Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Οκτ-2021 07:45

  Η ανοησία που σκοτώνει αφελείς…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Έγιναν πραγματικά άλματα στον τομέα της μοριακής βιολογίας, και ενισχύθηκε η φαρέτρα των γιατρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε και που συγκαταλέγονται κατά κάποιο τρόπο στα…  θετικά αυτής της τραγωδίας που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη. Τώρα τα πράγματα είναι βέβαια λίγο διαφορετικά: ενώ στην αρχή της βίαιης αυτής πανδημίας, οι γιατροί χορηγούσαν…  καθαρά πειραματιζόμενοι,  φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά για άλλες όμως ασθένειες, επειδή απλά δεν υπήρχε τίποτε άλλο, πλέον τα νοσοκομεία διαθέτουν στα φαρμακεία τους τα πρώτα εξειδικευμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV2 και της λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, COVID-19.

  Πρόκειται για τα μονοκλωνικά αντισώματα, που αδειοδοτήθηκαν με επείγουσα αδειοδότηση από τον αμερικάνικο FDA γύρω στα τέλη του 2020 και στην Ευρώπη πριν από περίπου  επτά μήνες  -τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

  Αυτά μάλλον δεν τα γνωρίζει ο κος Παύλος Πολάκης που κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι δεν προχώρησαν εγκαίρως στην αγορά των μονοκλωνικών αντισωμάτων , ώστε να σωθούν όπως είπε… έξι χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας. 

  Αγαπητέ Παύλο, αν το είχαν πράξει και είχαν όντως προμηθευθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα τη χρονική στιγμή που αναφέρεις, εσύ θα ήσουν ο πρώτος που θα τους κατηγορούσες πως προμηθεύτηκαν φάρμακα χωρίς τελική αδειοδότηση, όπως ήδη έκανες όταν επέμενες να μην εμβολιάζεσαι, με τα εμβόλια που χορηγούνταν χωρίς την τελική αδειοδότηση, φθάνοντας στο σημείο να αμφισβητείς ακόμα και το εμβόλιο της Pfizer που την διέθετε! 

  Έγινε αρκετά μεγάλη ζημιά με τις ανοησίες που σκορπούσες δεξιά και αριστερά και κατά την άποψή μου, έχεις το μερίδιο που σου αναλογεί στους θανάτους ανθρώπων που σε πίστεψαν και δεν εμβολιάστηκαν και που μάλλον είναι μεγάλο! 

  Για να σοβαρευτούμε όμως: τώρα που εμπεριστατωμένες κλινικές έρευνες δείχνουν πλέον ξεκάθαρα, πως η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στο πρώτο στάδιο της νόσησης μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου πάνω από  70%, ενώ από την άλλη, η προληπτική τους χορήγηση σε άτομα που ζουν αναγκαστικά με ήδη νοσούντες, μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά τουλάχιστον 80%,  ήρθε η στιγμή, η Ελλάδα, να συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και το Βέλγιο που χρησιμοποιούν αυτό το σκεύασμα και σώζουν ζωές. Αλήθεια, ποιο είναι το πρόβλημα σου Παύλο;

   Ο λόγος που έγιναν έτσι τα πράγματα είναι διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χώρα, δια του δικού της Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει όποτε το κρίνει αναγκαίο στην επείγουσα έγκριση των φαρμάκων αυτών και πολλές χώρες όπως η Ελλάδα τώρα, το έχουν ήδη πράξει διότι απλά έτσι έκριναν. 

  Η Ελλάδα σωστά έπραξε και κάνει τα κουμάντα της τώρα που τα κριτήρια για τη χορήγησή αυτών των εξειδικευμένων σκευασμάτων έχουν διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνουν σχεδόν τους πάντες, αλλά η κατηγορία που τα χρειάζεται περισσότερο από όλους είναι εκείνοι  που είτε δεν εμβολιάστηκαν, είτε για κάποιους ιδιαίτερους λόγους δεν έχουν αναπτύξει ανοσία, όπως κάποιοι καρκινοπαθείς ή ανοσοκατεσταλμένοι. 

  Μαζί με τα εμβόλια, τα εξειδικευμένα φάρμακα που είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο για την επιστροφή της Ευρώπης στη νέα κανονικότητα. 

  Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κυρίαρχα "όπλα”στην καταπολέμηση της λοίμωξης COVID-19 είναι και παραμένουν τα εμβόλια που δυστυχώς δεν υποκαθίστανται ούτε από τα μονοκλωνικά αντισώματα ούτε από άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας  -ακόμα και από σένα Παύλο. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που τυγχάνει να είναι εκτός από πολιτικός και γιατρός, να προκρίνει τα φάρμακα πάνω από τα εμβόλια… να υποστηρίζει δηλαδή ότι το να νοσήσει κανείς  να ταλαιπωρηθεί, να κινδυνέψει η ζωή του  και στη συνέχεια να δεχθεί φαρμακευτική αγωγή για να επιβιώσει, είναι προτιμότερο από την πρόληψη για να μην νοσήσει. 

  Κάπου δεν στέκει…

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ