Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Φεβ-2023 00:05

  One Stop Shop 2.0: Ουσιαστική Λύση για την απόδοση ΦΠΑ διαδικτυακών πωλήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Μέχρι και σήμερα η εφαρμογή του One Stop Shop 1.0 επιτρέπει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών  να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος- μέλος (κ-μ) της ΕΕ και να αποδίδουν σε αυτό τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κ-μ, για:

  - όλες τις διασυνοριακές υπηρεσίες

  - τις εντός ΕΕ πωλήσεις αγαθών από απόσταση και

  - ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.

  Όπως επισημαίνουν όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην απλούστευση των διασυνοριακών συναλλαγών και την απόδοση του ΦΠΑ επί των συναλλαγών, που αφορούν. Εν τούτοις, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ εξακολουθεί να θέτει σε μειονεκτική θέση εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντας το εμπόριο εντός της ΕΕ.

  Χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία

  Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθέματα σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες πρέπει να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ στην εκάστοτε χώρα που έχουν τα αποθέματα αυτά και πριν την τελική πώλησή τους.  Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δαπανηρό και χρονοβόρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για επέκταση της ενιαίας εγγραφής ΦΠΑ στην ΕΕ (One Stop Shop 2). Με αυτό τον τρόπο, όλο το ποσό του ΦΠΑ θα αναφέρεται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης ΦΠΑ, και ο ΦΠΑ θα αποδίδεται ενιαία σε όλα τα στάδια των πωλήσεων.

  Πολλαπλά οφέλη

  Τα οφέλη της επέκτασης του υφιστάμενου συστήματος ΦΠΑ μίας στάσης (OSS) σε όλες τις συναλλαγές αγαθών όπου ο πωλητής δεν έχει έδρα στη χώρα φορολογίας της ΕΕ είναι πολλαπλά και για όλους... επιχειρήσεις, καταναλωτές, κυβερνήσεις:

  - Οι εταιρίες θα εξοικονομούν χρήματα, θα γίνονται πιο ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο περιβάλλον εμπορίου ενώ παράλληλα θα απλουστεύονται οι διαδικασίες είσπραξης του ΦΠΑ.

  - Οι καταναλωτές θα επωφεληθούν ενδεχομένως από τις πιο ανταγωνιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων εντός ΕΕ και τις πιο εύκολες διαδικασίες πρόσβασης στα αγαθά.

  Όπως κάθε καινούργια προσπάθεια στο τομέα απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών για την είσπραξη του ΦΠΑ, έτσι και αυτή θέλει χρόνο και προσπάθεια, αλλά πρόθεση όλων είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να ευδοκιμήσουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, όπως επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας του Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ευρώπης,  Luca Cassetti.

  Αναμένεται να δούμε πώς θα υλοποιηθεί και αυτή η ενέργεια και ποιο θα είναι εν τέλει το όφελος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

  * Η Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner/Head of Tax, Lawyer, στην Andersen Tax Greece

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ