Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Αυγ-2021 07:51

  Η Φώφη, θυμωμένη ξανά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανώλη Καψή

  Στα δημοσιογραφικά γραφεία, συνήθως, αφού ακούσουμε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σε live μετάδοση από την τηλεόραση- μετά ο ήχος χαμηλώνει. Το θέμα έχει τελειώσει. Τους υπόλοιπους αρχηγούς τους διαβάζουμε στα κείμενα που στέλνουν στην σύνταξη οι συνάδελφοι του κοινοβουλευτικού, ή πιο αναλυτικά αργότερα- όποιος θέλει- στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ.

  Αυτή τη φορά, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα η Φώφη Γεννηματά, η φωνή έμεινε ανοιχτή, και κάθισα να την ακούσω προσεκτικά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όπως πάντα, ήταν πολύ αυστηρή. Θα έλεγες ότι το είχε πάρει προσωπικά το θέμα. Υποθέτω, αν στις κοινοβουλευτικές μάχες κέρδιζε ο πιο αυστηρός και ο πιο συνοφρυωμένος, κ. Γεννηματά θα ήταν μονίμως ο νικητής. Ακόμα και η γλώσσα του σώματος πρόδιδε τον εκνευρισμό της.

  Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου, κατά τη Φώφη Γεννηματά είναι τραγικός: Η πανδημία είναι εδώ ξανά απειλητική, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής και φυσικά αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους, απεφάνθη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Υποθέτω αν στις κοινοβουλευτικές μάχες κέρδιζε αυτός που διατυπώνει την πιο κατεδαφιστική πρόταση, η κ. Γεννηματά θα έβγαινε πάντα νικητής.

  Αργότερα η συζήτηση έφθασε στα πτητικά μέσα. Η Φώφη Γεννηματά διερωτήθηκε πόσα εναέρια μέσα πετούσαν στις φωτιές, αν πετούσαν και τα 74- και ειδικά στην Εύβοια- και έτσι προκάλεσε τον πρωθυπουργό να της απαντήσει, ότι ως πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, θα όφειλε να γνωρίζει ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν πετάνε όλα μαζί ταυτόχρονα. Άλλα εφοδιάζονται, άλλα κάνουν συντήρηση και άλλα βρίσκονται στον αέρα.

  Υποθέτω αυτό είναι το ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φώφη Γεννηματά. Αν το πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς στο Μάτι- και οι μοιραίες συγκρίσεις- το μειονέκτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι η μακρά της θητεία σε υπουργικούς θώκους. Μακρά θητεία, χωρίς όμως ποτέ να έχει διακριθεί για μια σημαντική επιτυχία.

  Δεν ξέρω αν θα θεωρηθεί και αυτό mansplaining, αλλά ποιος θυμάται σήμερα αν, από πόσα και ποια υπουργεία πέρασε η κ. Γεννηματά. Με ποια μεταρρύθμιση έχει συνδέσει το όνομά της; Σίγουρα πάντως όχι με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου, που απλά έκατσε στα μετόπισθεν. Γιατί ναι η κ. Γεννηματά υπήρξε και υφυπουργός (ή αναπληρώτρια ήταν;) Παιδείας.

  Πιθανώς γι αυτό ένιωσε την ανάγκη να τονίσει ότι "ξέρει καλά πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών" και ότι έχει "εμπειρία από την αυτοδιοίκηση, επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον στην Αττική, στο κομμάτι της Yπερνομαρχίας" που την αφορούσε. Αν ήταν τόσο σημαντικά όμως , θα τα θυμόμασταν, δεν θα ήταν ανάγκη να μας τα θυμίσει υποθέτω.

  Έπειτα υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα. Σε ποιους απευθύνεται η Φώφη Γεννηματά; Σε μια αποστροφή της δευτερολογίας της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε την κυβέρνηση σαν μια "Ανώνυμη Εταιρεία, που ασχολείται μόνο με επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα λίγων και ισχυρών"…Υποθέτω την ατάκα θα την ζήλεψε και ο Αλέξης Τσίπρας.

  Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι το κοινό του ΚΙΝΑΛ, αντιμετωπίζει μάλλον θετικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και αν υποθέτουμε ότι δεν θα έχει την ίδια αντίδραση και για τις "επιτυχίες" της κυβέρνησης στις πυρκαγιές. Σε κάθε περίπτωση, το κοινό του ΚΙΝΑΛ, δεν βλέπει τον Μητσοτάκη ως πρόεδρο Ανώνυμης Εταιρείας που ασχολείται με τους λίγους και τους ισχυρούς. Και ταυτόχρονα αποστρέφεται τις προσωπικές επιθέσεις, τις κορώνες και τις υπερβολές και ζητά ήπια πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς παροξυσμούς. Επιθυμεί εποικοδομητική αντιπολίτευση και όχι συριζαίκους λαϊκισμούς.

  Ενδεχομένως, η κ. Γεννηματά να θέλει να επαναπατρίσει τους οργισμένους, αντιδεξιούς, παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που πλέον ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Ευγενής η φιλοδοξία, αλλά μάλλον απίθανο να συμβεί και την ίδια στιγμή η κ. Γεννηματά κινδυνεύει να χάσει και όσους (λίγους) ψηφοφόρους έχουν παραμείνει στο χώρο της.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ