Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 00:05

  Ελλάς - Γαλλία - Σαχέλ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Ομολογώ ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υποψιαζόμουν (ή ήλπιζα καλύτερα), ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει παράθυρο ανοιχτό, ώστε να υπερψηφίσει τελικά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, αφού το διπλωματικά οφέλη είναι τόσο προφανή και η στάση της κοινής γνώμης αυτονοήτως τόσο θετική, που τυχόν καταψήφιση, θα μοιάζει με πολιτική αυτοκτονία. Δεν υπολόγισα πιθανότατα σωστά την ιδεοληψία και τη στρατηγική της "πάση θυσία αντιπολίτευσης σε όλα", που ακολουθεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπολόγισα ίσως ακόμα, πως πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει και νέας διπλής μάλιστα ήττας στις εκλογές, οφείλει να φυλάει τα νώτα του. Και απευθύνεται μόνο στο στενό, πολύ στενό του ακροατήριο.

  Αλλωστε οι ιδεολογικές εμμονές της καθ΄ ημάς αριστεράς για τη Συμφωνία με τη Γαλλία, είχαν φανεί από την πρώτη στιγμή, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για την αγορά των 3 γαλλικών  φρεγατών. "Δικαιολογεί την αγορά επικαλούμενος την ευρωπαϊκή αυτονομία", ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ΕφΣυν, λες και χρειάζεται δικαιολογία... για να υποστηρίξει κανείς την αμυντική θωράκιση της χώρας, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας. Λες και τα όσα έγιναν στον Εβρο τον χειμώνα του 2020 ή τα όσα έγιναν στο Αιγαίο, το καλοκαίρι του 2020, δεν αρκούσαν. Χρειαζόταν και μια δικαιολογία.

  Για τα προφανή διπλωματικά οφέλη αρκεί μόνο μια επισήμανση. Η ελληνική διπλωματία εδώ και δεκαετίες, προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ, με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει την υποχρέωση συνδρομής των υπολοίπων χωρών-μελών, αν μια χώρα δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Χωρίς επιτυχία. Τώρα έρχεται η Γαλλία να μας προσφέρει αυτήν την υπηρεσία και η κυβέρνηση δικαίως πανηγυρίζει. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, βλέπουν μόνο προβλήματα. Για τους άλλους δεν σχολιάζω καν, η εμμονή και η ιδεοληψία είναι επιλογή.

  Ο κ. Τσίπρας δικαιολογεί την άρνησή του να ψηφίσει τη Συμφωνία με τη Γαλλία γιατί λέει δεν διευκρινίζεται αν η αμυντική συνδρομή της Γαλλίας, σε περίπτωση επίθεσης στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες ή την ΑΟΖ. Μικρή λεπτομέρεια που δεν πρόσεξε ο κ. Τσίπρας. Οτι ακόμα δεν έχουμε οριοθετήσει την ΑΟΖ. Αλλά τι σημασία έχει για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ψήφισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

  Ο Γιώργος Κατρούγκαλος το πήγε ακόμα παραπέρα. Οπως εξήγησε η συμφωνία με τη Γαλλία δεν μας διασφαλίζει, καθώς "πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, που εκδηλώνεται η αιχμή της τουρκικής προκλητικότητας, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, η Ελληνο-γαλλική Συμφωνία δεν παρέχει προστασία". Υποθέτουμε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζητά να προβλεφθεί γαλλική προστασία και πέραν των 6 μιλίων, που είναι σήμερα τα χωρικά μας ύδατα. Καμία σημασία αν η Ελλάδα ακόμα, δεν έχει αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Οι Γάλλοι θα κάνουν τη δουλειά...

  Αλλωστε ας είμαστε ειλικρινείς, η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δεν είναι ένα ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. Η συμφωνία όμως ενισχύει σημαντικά το διπλωματικό βάρος της χώρας μας και κυρίως την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι και το νόημα των εξοπλισμών (και των συμμαχιών); Να μην χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος θα είναι μεγάλο και για τον επιτιθέμενο και για τον αμυνόμενο;

  Η άλλη ένσταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ. Ή όπως το έθεσε ο πάντα γλαφυρός εκπρόσωπος Νάσος Ηλιόπουλος, "δε νομίζω ότι καμία ελληνική οικογένεια θα είναι χαρούμενη με το ενδεχόμενο το παιδί της να βρεθεί σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική".

  Με δύο λόγια ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνει να υπογράψουμε μια συμφωνία με τους Γάλλους, όπου οι Γάλλοι στρατιώτες θα επιχειρούν -αν χρειαστεί- και εκτός της ελληνικής επικράτειας, στις θαλάσσιες ζώνες δηλαδή, όπου απλώς ασκούμε ή θα ασκήσουμε καλύτερα κυριαρχικά δικαιώματα όταν τις οριοθετήσουμε, αλλά οι Ελληνες στρατιώτες δεν θα επιχειρούν -συνδράμοντας τους Γάλλους- εκτός της γαλλικής επικράτειας, γιατί "καμία ελληνική οικογένεια δεν θα είναι χαρούμενη”.

  Τελικά δεν υπογράφουμε αμυντική συμφωνία με το Παρίσι. "Σύμφωνο χαράς” για τις οικογένειες υπογράφουμε και προσπαθούμε να πιάσουμε κορόιδα τους Γάλλους. 

  Υ.Γ. Σημειώστε πάντως ότι η Γαλλία στο Σαχέλ, που αντιμετωπίζει φανατικές ισλαμιστικές δυνάμεις, δεν είναι μόνη. Τη Γαλλία συνδράμουν εσθονικές και δανικές στρατιωτικές δυνάμεις και έχει υποστήριξη από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχική Δημοκρατία και ιδίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ξέρω αν οι Τσέχοι έχουν βλέψεις για αποικίες στην Υποσαχάρια Αφρική, αλλά πάντως συνδράμουν τους Γάλλους, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς καμία αμυντική συμφωνία με το Παρίσι.

  Και δεν είναι καθόλου σαφές αν οι τσέχικες οικογένειες είναι χαρούμενες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ