Συνεχης ενημερωση

Ανταπόκριση από το Λονδίνο
Η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για την Ουκρανία, στις περισσότερες από 1.300 ημέρες που βρίσκεται σε πόλεμο. Παρόλα αυτά, η χώρα, αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της μοιάζουν αιφνιδιασμένοι, συγκρατημένοι και σκεπτικοί.
Ο λόγος για την πρόταση 28 σημείων, ή αλλιώς το ειρηνευτικό σχέδιο που συντάχθηκε από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους και δημοσιεύθηκε μόλις χθες. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεν βλέπουν ιδιαίτερα αισιόδοξα τις εξελίξεις. Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι "πιέζεται" για μία συμφωνία ειρήνης, ενώ άρθρα γνώμης τονίζουν ότι δεν είναι γνωστό πόσα περιθώρια έχει για να αρνηθεί το σχέδιο. Παράλληλα, ο Guardian παρουσιάζει "προσεκτικές" τις δηλώσεις του Ζελένσκι και κάνει λόγο για "επώδυνες παραχωρήσεις".
Παραχώρηση εδαφών, μείωση στρατού και διαγραφή νατοϊκού "ονείρου"
Τι συμπεριλαμβάνει όμως η πρόταση των 28 σημείων; Μέχρι στιγμής μοιάζει να ικανοποιεί βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας.
Μεταξύ άλλων, η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει μεγάλα τμήματα εδάφους, στις περιοχές της Κριμαίας, Λουχάνσκ και Ντονέσκ, οι οποίες θα "αναγνωριστούν ως de facto ρωσικές". Ενώ, προβλέπεται να δημιουργηθεί μια ουδέτερη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ντονέσκ, η οποία θα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα, πρέπει να δεσμευθεί ότι θα μειώσει το μέγεθος του στρατού της, αλλά και να άρει σιγά-σιγά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.
Μια ακόμα σημαντική υποχώρηση είναι να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που σύμφωνα με το Bloomberg θα πρέπει να κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της. Να αναφερθεί ότι στις απαιτήσεις του σχεδίου ειρήνης, η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στις επόμενες 100 ημέρες, ενώ η Ρωσία θα μπει ξανά στους G8, μετά την αποχώρησή της το 2014 και την επίθεση στην Κριμαία.
Άμεσες και με αρνητική χροιά οι αντιδράσεις
Πολλές από τις προτάσεις είχαν απορριφθεί εντόνως στο παρελθόν, τόσο από την Ουκρανία όσο και από τους συμμάχους της. Μόλις χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε στον Bloomberg ότι "το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να καθοριστεί από την Ουκρανία και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή την αρχή που στηρίζει τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θέλουμε όλοι μας".
Εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι "η Ρωσία μπορεί να το κάνει αυτό, ακόμη και αύριο, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τερματίζοντας την παράνομη εισβολή της" και αρκέστηκε να πει ότι το Λονδίνο "συμμερίζεται την επιθυμία Τραμπ να δώσει τέλος σε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο".
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο Τραμπ τις επόμενες ημέρες, δηλώνοντας μέχρι στιγμής ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να φέρει μια "αξιοπρεπή ειρήνη" με "σεβασμό για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας".
Πηγή: Deutsche Welle
-
18:41 Δευτεροβάθμια δίκη Novartis: "Μία από τις χυδαιότερες σκευωρίες που έχουν υπάρξει" κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας
-
18:31 Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι-Μερτς για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία
-
18:30 ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δανείζει 700 εκατ. δολάρια σε παραγωγούς μαγνητών σπάνιων γαιών
-
18:22 Η Nokia σχεδιάζει επενδύσεις $4 δισ. στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
-
18:21 Η Ολυμπία Οδός ανοίγει σταθμό εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Πατρών
-
18:09 Δεξαμενόπλοιο ρωσικού LNG υπό κυρώσεις κατευθύνεται προς τη Διώρυγα του Σουέζ
-
17:57 Το πρωτοσέλιδο του Κεφαλαίου της 22/11/2025
-
17:45 Το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει το αίτημα της ΕΕ για 2 δισ. ευρώ για συμμετοχή στο νέο αμυντικό ταμείο
-
17:44 Ουκρανία: Δεν έπεισε τους Ευρωπαίους το σχέδιο Τραμπ
-
17:39 Συνάντηση Λ. Μενδώνη - Κ. Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και συνεργασίες
-
Επιστολή διαμαρτυρίας ενός Δημοσίου Υπαλλήλου
-
Η παραδοσιακή λιανική αργοπεθαίνει: Έκλεισαν 4.930 περίπτερα και πάνω από 8.000 παντοπωλεία
-
Τουλάχιστον 35 ευρώ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού-Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις
-
Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει το Bitcoin; Τρία σενάρια
-
Reuters: Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι - "Υπογράψτε ειρήνευση με τη Ρωσία ως την επόμενη Πέμπτη, αλλιώς τέλος σε πληροφορίες και όπλα"
-
Το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία: Θα πρέπει να εκχωρήσει το Ντονμπάς στη Ρωσία - Θα μείνει εκτός ΝΑΤΟ
-
Θηρίο ανήμερο η Cenergy - Έσπασε το κλουβί των €15 και τρέχει για τα €20
-
H "φούσκα" της Τεχνητής Νοημοσύνης που... δεν υπάρχει
-
Η Metlen κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά για την γαλλική Aluminium Dunkerque
-
Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια επίδειξης στο Dubai Air Show
-
Επιστολή διαμαρτυρίας ενός Δημοσίου Υπαλλήλου (119)
-
Το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία: Θα πρέπει να εκχωρήσει το Ντονμπάς στη Ρωσία - Θα μείνει εκτός ΝΑΤΟ (83)
-
Reuters: Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι - "Υπογράψτε ειρήνευση με τη Ρωσία ως την επόμενη Πέμπτη, αλλιώς τέλος σε πληροφορίες και όπλα" (43)
-
Η παραδοσιακή λιανική αργοπεθαίνει: Έκλεισαν 4.930 περίπτερα και πάνω από 8.000 παντοπωλεία (17)
-
Διάγγελμα Ζελένσκι σε δραματικούς τόνους: Δύσκολο το δίλημμα της Ουκρανίας - "Ή χάνουμε τις ΗΠΑ ή την αξιοπρέπειά μας" (9)
-
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Ζελένσκι για το σχέδιο Τραμπ - Απορρίπτουν κύρια σημεία, ετοιμάζουν απάντηση (9)
-
Ουκρανία: Νέο μήνυμα Κάλας για συμμετοχή ΕΕ στις διαπραγματεύσεις - "Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη" - Αιχμές κατά Κίνας (9)
-
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί εξαιτίας ρωσικού πλήγματος στη Ζαπορίζια (9)
-
Η νομπελίστρια ειρήνης Ματσάδο θα θεωρηθεί "φυγόδικη" αν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα για να παραλάβει το βραβείο (8)
-
Κάθειρξη 8 ετών στον Π. Ψωμιάδη για εικονικά έργα και προσλήψεις υπαλλήλων στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης (7)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ