Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 00:05

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η σημασία του διαχωρισμού των κρατικών ενισχύσεων στη διανομή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ιωάννας Τσιάκα

  Τα τελευταία δύο χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων κατέφυγε στην επιλογή κάποιου από τα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Covid-19 και όχι μόνο.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκδοθεί πάνω από δέκα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου από το 2020 και μετά, και πάνω από χίλιες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, με αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την πανδημία και τις προϋποθέσεις ένταξης στα πακέτα στήριξης.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη των αφορολόγητων ενισχύσεων, οι οποίες δόθηκαν στις επιχειρήσεις, κάτω από το πρίσμα των διατάξεων της παραγράφου 1  του άρθρου 47 Ν.4172/2013, περί διανομής/κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων κερδών.

  Οι βασικές κατηγορίες

  Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες, στις οποίες μπορούμε να κατατάξουμε τις αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο διανομής η κεφαλαιοποίησής τους:

  - Αυτές, οι οποίες φορολογούνται κατά τη διανομή ή κεφαλαιοποίησή τους και 
  - Αυτές, που δεν φορολογούνται κατά τη διανομή ή κεφαλαιοποίησή τους 

  Η περίπτωση φορολόγησης

  Στην πρώτη περίπτωση υπάγεται και το μη επιστρεπτέο ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Το συγκεκριμένο ποσό, βάσει της Ε.2122/2021, θα πρέπει να ενημερώσει τον κωδικό 481 του εντύπου Ν, και κατά συνέπεια να μειώσει τα φορολογητέα κέρδη της χρήσης ή ανάλογα να αυξήσει τις μεταφερόμενες ζημιές χρήσης.

  Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να διανείμει/κεφαλοποιήσει το ποσό αυτό;

  Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 47 Ν.4172/2013, σε περίπτωση διανομής/κεφαλαιοποίησης κερδών, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, τα κέρδη αυτά φορολογούνται ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον εκάστοτε συντελεστή φόρου (22% το 2021).

  Επιπλέον, και σύμφωνα με τα ΕΛΠ (Ν.4308/2014), τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων, τα οποία έχουν αναγνωρισθεί στα αποτελέσματα χρήσης (έσοδα), πρέπει να εμφανίζονται στη γενική λογιστική στα κέρδη εις νέον.

  Το συγκεκριμένο ποσό λοιπόν μπορεί να παρακολουθείται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού, έτσι ώστε - όταν και εφόσον αποφασισθεί η διανομή του - να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις.

  Ο λογιστικός αυτός χειρισμός - διαχωρισμού των αποθεματικών, που υπάγονται στις διατάξεις της παρ.1 άρθρου 47 Ν.4172/2013 ή όχι - δείχνει να είναι απαραίτητος, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην πέσουν σε φορολογικό ατόπημα στο μέλλον.

  Η περίπτωση μη φορολόγησης

  Και για τη δεύτερη περίπτωση, όπου μία κρατική ενίσχυση κατά το χρόνο διανομής/κεφαλαιοποίησης της δεν υπάγεται σε φόρο, προτείνεται ο ίδιος διαχωρισμός σε λογαριασμούς ειδικών αποθεματικών.

  Στην κατηγορία αυτή, υπάγεται για παράδειγμα η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών (άρθρο 76 Ν.4796/2021), καθώς και η ωφέλεια λόγω εφάπαξ εξόφλησης οφειλών, με έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών (ΠΝΠ 11-3-2020), βάσει της Ε.2122/2021.

  Σε περίπτωση διανομής των ενισχύσεων αυτών, ενημερώνεται ειδικό πεδίο στο έντυπο Ν (Κωδικός 384) για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 48 (Ν.4172/2013). Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει σαφής λογιστικός διαχωρισμός και για αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να μην χαθεί η πληροφορία αυτή.

  Η κα Ιωάννα Τσιάκα είναι Partner - Head of Accounting στην Andersen Greece.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ