Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 01-Φεβ-2024 00:05

    Ο Πούτιν κάνει σαφή τα σχέδιά του, και δη με βάναυσο τρόπο

    Ο Πούτιν κάνει σαφή τα σχέδιά του, και δη με βάναυσο τρόπο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι Ουκρανοί ξέρουν ότι όσον αφορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν πρέπει κανείς να πιστεύει όσα λέει, αλλά να βλέπει αυτά που πράττει.

    Η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι σημαντική γιορτή για την Ουκρανία. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ρώτησα την αδελφή μου πώς σκόπευε να γιορτάσει. "Στο καταφύγιο”, απάντησε στωικά. Σχεδίαζε να φτιάξει σάντουιτς, γιατί θα ήταν ευκολότερο να τα πάρει μαζί στο καταφύγιο, από τον 10ο όροφο που μένει, αν ηχήσει η σειρήνα για αεροπορική επιδρομή.

    Το 2023 ήχησαν περισσότεροι από 6.000 συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές. Μόνο τον προηγούμενο μήνα, η Ρωσία εξαπέλυσε περίπου 624 μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Στις 29 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 120 ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πόλεις σε όλη τη χώρα, σκοτώνοντας 44 ανθρώπους. Ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση με θύματα αμάχους, στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

    Όλο τον Δεκέμβριο, μόνο μία νύχτα πέρασε χωρίς να υπάρξει επίθεση.

    Τα πλήγματα της Ρωσίας αυξάνονται καθώς οι προσπάθειες να εγκριθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία έχουν παγώσει τόσο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Από το φθινόπωρο, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου φέρεται να πιέζουν σιωπηρά για διαπραγματεύσεις, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδινε και ο ίδιος "σήμα” ότι είναι έτοιμος για μια συμφωνία.

    Ένας Ρώσος πολιτικός αναλυτής με τον οποίο μίλησα, υπονόησε ότι τα "σήματα” αυτά του κ. Πούτιν είχαν στόχο να εκμεταλλευτούν την κατήφεια που επικρατεί μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ• να καθυστερήσουν την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας την ώρα που στην Ουκρανία ήταν ήδη εμφανής η έλλειψη πυρομαχικών και ήταν ευάλωτη, και να επιτρέψουν στη Ρωσία να βελτιώσει τη θέση της.

    Αλλά οι Ουκρανοί γνωρίζουν ήδη ότι όσον αφορά τον κ. Πούτιν, δεν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται όσα λέει, αλλά να βλέπει τι πράττει. Για το Κίεβο είναι σαφές ότι ο κ. Πούτιν δεν ετοιμάζεται να προσφέρει μια συμφωνία με την οποία θα μπορούσαν να συναινέσουν οι Ουκρανοί -και το ξέρει κι ίδιος. Στόχοι του είναι η κατοχή, η ερήμωση και η καταστροφή.

    Η ειρήνη απαιτεί μια ουσιαστική εγγύηση ότι το Κρεμλίνο δεν θα αξιοποιήσει την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να επανεξοπλιστεί και να εξαπολύσει μια νέα επίθεση από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και πολλοί επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την επιστροφή της Κριμαίας υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, λόγω του φόβου η απειλή μιας εισβολή να παραμείνει επ’ αόριστον.

    Αυτό που προσφέρει ο κ. Πούτιν -μια κατάπαυση του πυρός "που θα παύσει τις συγκρούσεις στα τρέχοντα μέτωπα”, σύμφωνα με τους The Times- δεν αποτελεί συμφωνία ειρήνης αλλά κατοχής, και η κατοχή είναι απλώς ένα άλλο είδος πολέμου.

    Το The Reckoning Project, το οποίο διερευνά και τεκμηριώνει πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία -του οποίου είμαι μία εκ των συνιδρυτών- έχει ερευνήσει τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων από πλήγματα σε πόλεις μακριά από τα πεδία των μαχών, πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια και επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας κατά αμάχων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια εκκενώσεων.

    Η ζωή στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται πλέον υπό ρωσική κατοχή είναι ακόμη πιο ζοφερή. Στα εδάφη που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα από το 2022, έχουμε καταγράψει εκατοντάδες μαρτυρίες για αναγκαστικές εξαφανίσεις και αυθαίρετες φυλακίσεις. Ορισμένοι εκ των συλληφθέντων έχουν βρεθεί έκτοτε νεκροί• μεταξύ των επιζώντων έχουν εντοπιστεί ευρέως αποδείξεις μεθόδων σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, όπως ξυλοδαρμών, σεξουαλικής βίας και ηλεκτροσόκ.

    Κατανοώ την ψυχολογική κούραση του να παρακολουθεί κανείς τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από απόσταση. Κατανοώ πώς η αίσθηση αδυναμίας μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και κυνισμό. Όμως, πλέον, το να μηρυκάζει κανείς περί παράδοσης μοιάζει πολυτέλεια. Το να καταθέσει ο ουκρανικός στρατός τα όπλα, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό το ενδεχόμενο είναι που μάς ωθεί να συνεχίζουμε αυτόν τον πόλεμο. Οι Ουκρανοί αισθάνονται ότι είναι καθήκον τους να πείσουν τον κόσμο, και ιδίως την Αμερική και την Ευρώπη, ότι η υποστήριξή τους δεν είναι μάταιη. Ότι σώζει ζωές καθημερινά.

    Στις 2 Ιανουαρίου, η Ρωσία εκτόξευσε 35 drones-καμικάζι, περί τους 60 πυραύλους κρουζ και 10 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhai -για τους οποίους η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να καταρριφθούν- κατά του Κιέβου. Τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν τους περισσότερους από τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας κυρίως αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος Patriot.

    Στο πλαίσιο της επίθεσης, τα συντρίμμια που έπεσαν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα κτήριο κατοικιών κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 52. Χωρίς αυτά τα συστήματα άμυνας, θα μπορούσε να είχε αφανιστεί ολόκληρη η γειτονιά.

    Την επομένη της επίθεσης, όλοι ήμασταν πιο ευγενείς με όλους όσους συναντούσαμε, διότι ξέραμε ότι ο γείτονας, ο ταξιτζής, ο σερβιτόρος ή ο συνάδελφός μας πέρασε επίσης μια νύχτα αγρύπνιας. Τέτοιες μέρες, συνήθως οι συζητήσεις ξεκινούν με την ερώτηση: "Πώς είσαι;”. Και με τη διάθεση να βοηθήσουμε: Το διαμέρισμα ενός άνδρα με αναπηρία καταστράφηκε κατά την επίθεση της 2ας Ιανουαρίου. Ακολούθησα τον υπερσύνδεσμο ώστε να κάνω μια δωρεά στον λογαριασμό που άνοιξε για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να βρει νέο σπίτι και είδα ότι είχε ήδη μαζέψει περισσότερα από όσα ζητούσε.

    Πήγα να δω τι απέμεινε από ένα σπίτι που σχεδόν καταστράφηκε εκείνη την ημέρα, στο πιο κατεστραμμένο οικιστικό κτήριο της πρωτεύουσας μέχρι στιγμής από την έναρξη του πολέμου. Έμοιαζε με πληγή στο "σώμα” της πόλης. Τα σπασμένα παράθυρα είχαν ήδη φραχτεί με κόντρα πλακέ. Σε μια σκηνή, εθελοντές προσέφεραν ζεστό τσάι και φαγητό, και οι ανακοινώσεις για τον τρόπο υποβολής αίτησης για την παροχή αποζημίωσης βρίσκονταν παντού.

    Πέρυσι, η Ρωσία ξεκίνησε να πραγματοποιεί περισσότερες επιθέσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν η θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή. Πλήττοντας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιούσε το κρύο ως όπλο ενάντια στους αμάχους. Οι άνθρωποι βασίζονταν σε γεννήτριες και οι διακοπές ρεύματος ήταν συχνές. Φέτος, το ηλεκτρικό δίκτυο είναι λιγότερο ευάλωτο και οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες γεννήτριες.

    Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με τον ήχο των σειρήνων. Ο κ. Πούτιν καθιστά σαφή τα σχέδιά του, και δη με βάναυσο τρόπο. Αλλά οι Ουκρανοί μπορούν ακόμα να μετατρέπουν την οργή τους σε δράση.

    * Η Nataliya Gumenyuk είναι Ουκρανή δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του The Reckoning Project.

    © 2024 Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ