Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 00:07

  Πώς θα αναστηθεί ο Τουρισμός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Μιλώντας με φίλους που ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα της φιλοξενίας, έμαθα έναν σχετικά άγνωστο παράγοντα για τον οποίο φέτος θα έχουμε σχεδόν το 40% των τουριστικών εσόδων του 2019, όταν άλλες χώρες παλεύουν για το 20%.

  Η Ελλάδα ήταν στις "πορτοκαλιές” ή "πράσινες” χώρες προορισμού σχετικά με την αξιολόγηση ασφάλειας από τον COVID19, για τα περισσότερα κράτη.

  Κάθε κράτος αξιολογεί με τα δικά του κριτήρια την ασφάλεια των πολιτών του όταν ταξιδεύουν από τη χώρα τους σε άλλο κράτος. Εμείς ήμασταν "πορτοκαλοπράσινοι” σχεδόν για όλους.

  Για παράδειγμα το Ισραήλ απέτρεπε να πάνε οι πολίτες του σε Πορτογαλία και Ισπανία, βασικές ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές με της Ελλάδος.

  Αντίστοιχα, φέτος είδαμε σημαντική αύξηση μεριδίου τουριστών από τη Γαλλία, πιθανόν και γιατί οι βορειο-αφρικανικές τουριστικές αγορές προορισμού των Γάλλων ήταν συχνά στο "κόκκινο” λόγω πολύ χαμηλού επιπέδου εμβολιασμών σε αυτές.

  Ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής του προορισμού των επισκεπτών, ήταν η δυσκολία άφιξης και επιστροφής των τουριστών στην χώρα τους, κατά προτίμηση χωρίς επίσης να είναι απαραίτητο το PCR test. Στην άφιξη στην Ελλάδα εμείς δεν τους σκοτίζαμε εξαιρετικά, παρά ζητούσαμε το rapid test ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  Από τη Βρετανία που είχε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου επιστροφής από την Ελλάδα για τους πολίτες και κατοίκους της (PCR test) είδαμε την πτώση από την πρώτη θέση επισκεπτών μας στην τέταρτη θέση ή και χειρότερα για πολλούς ελληνικούς προορισμούς.

  Επίσης το γεγονός ότι τα PCR τεστ ήταν στην Ελλάδα αρκετά φτηνότερα (~€40) από ό,τι στην πατρίδα τους (~€150), έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς Βρετανούς να μας επισκεφτούν.

  Συμπέρασμα:

  Οι σχετικά ευέλικτοι κανόνες αποδοχής επισκεπτών τρίτων χωρών, χάριν και στο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου (αντί πχ. για πιστοποιητικά τεστ PCR) έδωσαν στον τουρισμό την απαραίτητη ώθηση για την φετινή βελτίωση. 

  Το προφίλ χαμηλής επικινδυνότητας για τον COVID19 που αξιολόγησαν οι υπόλοιπες χώρες την Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικής απόκρισης της χώρας από την αρχή της πανδημίας. 

  Είναι σημαντικό να διατρηθεί αυτή η αξιολόγηση και στην επόμενη χρονιά, καθώς επιτάσσει η ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας για επιστροφή σε υψηλότερο ΑΕΠ και μεγαλύτερα εισοδήματα.

  Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πιθανόν με τρίτη δόση για πολύ κόσμο ως προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες, και να φροντίσουμε να καταλάβουν όσοι επιμένουν στην άρνηση της προστασίας, ότι αυτή η επιλογή θα έχει οικονομικό κόστος για τη χώρα και για τους ίδιους.

  Θα πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτό είναι φανερό, ανεξαρτήτως ανάπτυξης του ΑΕΠ ή μη.  

  Πράγματι, από τους 10,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, ή 8,4 εκατ. αν αφαιρέσουμε τα παιδιά, έχουν εμβολιαστεί περίπου 6,6 εκατ. τουλάχιστον με μια δόση και έχουν νοσήσει περίπου 710 χιλ. άνθρωποι, ή συνολικά 7,3 εκατ. άνθρωποι.

  Αυτό το τελευταίο 1 - 1,5 εκατομμύριο ενήλικοι άνθρωποι που απομένει, αν δεν θέλουν ας μην εμβολιαστούν, αλλά ας αποδεχτούμε ότι δεν θα εργαστούν στον τουρισμό και την εστίαση, ώστε του χρόνου η Ελλάδα να είναι στο "πράσινο” και να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ της.

  Με βάση τα παραπάνω, και προκειμένου να συνεχίσει η αύξηση των τουριστικών αφίξεων το 2022, θα ήταν θεμιτό να είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για όλους τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα και στην εστίαση.

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ