Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Αυγ-2021 00:05

  Φωτιές και "εμπρηστές"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν. Για παράδειγμα η φωτιά στα Βίλια, ξέσπασε 7 ημέρες μετά την προηγούμενη και σε εκείνο το σημείο του δάσους, όπου το πευκοδάσος είχε μείνει ανέγγιχτο. Παρά τη διαρκή επιτήρηση από μεγάλο αριθμό πυροσβεστών, που είχαν μείνει επί τόπου για να προλάβουν τις αναζωπυρώσεις.

  Ακόμα χειρότερα στην Κάρυστο. Η μία φωτιά ξέσπασε στις 3.20 τα ξημερώματα της Κυριακής -κοντά στην περιοχή Μετόχι- και η δεύτερη στη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, κοντά στο Μαρμάρι. Όταν η στατιστική λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών, ξεσπά από τις 10 το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα. Πάντως όχι το βράδυ, όπου παρατηρείται συνήθως πτώση των ανέμων, οι θερμοκρασίες επίσης πέφτουν και υπάρχει και περισσότερη υγρασία.

  Για ορισμένους υπευθύνους, είναι σαφές ότι υπάρχουν (τουλάχιστον) υπόνοιες για εμπρησμό. Όπως ο αντιδήμαρχος Βιλίων Παναγιώτης Κολοβέντζος, που  δήλωσε ότι "κάποιος έχει βαλθεί να κάψει τα Βίλια".

  Εκτός από τα στοιχεία, υπάρχουν όμως και οι "αντενδείξεις". Η Ελλάδα δεν ζει μια φάση οικιστικής έκρηξης, όπου μοχθηροί οικοπεδοφάγοι αναζητούν νέες εκτάσεις για οικιστική ανάπτυξη, όπως συνέβαινε τις δεκαετίες του '70 και του '80. Και αν υπάρχει ένα σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον για βίλες και εξοχικά, αυτό δεν αφορά φυσικά τα Βίλια. Ούτε την Κάρυστο, ούτε τη Βόρεια Εύβοια. Αφορά τα νησιά του Αιγαίου.

  Ακόμα χειρότερα. Οι μεγαλύτερες φωτιές φέτος το καλοκαίρι ξέσπασαν σε περιοχές όπως η Βαρυμπόμπη και η Βόρεια Εύβοια (ή ακόμα και η αρχαία Ολυμπία), όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για οικιστική ανάπτυξη. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχει αναζήτηση οικοπέδων. Υπάρχει υπερπροσφορά. Και αν η δόμηση έχει κάποιο ενδιαφέρον, έχει γιατί αυτό που "πουλάει" στην περιοχή, είναι η εγγύτητα με το δάσος και το πράσινο. Όχι τα καμένα...

  Όλα τα παραπάνω δεν κάμπτουν φυσικά την πεποίθηση των περισσοτέρων, ότι οι φωτιές είναι έργο σκοτεινών εμπρηστών και οικοπεδοφάγων. Ισως γιατί μια καταστροφή, προφανώς και πρέπει να έχει έναν αυτουργό. Βολεύει και ανακουφίζει. Οι  θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής και μεσογειακού κλίματος, οι καύσωνες και η διάρκεια ζωής του πεύκου, "παραείναι” θεωρίες για να προσφέρουν ικανοποιητική απάντηση. Είναι θεωρίες χωρίς δράκο.

  Όπως έγραφε ο δρ. Γιώργος Μαντάνης (επιστήμων ξύλου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας) στην Καθημερινή, "το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό εμπρησμών που λαμβάνει χώρα (ίσως και 70%), υποδηλώνει μια καλά δοκιμασμένη μέθοδο: Την αλλαγή χρήσης της δασικής γης. Σε αυτή την εγκληματική οργάνωση (που δεν είναι ούτε μία ούτε και ενιαία) δρουν εδώ και χρόνια ιδιώτες, καταπατητές, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, φανατικοί ακραίοι (κομματικοί η μη), τοπικοί φορείς, τεχνικά γραφεία ίσως και άλλοι. Ολοι αυτοί σιωπηλά και χωρίς να αφήνουν ίχνη."

  Πώς όμως και δεν αφήνουν ίχνη; Η ανυπαρξία στοιχείων για εμπρησμούς, παρά την τεχνογνωσία της Πυροσβεστικής, είναι ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί απορίες και αμφιβολίες. Ενας εμπρηστής αφήνει ίχνη και οι πυροσβέστες μπορούν να εντοπίσουν το έργο των εμπρηστών, από τον τρόπο που ξεσπάει και κινείται η πυρκαγιά. Τέτοια στοιχεία δεν έχουν βρεθεί.

  Στις αντενδείξεις, να προσθέσουμε και τα εκατομμύρια στρέμματα που κάηκαν (και) φέτος τον Αύγουστο, σε δεκάδες άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας- όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ή ακόμα και η Γαλλία και η Ιταλία- και όπου εκεί, κανείς δεν κάνει λόγο για εμπρησμούς.

  Α ναι και ένα τελευταίο: Η μόνη έρευνα που γνωρίζω και έχει εκπονηθεί από την ίδια την Πυροσβεστική για τα αίτια των πυρκαγιών, αποδίδει σε εμπρηστές ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% των πυρκαγιών. Ακόμα και αν ένα ποσοστό από τις αγνώστου αιτίας πυρκαγιές, αποδοθεί σε εμπρηστές, το φαινόμενο δεν είναι μαζικό και δεν μπορούν να αποδοθούν οι μεγάλες φετινές πυρκαγιές σε έργο εμπρηστών. Στην ίδια αυτή έρευνα, ένα ποσοστό της τάξης του 40% των πυρκαγιών αποδίδονταν στα καλώδια της ΔΕΗ και στις κολώνες υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

  Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν στις φετινές πυρκαγιές: Η πρώτη από τις μεγάλες φωτιές του Αυγούστου, ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη. Οι κάτοικοι, λίγο πριν, άκουσαν μία έκρηξη. Γίνεται έρευνα για το αν η φωτιά ξεκίνησε ή όχι από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ που βρίσκονται στην περιοχή. Στην Κάρυστο, η Ασφάλεια ερευνά αν η φωτιά προκλήθηκε από τις κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο να ξεσπούν πυρκαγιές από τα καλώδια, τις ημέρες που έχουμε δυνατούς ανέμους.

  Ενδεχομένως λοιπόν να υπάρχουν "εμπρηστές”. Αλλά ίσως πρέπει να τους αναζητήσουμε αλλού...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ