Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 20-Ιαν-2024 08:42

    Ελλάδα η Μπανανία του Νότου

    Ελλάδα η Μπανανία του Νότου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Γράφει ο Μανόλης Καψής

    Η κρίση της Ευρώπης ήταν αμείλικτη. Η Ελλάδα είναι Μπανανία του Νότου. Αν υπάρχει και Μπανανία του Βορρά θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Το αγνοώ. Εμείς πάντως είμαστε Μπανανία χωρίς αμφιβολία, μπανανία όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και αν δεν με πιστεύετε δεν έχετε παρά να περιμένετε υπομονετικά μέχρι τον Φεβρουάριο που θα ψηφιστεί (υποθέτω ότι θα ψηφιστεί δηλαδή, αν και δεν γνωρίζω την αριθμητική και τους συσχετισμούς) και το ανάλογο ψήφισμα που θα το πιστοποιεί. Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εννοείται και γνωρίζετε τι βαρύτητα έχει ένα τέτοιο μέτρο.

    Γιατί μέχρι τον Φεβρουάριο θα αναρωτηθείτε. Και πάλι θα σας γελάσω. Ισως γιατί εμείς είμαστε Μπανανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη μάλλον χαλαρούς τους βλέπω στους ρυθμούς τους. Ισως τους κολλήσαμε τη γνωστή ραστώνη του Νότου. Η δεν διαβάζουν Εφημερίδα των Συντακτών.

    Πώς έφθασε στο καθόλου κολακευτικό αυτό συμπέρασμα η Ευρώπη; Μα από τη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που εξαπέλυσαν στην αίθουσα της Ολομελείας οι Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Παπανδρέου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Γιώργος Κύρτσος, Κώστας Παπαδάκης και λοιπές ευρωπαϊκές προσωπικότητες. Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του μπαράζ της κριτικής που δέχθηκε το καθεστώς Μητσοτάκη. Αν προσθέσουμε και τον Στέλιο Κούλογλου αλλά και τον Εμμανουήλ Φράγκο (του Velopoulos νομίζω ), τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ χειρότερα. Ασε που πήρε τον λόγο και η γνωστή Σόφι ιντ΄Βελντ και προειδοποίησε ότι δεν θα μας αφήσει σε χλωρό κλαρί. Δεν την βγάζει καθαρή ο Μητσοτάκης, να το θυμηθείτε…

    Ο Κώστας Αρβανίτης για παράδειγμα εξήγησε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα λογοδοτήσει ποτέ στη Δικαιοσύνη για το δυστύχημα των Τεμπών και αυτό με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συγχέοντας τη Δικαιοσύνη με την εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ενώ ο Κώστας Παπαδάκης εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σιωπή στα ΜΜΕ και προληπτική λογοκρισία, γι΄αυτό και αποσιωπάται η γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Θέλετε άλλη απόδειξη; Μπανανία κανονική. Γι΄αυτό και ο Κουτσούμπας φόρεσε άλλωστε τη στολή της Χαμάς και πανηγυρίζει για τις σφαγές των αμάχων στα Kibbutz. Για να σπάσει το καθεστώς της σιωπής.

    Θα μου πείτε, γιατί χρειάστηκε να ταξιδέψουν στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές για να επαναλάβουν όσα λένε καθημερινά στα πρωϊνάδικα και στο Κόκκινο στην Ελλάδα; Μια ερμηνεία είναι ότι ακόμα και τα πρωινάδικα έχουν άλλα πιο σοβαρά θέματα να ασχολούνται. Και καλά όμως, δεν διαβάζουν ΕφΣυν στην Ευρώπη- κακό της κεφαλής τους εννοείται- δεν διαβάζουν ούτε καν Παπαδημούλη; Ούτε Κούλογλου; Ούτε τι τουιτάρει ο Κύρτσος; Τι Ευρώπη είναι αυτή; Βυθισμένη στο σκοτάδι της άγνοιας.

    Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω αν έχει συγκλονιστεί από την αποκάλυψη η Ευρώπη, νομίζω ότι δεν το έχει πάρει καν χαμπάρι ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ οργάνωσαν ημερίδα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μέσα στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ορισμένοι κοιμούνται και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατρακυλάει και αυτοί "αγρόν αγοράζουν." Να για παράδειγμα η Αυγή, την ίδια ημέρα που η ΕφΣυν αποκάλυπτε πώς βλέπει η Ευρώπη την Ελλάδα, ή πώς νομίζει ο Κούλογλου πως βλέπει η Ευρώπη την Ελλάδα (που ομολογουμένως δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα), η Αυγή κοιμόταν. Μετρούσε τις απώλειες του Μητσοτάκη στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι δυνατόν; Πώς εξηγείται η τύφλωσις;

    Να υποθέσουμε ότι οφείλεται στο ότι σχεδόν όλοι οι ομιλητές που εκπροσωπούσαν επαξίως την Ευρώπη στην Ελλάδα- ή είναι τα ανάποδο; θα σας γελάσω και πάλι- και κατέταξαν την Ελλάδα ως Μπανανία (νομίζω η ατάκα είναι του κ. Κόκκαλη), την έχουν κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θέλω να το πιστέψω.

    Όχι ότι δεν έχουμε θέματα. Οι αγωγές Δημητριάδη εναντίον όσων έχουν ερευνήσει και αποκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι σαφής προσπάθεια να φιμωθεί ο τύπος- χωρίς καμία αμφιβολία- αλλά φυσικά δεν είναι παράνομη. Και η Δικαιοσύνη δεν μας έχει πείσει επ' ουδενί ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαλύψει την αλήθεια. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι φταίνε οι ανακριτές. 

    Αλλά η προσπάθεια ξανά, να συγκριθεί η Ελλάδα με την Ουγγαρία και τον Όρμπαν είναι τόσο ξαναζεσταμένο, μπαγιάτικο φαγητό, που αναρωτιέσαι σε ποιους απευθύνονται. Ποιους νομίζουν ότι θα πείσουν; Σίγουρα όχι την Ευρώπη. 

    Όπως επίσης η αναφορά στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που  μας κατατάσσει πιο κάτω και από την Ουγγαρία στην ελευθερία του τύπου, δεν είναι επιχείρημα για το πού είμαστε στην Ελλάδα και πόσο ελεύθερος είναι ο τύπος, αλλά μάλλον για το (τουλάχιστον) μεθοδολογικό πρόβλημα που έχει η έρευνα. Αν δεν υπάρχει και χειρότερο dessous που δεν το αποκλείω καθόλου.

    Τούτων λεχθέντων που θα έλεγαν και οι παλαιότεροι, μάλλον δεν έχει άδικο ο παλαίμαχος κομουνιστής που έγραψε ότι η υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πλασαριστεί στην Ευρώπη ως εκσυγχρονιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και να "σβήσει" την υπόθεση των υποκλοπών και των επαναπροωθήσεων των μεταναστών. Και αν και έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι πραγματικά τραβάει ζόρι ο Μητσοτάκης με όσους Ευρωπαίους διαβάζουν τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγχρόνως εντρυφούν στα ρεπορτάζ της ΕφΣυν, είμαι πεπεισμένος ότι για τον κ. Μητσοτάκη η υπόθεση του γάμου είναι όντως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πλασαριστεί στην Ελλάδα ( και εκτός) ως εκσυγχρονιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων. Αρκεί να διαβάσει κανείς πώς απαντούν στο ερώτημα για τον γάμο οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στο κέντρο. Και να ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ