Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 00:05

  Έχουν δίκιο οι Τούρκοι όταν μάς λένε: "Διαβάστε την ιστορία σας"!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ο πρωθυπουργός φερόταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού να είναι πολύ κοντά στην απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Είχε μάλιστα δημιουργήσει και το πολιτικό και επικοινωνιακό υπόβαθρο για την προκήρυξή τους. Η όξυνση του πολιτικού κλίματος που θα οδηγούσε τη χώρα σε μια επιζήμια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Πολύ σύντομα άλλαξε γνώμη και μετέθεσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για αργότερα, προς το τέλος της 4ετίας. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αλλάξει γνώμη; Η επικαιρότητα προσφέρει εξηγήσεις. 

  Η Τουρκία ετοιμαζόταν το καλοκαίρι να βγάλει στο Αιγαίο γεωτρύπανο, απειλώντας να το φέρει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ουδείς σώφρων και υπεύθυνος πολιτικά ηγέτης (και τα δύο προηγούμενα δεν θεωρούνται δεδομένα στην ελληνική σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα αλλά και ιστορία) θα ήθελε να βρει τη χώρα μια εθνική πρόκληση εντός προεκλογικής περιόδου. 

  Το δεύτερο που τερμάτισε οριστικά τις σκέψεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ήταν το ζήτημα των υποκλοπών, που χτύπησε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου με την απομάκρυνση του στενότερου συνεργάτη του Πρωθυπουργού. 

  Ωστόσο, και οι δύο παράμετροι φαίνεται να έχουν πλέον κινηθεί προς μια κατεύθυνση που δεν απαγορεύουν πλέον την προκήρυξη εκλογών ανά πάσα στιγμή. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πλέον εμφανίζεται καθημερινά, ακόμη και ως καλεσμένος σε εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα. 

  Έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί πλέον να πάει με σχετική ηρεμία η χώρα στις εθνικές εκλογές έδωσε ο ίδιος ο Ιμπραήμ Καλίν, ο στενότερος συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του έστειλε ένα άκρως αποκαλυπτικό μήνυμα για τη στάση που κρατά η Τουρκία τελευταία, αποφεύγοντας κινήσεις απόλυτης κλιμάκωσης, όπως θα ήταν η αποστολή ενός γεωτρύπανου εντός της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης. Ο Καλίν, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι η Ελλάδα έχει καβαλήσει το κύμα της συγκυριακής (όπως ο ίδιος θεωρεί) στήριξης από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Και υποστήριξε με νόημα ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. 

  Με άλλα λόγια, εντελώς υποτιμητικά για τη χώρα μας, θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ένας γεωπολιτικός νάνος που βασίζεται σε ξένες πλάτες και όταν θα εκλείψει αυτή η στήριξη τότε η Τουρκία θα κάνει αυτά που θεωρεί ότι δικαιούται να κάνει "ερχόμενη ένα βράδυ ξαφνικά". Έχει μια λανθασμένη αλλά και μια σωστή ανάγνωση ο Καλίν. Η στήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα συγκυρίας. Δεν οφείλεται μόνο στη διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, που η εξωτερική τους πολιτική εδράζεται σε σημαντικό βαθμό σε μια εξωστρεφή προσέγγιση στα παγκόσμια ζητήματα και στην αντίληψη περί διεθνούς δικαίου ως βάση για την επίλυση διαφορών. Δεν οφείλεται μόνο στην αντίστοιχη εξωτερική πολιτική της ευρωπαϊκής στρατιωτικής υπερδύναμης που είναι η Γαλλία υπό τον ευρωπαϊστή Μανουέλ Μακρόν. Οφείλεται και στη ραγδαία βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό μετά το 2019. 

  Η Ελλάδα βελτίωσε την οικονομία της, με σταθερά και ξεκάθαρα φιλοδυτική και φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, στήριξε την Ουκρανία κατά της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής, πιστοποίησε και ενίσχυσε συμμαχίες και πήρε τις αποφάσεις για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων (Rafale, φρεγάτες κ.ά.). 

  Οι απόψεις Καλίν δεν είναι παρά η απόδειξη ότι κάτι καλό κάνει η Αθήνα στα της εξωτερικής της πολιτικής. Αν διαβαστούν ανάποδα οι δηλώσεις Καλίν, προσφέρουν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Τι θα επιθυμούσε η Τουρκία; Μια λαϊκίστικη εσωστρεφή διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, τύπου καραγκιόζη, όπως ήταν η περίοδος Τραμπ και μια αντίστοιχη διακυβέρνηση στη Γαλλία. Θα προτιμούσε, όμως, και μια λαϊκίστικη διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Μια από αυτές που κάνουν τα μεγάλα σφάλματα στην εξωτερική πολιτική. 

  Έχουν δίκιο οι Τούρκοι όταν μάς λένε "διαβάστε την ιστορία σας". Οι μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές, η μικρασιατική και η εισβολή στην Κύπρο, δεν έγιναν επί των ημερών μεταρρυθμιστικής, φιλοδυτικής διακυβέρνησης. Έγιναν όταν το τιμόνι της χώρας είχαν ακραίοι λαϊκιστές και το ακροδεξιό, δήθεν υπερπατριωτικό, χουντικό καθεστώς καρικατούρα του Ιωαννίδη. Ας διαβάσουμε λοιπόν την ιστορία μας που λένε και οι  Τούρκοι. Μπορεί να μην κάνουμε τα ίδια λάθη.

  ΥΓ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι λαλίστατοι κατά της Ελλάδας. Ας τους ρωτήσει ένας συνάδελφος δημοσιογράφος γιατί ενώ δηλώνουν ότι επιζητούν τον διάλογο δεν προσφεύγουν μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήταν ενδιαφέρουσα η απάντηση αυτών που θεωρούν ότι με το νταηλίκι -και όχι με βάση αρχές και κανόνες-  θα πάρουν αυτό που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι τους ανήκει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ