε την διαφορά".
Η Μελόνι ευχήθηκε, τέλος, "να μπορέσουν να γίνουν περισσότερα βήματα όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, με μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο ιδεολογική προσέγγιση".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ