Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 00:05

  Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις. Αφορμή ήταν οι αποκαλύψεις στην Αυστρία, για τον βίο και την πολιτεία του Σεμπάστιαν Κουρτς, που φέρεται (ως υπουργός), να πλήρωνε κρατικό χρήμα για αγιογραφίες στα τοπικά ταμπλόιντ και θετικές δημοσκοπήσεις. Και τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα, θα μου πείτε;

  Μα, όπως γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σεμπάστιαν Κούρτς "πριν από λίγους μήνες βραβεύτηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ, με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη, στη σχετική εκδήλωση". Χρειάζεται άλλη απόδειξη για τις υπόγειες διαδρομές; Πόσες ακόμα αποκαλύψεις στην Αυστρία θα χρειαστούν, για να αντιληφθεί ο κόσμος ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει, όπως θα έλεγε και ο Σπίρτζης. Ή όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, "η Αυστρία του Κουρτς είναι μια μικρή Ελλάδα του Μητσοτάκη”...οτιδήποτε και αν ήθελε να πει ο ποιητής.

  Για να είμαστε δίκαιοι. Η κατανομή των κονδυλίων από τη "λίστα Πέτσα" στα ΜΜΕ και τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα Μέσα, επιτρέπει και ενδεχομένως να επιβάλει την κοινοβουλευτική διερεύνηση. Ασχέτως αν τα κονδύλια για τη διαφημιστική δαπάνη του "Μένουμε Σπίτι", δεν εξηγούν ούτε το μιντιακό τοπίο, ούτε τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλά η στάση της κοινής γνώμης εξηγεί εν μέρει φυσικά, το μιντιακό τοπίο.

  Την ίδια στιγμή η κοινοβουλευτική έρευνα για τις δημοσκοπήσεις φαίνεται (και είναι) αστεία. Ολες οι δημοσκοπήσεις, όλων των εταιρειών, το ίδιο αποτέλεσμα βγάζουν. Την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω δεν ισχυρίζεται κανείς, ούτε καν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ότι όλες, μα όλες οι έρευνες είναι "πέτσινες”;

  Σημειώστε πάντως, ότι εξαίρεση αποτελούν οι εταιρείες που χρησιμοποιεί η Αυγή, που παραδόξως, περιορίζονται σε "ποιοτικά στοιχεία" και αποφεύγουν να δίνουν εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ή καταλληλότητα πρωθυπουργού. Αναμενόμενο...

  Αν κάτι μας λέει πάντως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εξεταστική, είναι ότι επιβεβαιώνει, τη συνωμοσιολογική αντίληψη της πολιτικής που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και την αδυναμία του να αντικρίσει και να ερμηνεύσει την πραγματικότητα.

  Η ήττα στις εκλογές, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, δεν οφείλεται στην καταστροφική διαχείριση της κρίσης και στις αυταπάτες των συντρόφων -που λίγο έλειψε να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης- αλλά σε μια συνωμοσία της ελίτ, που δεν συγχώρησε ποτέ το ανυπότακτο πνεύμα της ριζοσπαστικής. Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ήδη καταρρεύσει, όπως προβλέπουν κατά καιρούς τα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται σε μια ανάλογη συνωμοσία των Μέσων Ενημέρωσης, που χρηματοδοτούνται υπογείως από την εξουσία και δεν αναδεικνύουν ως όφειλαν, τις δραστηριότητες της αριστεράς. Αρνηση της πραγματικότητας λέγεται νομίζω.

  Τούτων λεχθέντων, η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να αποτελέσει μια παγίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια παγίδα, στην οποία θα πέσει με δική του πρωτοβουλία. Η έρευνα όπως όλα δείχνουν από τις διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία, θα επεκταθεί και θα φθάσει τουλάχιστον μέχρι και το 2018-2019, όταν -αν θυμάστε- ορισμένες εταιρείες και ορισμένα έντυπα, προέβλεπαν ένα σκληρό ντέρμπι στις κάλπες, με τη μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα να παίζεται στα ίσια. "Χάνουν και το βλέπουν" είχε τίτλο τότε η Αυγή, που στο παρελθόν δημοσίευε και την πρόθεση ψήφου.

  Ενώ ο Βαγγέλης Αντώναρος μας ενημέρωνε ότι υπάρχει και μυστική δημοσκόπηση πρεσβείας, που δίνει όχι απλώς ντέρμπι, αλλά νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν μας αποκάλυψε ποτέ ποιας πρεσβείας.

  Ένα μικρό ενδεικτικό παράδειγμα, για το μπλέξιμο που περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ: Τον Ιούλιο του 2018, σε πείσμα όλων των άλλων ερευνών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η εφημερίδα Documento δημοσίευσε μια μεγάλη δημοσκόπηση από μια νεοσύστατη εταιρεία ονόματι Voxpop Analysis, μια εταιρεία που είχε συσταθεί μόλις 1,5 μήνα πριν από τη δημοσίευση της δημοσκόπησης. Ο τίτλος της εφημερίδας ήταν χαρακτηριστικός: Κλείνει η ψαλίδα, στο 4,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ.

  Το δυναμικό της εταιρείας ήταν ένα μόνο πρόσωπο, ο ιδιοκτήτης της και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σκλίας και το κεφάλαιο της εταιρείας ήταν μόνο 100 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Οταν τα Ellinika Hoaxes αμφισβήτησαν την εγκυρότητα και την επιστημονικότητα της έρευνας, δέχθηκαν μια οργισμένη επιστολή από τον εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη, που απαίτησε συγγνώμη και διόρθωση.

  Ετσι τα Ellinika Hoaxes απευθύνθηκαν στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, που είναι το όργανο ελέγχου δημοσκοπήσεων του ΣΕΔΕΑ και αιτήθηκαν τον έλεγχο της εταιρείας και της έρευνας. Ομως ο κ. Σκλίας της VoxPop αρνήθηκε τον έλεγχο - γεγονός πρωτοφανές- και τελικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΕΣΡ.

  Οταν τα Ellinika Hoaxes απευθύνθηκαν στην ESOMAR, αποκαλύφθηκε επίσης ότι τόσο ο ισχυρισμός της εταιρείας όσο και ο ισχυρισμός του κ. Βαξεβάνη, ότι η Vox είναι μέλος του συνδέσμου, ήταν αναληθείς.

  Και το καλύτερο: Η εταιρεία αρνήθηκε τον έλεγχο, αλλά δέχθηκε να ελεγχθεί άλλη έρευνα που είχε κάνει. Ποιος πλήρωσε για την έρευνα, πώς έγινε η έρευνα, ενδεχομένως να απαντηθούν από την εξεταστική και θα έχει ενδιαφέρον. Οπως θα έχει ενδιαφέρον να ερευνηθούν και άλλες τέτοιες εταιρείες, όπως η ξεχασμένη σήμερα Common View, την οποία φέρεται να έχει συστήσει ο κ. Στέργιος Τσιαφούλης, αποσπασμένος υπάλληλος στο γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη, τότε υπουργού Επικρατείας.

  Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις "έρευνες” της εταιρείας, ο κ. Βερναρδάκης μας ενημέρωσε ότι είναι μια εταιρεία - "εργαστήριο κοινωνικών ερευνών”, που έχει συσταθεί από φοιτητές του με την βοήθεια συνεργατών του στο υπουργείο. Αλλά αρνήθηκε να απαντήσεις στις αιτιάσεις.

  Θα έχει ενδιαφέρον να ερευνηθεί κατ΄αρχάς ποιος πλήρωσε αυτές τις εταιρείες, από ποια κονδύλια και κατά δεύτερον, πώς ακριβώς λειτουργούσαν. Θα έχει ενδιαφέρον επίσης να απαντηθεί ποια ήταν η μεθοδολογία τους. Φαντάζομαι δεν θα έχει αντίρρηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Αναμένονται πολλά γέλια...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ