Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 00:05

  Πυρ ομαδόν εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Για όσους δεν παρακολούθησαν τον πόλεμο που ξέσπασε στο facebook και την κριτική που δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να σημειώσουμε τα πραγματικά περιστατικά. Όλα ξεκίνησαν από τη συμμετοχή του πρώην ΥΠΟΙΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μαζί με τον επίσης συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, σε εκδήλωση πανεπιστημιακών (ορισμένοι από τους οποίους είναι ενεργοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υποψήφιοι του κόμματος) με τον τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;- Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου".

  Ορισμένοι αντέδρασαν στο σύνθημα "Μένουμε Ευρώπη;". Κυρίως στο ερωτηματικό που μπήκε στο τέλος. Υπάρχει ερώτημα αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρώπη; "Μένουμε Ευρώπη, τελεία και παύλα", σχολίασε η Αννα Διαμαντοπούλου που μαζί με την πανεπιστημιακό Βάσω Κιντή, ξεκίνησαν τον χορό των επικριτικών σχολίων. Άλλοι ενοχλήθηκαν από τη συνύπαρξη στο πάνελ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου, με πρόσωπα που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε στα ζάρια την ευρωπαϊκή συμμετοχή της χώρας και το μέλλον της ή υπονόμευε τους δημοκρατικούς θεσμούς, κοίταζαν αδιάφορα αλλού. Ή έραβαν κοστούμια υπουργικά. Άλλοι ενοχλήθηκαν από την ειρωνική αναφορά στο κίνημα Μένουμε Ευρώπη, κίνημα για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Ελλάδας, κίνημα στο οποίο συμμετείχαν αυθόρμητα απλοί πολίτες, χωρίς κομματική παρότρυνση, όταν η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είχε γοητευθεί από τις ανοησίες του Αλέξη Τσίπρα ότι "υπάρχουν και άλλα λιμάνια", εκτός ευρώ.

  Άλλοι είδαν πίσω από το ερωτηματικό στο "Μένουμε Ευρώπη;", μια ειρωνεία και μια αμφισβήτηση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαν να λένε στους παλιούς, ηρωικούς "μένουμεευρώπη", αυτή είναι η Ευρώπη που ονειρευόσασταν και μας τάζατε; Εκεί όπου γίνονται υποκλοπές από την εξουσία και παραβιάζονται τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου; Ολοι είδαν μια ακόμα απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και να κερδίσει ψήφους, αμφισβητώντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μπούρδες. Τι δουλειά έχουν εκεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος; αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι.

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε σε ορισμένες από τις αιτιάσεις αυτές, σημειώνοντας ότι προφανώς δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό για το αν Μένουμε ή όχι στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις του για το κράτος δικαίου, δεν θα σωπάσει δηλαδή για τις υποκλοπές- που από χθες πήραν και άλλη διάσταση- μόνο και μόνο για να  μην έρθουν οι άλλοι. Και σε κάθε περίπτωση, μπορεί να συζητά και με τους άλλους, πρόσθεσε, έστω και αν διαφωνεί. (Υποθέτω στους άλλους δεν συμπεριλαμβάνει και εκείνους που ήθελαν να τον στείλουν φυλακή, περιορίζεται στους πανεπιστημιακούς).

  Λιγότερο πειστική είναι η αλήθεια, ήταν η υπεράσπιση του τίτλου της εκδήλωσης, όταν σημείωσε ότι η χρήση του ερωτηματικού, είναι "ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος αποδοχής, της σημασίας που έχει να Μένουμε Ευρώπη".

  Σε κάθε περίπτωση, η σφοδρότητα της κριτικής στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς οι αναρτήσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη και εκατοντάδες χρήστες έσπευδαν να προσθέσουν το σχόλιό τους (δευτερευόντως ασκούνταν κριτική και στον Νίκο Αλιβιζάτο, ορισμένοι μάλιστα θυμήθηκαν ακόμα και τις δηλώσεις του για τον Αλέξη Τσίπρα "που πιάνει πουλιά"...), είναι εντυπωσιακή. Δεν ξέρω αν δείχνει και μια κόπωση με την υπερδραστηριότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, μια δυσφορία δηλαδή με προσωπικά χαρακτηριστικά.

  Δείχνει σίγουρα ότι η προσπάθεια προσέγγισης που επιχειρούν ορισμένοι- κρυπτόμενοι πίσω από την πανεπιστημιακή ιδιότητα- με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω μιας άλλη "γέφυρας", αυτής των υποκλοπών, συναντά μεγάλες αντιδράσεις. Δείχνει ότι το Αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καλά κρατεί και δεν έχει ατονήσει. Και σημειώστε ότι το πρωτοφανές σε μέγεθος κύμα αντιδράσεων για την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πάνελ της εκδήλωσης, προέρχεται από πρώην φίλους του και από το (θεωρητικά) εκλογικό ακροατήριο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από ανθρώπους που ανήκουν ιδεολογικά στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα, και που πλέον (πιθανότατα) ψηφίζουν Μητσοτάκη. Για ευνόητους λόγους... Δεν έχουν αλλάξει τοποθέτηση από το σκάνδαλο των επισυνδέσεων, όσο και αν τους έχει σοκάρει και τους έχει ενοχλήσει και σίγουρα, δεν δείχνουν καμία ανοχή στη ριζοσπαστική αριστερά. Δεν έχουν ξεχάσει.

  Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το πού στοχεύει η εκδήλωση, παραθέτω το σχόλιο που έκανε ο "γεφυροποιός" Νίκος Μπίστης:

  "Όχι δεν τσακώνονται για το ερωτηματικό στο Μένουμε Ευρώπη. Αλλά γιατί με τον πιο επίσημο, πανηγυρικό - και με τη βούλα θα λέγαμε - τρόπο μπαίνει ταφόπλακα στο αντι ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο. Και αντιστοίχως διευρύνεται το μέτωπο εναντίον της υπονόμευσης του κράτους δικαίου, των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων. Και επειδή ο υπονομευτής είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξ αντικειμένου εκδηλώσεις όπως αυτή της Πέμπτης, με τη συμμετοχή έγκυρων Συνταγματολόγων από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, αποδυναμώνουν έτι περαιτέρω την σαθρή κυβερνητική επιχειρηματολογία και πρακτική. Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε, το μένος όλων των νοσταλγών του αντι ΣΥΡΙΖΑ Μετώπου διοχετεύεται πρωτίστως στον Βαγγέλη Βενιζελο και ακολούθως στον Νίκο Αλιβιζάτο".

  Εχει ένα δίκιο. Δεν τσακώνονται (μόνο) για το ερωτηματικό στο Μένουμε Ευρώπη. Από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι διευρύνεται το μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Οσο για το αν μπαίνει ταφόπλακα στο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος συμμετέχουν σε πάνελ με συριζαίους για τις υποκλοπές, ελέγχεται. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις, το μέτωπο είναι εδώ και είναι ισχυρό. Κανείς δεν έχει ξεχάσει, ούτε θα ξεχάσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ