Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Οκτ-2021 09:00

  38 σφαίρες στον Ρομά στο Πέραμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  "Οι Ρομά θρηνούν αλλά στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν" είχε τίτλο χθες η ΕφΣυν και ο αναγνώστης μένει με την εντύπωση ότι στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν με τον θάνατο του νεαρού Ρομά, στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς στο Πέραμα. Ακολούθως πάντως υπάρχει η διευκρίνιση. Στην κυβέρνηση δεν πανηγυρίζουν και σίγουρα δεν πανηγυρίζουν για τον νεκρό- που αυτονόητα είναι μια τραγωδία- αλλά ο Τάκης Θεοδωρικάκος πανηγυρίζει, που οι 7 αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να προφυλακιστούν.

  Γιατί όμως να προφυλακιστούν; Μήπως έχουν τέτοια εισοδήματα, που τους καθιστούν ύποπτους φυγής; Η μήπως υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούν και πάλι σε καταδίωξη και  να σκοτώσουν έναν Ρομά; Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, προβλέπει την προφυλάκιση ο Ποινικός μας Κώδικας και όχι επειδή η "υπόθεση παραμένει απολύτως ανοικτή, η ανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι αστυνομικοί εξακολουθούν να βαρύνονται με το κακουργηματικό κατηγορητήριο", που λέει η Εφημερίς των Συντακτών.

  Αλλά βέβαια η διάγνωση για τα κυβερνητικά αισθήματα ιλαρότητας απέναντι στο τραγικό γεγονός στο Πέραμα, ωχριούν είναι η αλήθεια, μπροστά στην διάγνωση της Αυγής. Που αφού μας εξηγεί ότι η αστυνομία που αγνοεί τις εντολές από το κέντρο και συνεχίζει την καταδίωξη των 3 αθίγγανων "δεν μοιάζει με αστυνομία αλλά με συμμορία", καταλήγει με την ετυμηγορία για τον ένοχο: "Το αίμα του Νίκου Σαμπάνη είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη".

  Για άλλη μια φορά έχουμε την εργαλειοποίηση μιας τραγικής ιστορίας, για προφανή μικροπολιτικά οφέλη. Από τη μία, οι οπαδοί του νόμου και της τάξης, που ζητωκραύγαζαν υπέρ των Αστυνομικών στα δικαστήρια και θεωρούσαν a priori αθώους τους αστυνομικούς, πριν καν ανοίξει τη δικογραφία ο ανακριτής και πριν καταθέσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Από την άλλη, οι οπαδοί "της Αστυνομίας που σκοτώνει", που αναζητούν σε κάθε επεισόδιο την απόδειξη της ακροδεξιάς στροφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ύπαρξη παρακρατικών μηχανισμών εντός των μηχανισμών της δημοκρατικής πολιτείας. Και για τους μεν και για τους δε, τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης είναι άνευ σημασίας. Το συμπέρασμα είναι ήδη έτοιμο και διατυπωμένο, πριν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, που φωτίζουν τα πραγματικά περιστατικά.

  Ας συμφωνήσουμε στα βασικά: Το γεγονός του θανάτου ενός νεαρού, ακόμα και ενός παραβατικού νεαρού, είναι ένα τραγικό γεγονός. Από την άλλη, είναι σαφές ότι όταν ένας πολίτης στρέφεται εναντίον των αστυνομικών, με πρόθεση να τους χτυπήσει, να τους τραυματίσει ή πόσο μάλλον να τους σκοτώσει, αντιμετωπίζει προφανώς τον κίνδυνο της δυναμικής απάντησης. Από τις μαρτυρίες τόσο των μεν, των αστυνομικών, όσο και των δε, των Ρομά, κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρξε εμβολισμός των αστυνομικών. Είχε ο οδηγός του οχήματος πρόθεση να σκοτώσει τους αστυνομικούς; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά φυσικά θα μπορούσε να συμβεί και λίγο έλειψε να συμβεί, ανεξαρτήτως προθέσεων. Και σε κάθε περίπτωση έτσι θα μπορούσε να εκληφθεί και μάλλον έτσι το εξέλαβαν οι αστυνομικοί.

  Από την άλλη, το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν υπάκουσαν ή δεν άκουσαν την εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη, είναι ένα παράδοξο. Δεν το άκουσαν ή το αγνόησαν; Το πρώτο σενάριο είναι το πιο πιθανό. Αλλά χρειάζεται διερεύνηση. Όπως είναι παράδοξο και να εκτοξεύονται 38 σφαίρες εναντίον των επιβατών του οχήματος και όχι στα λάστιχα όπως ήταν- λένε- ο στόχος. Γιατί αυτός ο χείμαρρος από σφαίρες; Χρειάζεται μια απάντηση.

  Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Δεν θα κρίνει την υπόθεση ούτε η εφημερίδα των Συντακτών, που παρομοιάζει τους αστυνομικούς με τον Κορκονέα- τον δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια- ούτε η Αυγή, που παρομοιάζει την Αστυνομία με τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, ούτε ο Τζανακόπουλος, ούτε ο Σπίρτζης, ούτε ο δικηγόρος Καμπαγιάννης, που θεωρεί ότι τα "στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων και για την επικινδυνότητα των δραστών". Την απόφαση δεν θα την εκδώσει ούτε ο Αδωνις, ούτε ο Τζήμερος, ούτε κανείς. Μόνο η Δικαιοσύνη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ