Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 05-Ιαν-2026 00:01

    Η νέα διεθνής νομιμότητα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Άγη Βερούτη

    Πριν από λίγα χρόνια ένας ενοικιαστής σε δυτικό προάστιο που τελείωσε το συμβόλαιό του, ο Νικόλας, αποφάσισε ότι θα πάψει να είναι ενοικιαστής και θα γίνει "ιδιοκτήτης" κάνοντας κατάληψη στο ακίνητο. 

    Με τη βοήθεια των συγκατοίκων του, ο Νικόλας έδιωξε βρίζοντας τους ιδιοκτήτες, αφού πρώτα τους απείλησε για τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ τους ξυλοφόρτωσαν οι συγκάτοικοι σε επόμενη επίσκεψή τους. Λίγο μετά ο Νικόλας "κατάσχεσε" και το μαγαζί τους με τους μπράβους-συγκατοίκους του, και έτσι οι ιδιοκτήτες φυτοζωούσαν εδώ και χρόνια. 

    Όταν οι ιδιοκτήτες έφεραν νέα ενοικιάστρια με υπογεγραμμένο συμβόλαιο, τότε οι καταληψίες πήραν στο κυνήγι την καινούργια ενοικιάστρια και συνέχισαν να καταστρέφουν την περιουσία των ιδιοκτητών, ξηλώνοντας κουφώματα και υδραυλικά και πουλώντας στους γύφτους ανακυκλωτές οτιδήποτε μπορούσε να ξηλωθεί, αδιαφορώντας αν καταστρεφόταν το ακίνητο. Μέχρι τα φυτά από τον κήπο ξήλωναν για να πάρουν τις δόσεις τους. 

    Οι φτωχοποιημένοι ιδιοκτήτες φώναζαν μεν την αστυνομία, αλλά ένας άγραφος νόμος πολλών ετών έκανε την αστυνομία να αδιαφορεί για τα δικά τους ιδιοκτησιακά δικαιώματα ενώ προστάτευε τους καταληψίες. 

    Σε αυτά τα χρόνια το 1/5 των ιδιοκτητών μετανάστευσε εκτός χώρας γιατί δεν μπορούσε να επιβιώσει την πείνα και την αδικία στην οποία ο Νικόλας τους υπέβαλλε. 

    Την περασμένη εβδομάδα άλλαξε ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής. Έστειλε τα ΜΑΤ και πέταξαν έξω τον Νικόλα, ενώ τον συνέλαβαν για να περάσει δίκη για την διακίνηση ναρκωτικών που έκανε από το ακίνητο που είχε κάνει κατάληψη. 

    Φυσικά όλοι έχουμε καταλάβει ότι μιλάμε για το δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας, όπου τα 6 εκατομμύρια πολιτών από τα συνολικά 28 εκατομμύρια, έφυγαν από τη χώρα ως πρόσφυγες. 

    Φυσικά η εκθρόνιση του δικτάτορα Μαδούρο προκάλεσε τις οξείες αντιδράσεις και κριτική όσων έκαναν μπίζνες μαζί του ή ήθελαν να κάνουν μπίζνες εις βάρος 28 εκατομμυρίων Βενεζολάνων.

    Το "κακό" με το Δόγμα Μονρόε που αναβίωσε ο πρόεδρος Τραμπ, είναι πως ξεβολεύει τους ανά τον κόσμο δικτατορίσκους που απομυζούν τους λαούς τους, μετατρέποντας τους σε σκλάβους στις δικές τους άνομες επιθυμίες. Όμως το δόγμα μη-παρέμβασης των τελευταίων δεκαετιών δεν δούλεψε καλά για τους απλούς ανθρώπους, ενώ βόλευε αφάνταστα τον κάθε δικτάτορα που ελέγχοντας τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό της χώρας του, και πραγματοποιώντας νόθες εκλογές κατ’ επίφαση, κρατούσαν ομήρους τους λαούς τους. 

    Καθόλου έκπληξη δεν προκαλεί ότι χθες τη νύχτα η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμές δύο βαλλιστικών πυραύλων έναντι της Ιαπωνίας, ούτε ότι απολυταρχικά καθεστώτα, ειδικά όσοι έκαναν μπίζνες με τον Μαδούρο, βγήκαν στα κάγκελα να καταγγείλουν την παρέμβαση των ΗΠΑ. 

    Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι οι εκπρόσωποι των πλέον αστείων, και προφανώς αντιδημοκρατικών, κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης. Αυτοί δηλαδή που εκφράζουν αποτροπιασμό για το γεγονός ότι σώθηκε ένας ολόκληρος λαός 28 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τα νύχια ενός στυγνού δικτάτορα, που κρατούσε την εξουσία με βιαιότητες, φυλακίσεις και δολοφονίες, παρά το γεγονός ότι ο Γκονζάλες και η Ματσάδο, νικητές των τελευταίων προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας και η Ματσάδο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, έπρεπε να τον είχαν αντικαταστήσει από το 2024. 

    Καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει να φοβάται κάτι από αυτή την εξέλιξη. Οι εκλεγμένοι ηγέτες των δημοκρατικών χωρών είναι προσωρινοί και αντικαταστάσιμοι. Ουδείς θα ασχοληθεί τους εκτοπίσει με τη βία. Αντικαθίστανται, έτσι κι αλλιώς, σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. 

    Αυτοί που έχουν να φοβούνται πραγματικά από την νέα διεθνή νομιμότητα, του νέου Δόγματος Μονρόε του Τραμπ, είναι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους αναντικατάστατο, όσοι κρατιούνται στην εξουσία παρανόμως και με νοθευμένες εκλογές, φυλακίζοντας και δολοφονώντας πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, όσοι παραμένουν βίαια βλάπτοντας τον λαό τους, για να αποφύγουν το αναπόφευκτο όταν χάνοντας την εξουσία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εγκλήματά τους και τη δικαιοσύνη. 

    Οι Κιμ Γιονγκ Ουν του κόσμου αυτού, οι Ερντογάν και οι Πούτιν, οι Χαμενεΐ και οι Κάστρο, οι Βαρόνοι των ναρκωτικών, οι καλλιεργητές των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, και όσοι νιώθουν υπεράνω των νόμων, υπεράνω της ηθικής, υπεράνω των απλών ανθρώπων των λαών τους. 

    Αυτοί, ναι, θα ανησυχούν πολύ τώρα. 

    Ο λαός της Βενεζουέλας αναπνέει με ανακούφιση, το ίδιο και όσοι αξιολογούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των απλών πολιτών παραπάνω από δυνατότητα του κάθε δικτάτορα να κοιμάται ήσυχος και να σκοτώνει το λαό του ανενόχλητος. 

    Life is a bitch!

    agissilaos@gmail.com

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ