Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουλ-2022 09:18

  Τις πταίει για το Turkaegean; Ο υπάλληλος ή ο Αδωνις;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Για να είμαι ειλικρινής, πριν παραθέσω τα αποτελέσματα της ενδελεχούς έρευνας επί του θέματος, για τον υπαίτιο της εθνικής καταστροφής, δεν είμαι καν βέβαιος ότι είναι όντως εθνική καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκω ενδιαφέρουσα την παρατήρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι ο όρος Turkaegean αφήνει εξ αντιδιαστολής στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή όρο Aegean- Αιγαίο. Αλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, η Τουρκία διαθέτει και εκείνη- μικρό έστω- μέρος του Αιγαίου και είναι τα δικά της χωρικά ύδατα ανάμεσα στα ελληνική νησιά και τις τουρκικές ακτές. (Για όσους ενδιαφέρονται, η λέξη Αιγαίο σημαίνει κυματόβρεχτο, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αίγες, τα κύματα , πιθανώς από μεταφορά, αίξ, αιγός- γίδα δηλαδή- εξ ου και τα ονόματα Αίγιο, Αίγινα, Γιαλός κτλπ. Για περισσότερα αρμόδιος είναι ο κ. Μπαμπινιώτης.)

  Ούτε φαίνεται να στερούμεθα νομικών επιχειρημάτων, έστω και κατόπιν εορτής, για να κριθεί το σήμα ως απαράδεκτο για ευρωπαϊκό σήμα, αφού περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως επίσης μας ενημέρωσε ο ανανήψας από τον κορονοϊό, νομομαθής πρώην ΥΠΕΞ. Υπό το φως αυτών των αρχικών παρατηρήσεων, κρίνω λοιπόν μάλλον υπερβολική την απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα, "να γυρίσει από τη Μαδρίτη με τα πόδια" ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι αν η ποινή που επιβάλαμε στους πρωθυπουργούς για υπαρκτές ή ανύπαρκτες εθνικές αποτυχίες, ήταν η εξαντλητική πεζοπορία- επετειακές ημέρες που ζούμε- αναρωτιέμαι αν θα είχε επιστρέψει ακόμα στην Αθήνα ο Αλέξη Τσίπρας, ύστερα από την υπογραφή του 3ου μνημονίου, λίγες ημέρες μετά την υπερήφανη απάντηση του σώφρονος ελληνικού λαού στο γνωστό νόθο δημοψήφισμα.

  Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υπηρεσίες πιάστηκαν στον ύπνο και ο Αδωνις Γεωργιάδης κάνει ΕΔΕ για να ανακαλύψει τον υπαίτιο. Αναγνωρίζει όμως προφανώς την πολιτική ευθύνη και αυτό τον τιμά. Γιατί η πολιτική ευθύνη είναι προφανώς του Αδωνι Γεωργιάδη.

  Στην Ενορκη διοικητική Eξέταση, αντέδρασαν οργισμένα και η αντιπολίτευση και ο Σύλλογος εργαζομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί (και) ο Αδωνις Γεωργιάδης, δεν με εξέπληξε καθόλου. Θα μπορούσαμε να το εκτιμήσουμε και ως επιεικές, με δεδομένη την τιμωρία που προτείνουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Η ανακοίνωση όμως του Συλλόγου Εργαζομένων με έβαλε σε σκέψεις. Αν και στον πρόλογο της ανακοίνωσης οι συνδικαλιστές αναφέρουν τις κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου στο οποίο εργάζονται και τις ελλείψεις προσωπικού, που έχουν αποτέλεσμα "τον αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους", η περιγραφή των αρμοδιοτήτων του υπαλλήλου που κατέγραψε το τουρκικό αίτημα μου δημιούργησε απορίες. Τι κάνει αυτός ο υπάλληλος που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο;

  "Ο υπάλληλος, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σημειώνει την αγγλική σημασία των ελληνικών λέξεων (είτε γραμμένων με ελληνικούς, είτε με λατινικούς χαρακτήρες) οι οποίες περιλαμβάνονται στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος. Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική, ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του."

  Δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν έναν υπάλληλο για να καταχωρίζει απλώς τις ελληνικές λέξεις που καταχωρίζονται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο και σημειώνει την αγγλική σημασία τους. Πέραν τούτου ουδέν. Όταν είδε δε τη λέξη Turkaegean, δεν θεώρησε ότι έχει καμία σχέση με τα ελληνικά και απλώς την καταχώρησε. Σωστό, τι σχέση έχει το Τουρκο- Αιγαίο με τα ελληνικά. Ούτε σκέφτηκε να ειδοποιήσει κάποιον από την ιεραρχία για ενδεχόμενη αντίδραση.

  Και γιατί κοιμήθηκε όρθιος ο υπάλληλος; Επειδή, αναφέρουν οι συνδικαλιστές, η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες και αντι να τις αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας, "τις παραδίδουν σε ιδιωτικά συμφέροντα". Ισως αναρωτηθείτε, πού κολλάνε τα ιδιωτικά συμφέροντα; Δεν κολλάνε, αλλά τι σόι συνδικαλιστές θα ήταν οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων του υπουργείου, αν δεν κατήγγειλαν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Σωστό κι αυτό. Και λίγα λένε.

  Σημειώστε ακόμα, ότι εκτός από τον εξαιρετικό υπάλληλο στο ελληνικό γραφείο, υπάρχουν και Ελληνες εργαζόμενοι αποσπασμένοι στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, οι οποίοι επίσης δεν πήραν χαμπάρι την υπόθεση και επίσης δεν ενημέρωσαν κανένα. Κατόπιν αυτών, η παραίτηση Γεωργιάδη είναι επιβεβλημένη. Κα έχει καθυστερήσει θα έλεγα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ