Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 21-Οκτ-2025 00:08

    Το σημαντικό τεστ της ανοδικής τάσης

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    * Contrarian Stories από τον Π. Στεριώτη

    "Λάδι στη φωτιά" του εμπορικού πολέμου ρίχνουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, με τους επενδυτές να αναμένουν τα επόμενα επεισόδια του "σίριαλ". Οι μεν Κινέζοι καθιστούν σαφές ότι έχουν βγει από το... καβούκι τους, οι δε Αμερικανοί, μέσω του λαλίστατου Τραμπ, είναι μέσα σε όλα. Αναμένονται νέες "μπλόφες", αλλά στο τέλος πιθανότατα θα γίνει το απαραίτητο συμμάζεμα της κατάστασης προτού αυτή εκτροχιαστεί, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα τα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών αλλά και των ελίτ που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το λεγόμενο "έξυπνο χρήμα".

    Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ συμπλήρωσαν άλλη μία εβδομάδα σε καθεστώς shutdown, με τις αγορές να εξοικειώνονται με ακόμα μία αρνητική κατάσταση. Τις τελευταίες ημέρες "έσκασαν" αρνητικές ειδήσεις για την ευρωστία του κλάδου περιφερειακών τραπεζών της χώρας. Θα συμφωνήσουμε με τον επικεφαλής της J.P. Morgan, ο οποίος δήλωσε ότι μάλλον υπάρχουν και άλλες "κατσαρίδες" στην υπόθεση...

    Ενόσω αναμένονται οι εξελίξεις, και με πιθανότερο σενάριο η Fed να "σβήνει τη φωτιά" και να κόβει τα επιτόκια, τα κυβερνητικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο, με την απόδοση της αμερικανικής διετίας να υποχωρεί σε πολυετές χαμηλό και το 10ετές Treasury να σκαρφαλώνει σε επίπεδα που είχε να δει από τις μέρες του δασμολογικού σοκ του Απριλίου. Εμφανής η τάση των επενδυτών να στραφούν προς "ασφαλή καταφύγια", με τον χρυσό να σπάει ιστορικά ρεκόρ για πλάκα και τον "δείκτη φόβου" VIX να ξυπνάει από τον λήθαργο, υποδηλώνοντας ότι πίσω από τα μετοχικά υψηλά κρύβεται επενδυτική ανησυχία. Βουτιά στα crypto.

    Το περίεργο ίσως της υπόθεσης είναι ότι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι θεσμικοί φορείς (ΔΝΤ, Τράπεζα της Αγγλίας) προειδοποιούν ανοιχτά τους επενδυτές για τον κίνδυνο μιας "απότομης διόρθωσης στις αγορές" λόγω νέων δημοσιονομικών κρίσεων, υπερτίμησης του κλάδου τεχνητής νοημοσύνης και γεωπολιτικών αναταραχών. Έρχονται άραγε οι "μαύροι κύκνοι"; 

    Χ.Α.: "Χορεύοντας" με τις 2.000 μονάδες 

    Βαραίνει το κλίμα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να "χορεύει" πλέον πέριξ των 2.000 μονάδων. Επιμέρους blue chips που διακρίνονται για τα θετικά τους θεμελιώδη δέχονται έντονες πιέσεις. Η ζημιά που έγινε στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν αποτελεί καταστροφή για τη μακροπρόθεσμη τάση. Διπλή, πάντως, η ανάγνωση του φετινού +80% στον δεικτοβαρή Τραπεζικό Δείκτη, με το "ταμείο" αφενός να αποτελεί "μαγνήτη" για κατοχύρωση κερδών, αφετέρου να επιβεβαιώνει τη συνολική βελτίωση των συνθηκών στη Λεωφόρο Αθηνών. Ευοίωνες οι προοπτικές πολλών εισηγμένων. Επιμένουν τα φαινόμενα "ρηχότητας", "buy the rumor, sell the fact".

    Capture

    Επειγόντως ενέργεια, κι ας μην είναι... ηλεκτρική

    Ο κλάδος εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως αντιπροσωπεύεται από τον MSCI Global Alternative Energy Index, καταγράφει φέτος την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 5 ετών, έχοντας επιστρέψει δυναμικά στο "ραντάρ" των επενδυτών. Μάλιστα, η αποτίμηση του δείκτη σε όρους forward P/E και P/BV είναι φθηνότερη από αυτήν του παγκόσμιου δείκτη MSCI World. Ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους ευνοϊκούς για τον κλάδο καταλύτες.

    Στις ΗΠΑ, η ψήφιση του περιβόητου νομοσχεδίου "One Big Beautiful Bill" της κυβέρνησης Τραμπ, αφότου ξεπεράστηκαν οι αρχικές αβεβαιότητες αναφορικά με το κατά πόσο τάσσεται "υπέρ του περιβάλλοντος", τελικά φαίνεται να προσφέρει άμεση βοήθεια, υπό τη μορφή σημαντικών φοροελαφρύνσεων σε μεγάλου μεγέθους έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 9 μήνες. Σε ό,τι αφορά μικρότερες ηλιακές εγκαταστάσεις (στέγες κατοικιών κ.λπ.), αυτές θα συνεχίσουν να δικαιούνται φοροελαφρύνσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν εντός 4 ετών. Υποστηρικτικός για την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών και τις αποτιμήσεις ο νέος κύκλος μείωσης επιτοκίων δανεισμού της Fed.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημιουργία data centers για την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης. Προφανώς, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχυθεί στο μέλλον από την "ανατέλλουσα" τάση ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές, αλλά και από την "κλασική" βιομηχανική παραγωγή σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, με τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που θα απαιτηθούν να αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για κάθε πιθανή εναλλακτική μορφή και με τις καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να έχουν έρθει ήδη στο προσκήνιο.

    Στην Κίνα οι μετοχές των κινεζικών ΑΠΕ σημείωσαν μεγάλη άνοδο πριν από μερικές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις στον απόηχο της είδησης ότι οι Αρχές της χώρας σκοπεύουν να αυξήσουν τον έλεγχό τους επί του κλάδου.

    Capture

    Αποδόσεις 2025*

    ΑΝΔΡΟ +16,40%
    Η Alpha Trust-Ανδρομέδα διανέμει μέρισμα ύψους 0,26 ευρώ/μετοχή από κέρδη παρελθουσών χρήσεων. Η καταβολή του ποσού θα αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου, με τους δικαιούχους να διατηρούν το δικαίωμα επανεπένδυσης.

    ΙΝΛΟΤ +7,43%
    Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Bally’s από την Intralot, με τη συναλλαγή να δημιουργεί έναν όμιλο με παγκόσμια παρουσία στον κλάδο τυχερών παιχνιδιών (λοταρίες και διαδικτυακό gaming). 

    ΕΥΡΩΒ +62,87%
    Τον κλάδο ζωής της Eurolife Ασφαλιστικής εξαγοράζει η Eurobank από τη Fairfax αντί 813 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών διαχείρισης περιουσίας και bancassurance του ελληνικού ομίλου. 

    CNLCAP -6,08%
    Σε διανομή καθαρού προσωρινού μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ/μετοχή για τη φετινή οικονομική χρήση προχωρά η CNL Capital. Ως ημερομηνία αποκοπής, μετά την οποία οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα, ορίσθηκε η 2α Δεκεμβρίου.

    *Τιμές 16/10

    Κερδοσκοπία και δραστήριες επιχειρήσεις

    JPM
    Ο CEO της J.P. Morgan εξέφρασε την ανησυχία του για μια σημαντική διόρθωση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς εντός της επόμενης διετίας, λόγω υψηλών αποτιμήσεων.

    MS
    Η Morgan Stanley καταργεί τους ισχύοντες περιορισμούς και επεκτείνει την πρόσβαση των πλουσιότερων πελατών της αλλά και των συνταξιοδοτικών λογαριασμών στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

    NVDA
    Οι μετοχές της Nvidia κέρδισαν αρχικά έδαφος στον απόηχο της δήλωσης του CEO ότι η ζήτηση για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης έχει "αυξηθεί σημαντικά". Σε χαμηλό 2 εβδομάδων πλέον η τιμή. 

    ORCL, NVDA
    Η Oracle υποχώρησε λόγω ανησυχιών αναφορικά με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τη μονάδα cloud, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Nvidia.

    TSLA
    Η Tesla κυκλοφόρησε φθηνότερες εκδόσεις των μοντέλων 3 και Y, καθώς η φορολογική έκπτωση για τους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ έληξε. Η μετοχή πιέστηκε.

    JPM
    Η J.P. Morgan δεσμεύτηκε να επενδύσει 10 δισ. δολ. σε αμερικανικές εταιρείες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την άμυνα των ΗΠΑ, καθώς και σε κλάδους όπως οι σπάνιες γαίες.

    * Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA)

    ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

    *** Το περιεχόμενο του άρθρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συμβουλή ή πρόταση ή προτροπή ή σύσταση ή πρόσκληση για την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε μετοχής ή επενδυτικού ή χρηματοοικονομικού προϊόντος που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη ή μη αγορά. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ