Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Αυγ-2021 09:14

  Στέφανε, παίξε μπάλα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά και στις ελαφρώς ανοησίες που είπε για τα εμβόλια, ήταν της Μίνας Γκάγκα. "Στέφανε, συνέχισε να παίζεις τένις” του είπε, με χαριτωμένη διάθεση, η διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία και αυτό υποθέτω ότι ήταν μια κόσμια εκδοχή του "παίζε τένις και μη μιλάς, γιατί όταν μιλάς...

  Εξίσου κόσμιος, αλλά λίγο πιο εμπεριστατωμένος, ήταν ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, που ανέλαβε να απαντήσει στα "επιχειρήματα” του Ελληνα τενίστα, ότι είναι νέος, στην κατηγορία κάτω των 25 ετών και συνεπώς δεν βλέπει τον λόγο για κάποιον στη δική του ηλικιακή κατηγορία, να πρέπει να εμβολιαστεί.

  Οπως του έγραψε "τα δεδομένα από σημαντική μελέτη, δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.000 νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και αρρώστησαν αρκετά, ώστε να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 21% κατέληξε στην εντατική, το 10% μπήκε σε αναπνευστική μηχανή και το 2,7% κατέληξε. Το νέο στέλεχος Δέλτα έχει ισχυρή λοιμογόνο δράση κυρίως στους νέους, σημείωσε ο καθηγητής Γραβάνης.

  Κανείς εκ των δυο δεν θέλησε να σχολιάσει το σημείο από τις δηλώσεις του αθλητή, όπου δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο "αν γίνει υποχρεωτικό”. Και όμως είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα όσα είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

  Υποθέτουμε υπάρχει και σκοπιμότητα πίσω από την παραδοχή. Ορισμένοι εκτίμησαν ότι πίσω από την επιφυλακτικότητα του Στέφανου Τσιτσιπά να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, κρύβεται η υποψία του, ότι οι τυχόν παρενέργειες, έστω και πρόσκαιρες, έστω και ελαφριές, μπορούν να επηρεάσουν έστω και στο απειροελάχιστο την απόδοσή του. Διακυβεύονται άλλωστε εκατομμύρια ευρώ.

  Αν όμως το κάνουν το εμβόλιο και όλοι οι συναθλητές του και αντίπαλοί του και έχουν και αυτοί τα όποια συμπτώματα, τους αντιμετωπίζει δηλαδή έτσι επί ίσοις όροις στα τερέν, ναι, τότε θα το κάνει το εμβόλιο.

  Αλλά η παραδοχή κρύβει και κάτι άλλο, μια ψυχολογική ερμηνεία, την οποία εδώ και καιρό υποστηρίζουν όσοι επιμένουν ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνουν για όλους υποχρεωτικά. Η υποχρέωση και η καθολική επιβολή των εμβολίων, μπορεί να είναι μια λύση, λένε, για όσους διστάζουν να πάρουν την απόφαση. Ισως όχι για τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, όχι για τους τελείως "ψεκασμένους”, για τους οποίους μάλλον δεν υπάρχει λύση, αλλά για τους διστακτικούς και τους αδιάφορους. Γι αυτούς, η υποχρεωτικότητα του εμβολίου όχι μόνο δεν θα τους ενοχλήσει, αλλά θα τους ανακουφίσει κι από πάνω.

  Γιατί η υποχρεωτικότητα, σε απαλλάσσει από την ευθύνη της απόφασης, από το βάρος του να αποφασίσεις εσύ και να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Την ευθύνη, σαν καλός κηδεμόνας, την αναλαμβάνει το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες. Εσύ απλά ακολουθείς.

  Ολα αυτά φυσικά ισχύουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτεις υψηλό αγωνιστικό φρόνημα, όπως οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Που όσο πλησιάζει η στιγμή, που οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί τους θα τεθούν σε αναστολή, απειλούν να μποϋκοτάρουν τον (αυτονόητο) υποχρεωτικό εμβολιασμό των νοσοκομειακών.

  Τα επιχειρήματά τους είναι ανάλογα ενός Τσιτσιπά, μείον το καλό τένις. Οπως για παράδειγμα η άποψη που υποστηρίζουν ότι "κανένα επιστημονικό στοιχείο, δεν δημοσιοποιήθηκε από πλευράς της Κυβέρνησης, από το οποίο να αποδεικνύεται, ότι ο μη εμβολιασμός ενός μικρού αριθμού υγειονομικών υπαλλήλων, αποτελεί πηγή διασποράς του κορονοϊού”. Και ας έχει στεγνώσει η γλώσσα των ειδικών να προειδοποιούν, ότι ένα και μόνο κρούσμα, μπορεί να προκαλέσει τεράστια διασπορά. Προφανώς αν είναι ένας μικρός αριθμός υγειονομικών, η στατιστική αλλάζει.

  Ασχέτως που λίγο αργότερα στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν ότι "σε περίπτωση που δεν εμβολιασθούν οι 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και τεθούν σε αναστολή καθηκόντων την 1η Σεπτέμβρη”, τίθεται θέμα λειτουργίας των νοσοκομείων, αφού δεν θα υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει.

  Και επειδή το αγωνιστικό φρόνημα πρέπει να συνοδεύεται προφανώς και από δικαιωματισμό, η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι η "Πολιτεία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους που εκφράζονται από όλους εκείνους, που αρνούνται τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη”. Ετσι είναι τα δικαιώματα, κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα. Γιατι μπορεί οι συνδικαλιστές του κ. Γιαννακού να μην διαβάζουν τις ανακοινώσεις των λοιμωξιολόγων, αλλά στο Συνταγματικό δίκαιο είναι ξεφτέρια.

  Η άρνηση των εμβολίων και της υποχρεωτικότητας, η στήριξη των αντιεμβολιαστών συναδέλφων τους, συνοδεύεται και από κωμικές ενστάσεις των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ, ότι παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο:

  "Η θεσπιζόμενη υποχρέωση των εργαζομένων να αποδείξουν, ότι δεν δύνανται να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθεί σε αναστολή η εργασιακή τους σχέση, οδηγεί σε υποχρέωση γνωστοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως τα ιατρικά στοιχεία κάθε εργαζόμενου.”

  Γι αυτό και οι συνδικαλιστές, όχι μόνο καλούν σε κινητοποιήσεις, αλλά καλούν και τα μέλη της Ομοσπονδίας, να μην κοινοποιήσουν καν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης, ώστε να μποϋκοτάρουν με όποιο τρόπο μπορούν, την πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

  Μετά θα μας καλέσουν να στηρίξουμε το ΕΣΥ και τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ