Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Αυγ-2021 00:05

  Ο Μπολσονάρου μπορεί και να μην καταφέρει να καταστρέψει όλους τους Βραζιλιάνους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
                                                                                                                          James Marshall/The New York Times

  Προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την αγάπη τους για τα εμβόλια
   

  Σάο Πάολο, Βραζιλία - Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός πως σήμερα έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά για πρώτη φορά σε αυτή την πανδημία αισθάνομαι πως ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου μπορεί και να μην καταφέρει να μας καταστρέψει όλους.

  Ναι, προσπαθεί σκληρά: Έχουμε καταγράψει πάνω από 560.000 θανάτους μέχρι στιγμής –πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ– και η παραλλαγή Δέλτα είναι καθ’ οδόν. Από την αρχή, ο πρόεδρος σαμποτάρισε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, υποστήριξε αναποτελεσματικές θεραπείες, βοήθησε στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και επέτρεψε, από αμέλειά του, μια άλλη παραλλαγή του ιού να εξαπλωθεί.

  Αλλά ακόμα και ο Μπολσονάρου δεν κατάφερε να περιορίσει την αγάπη των Βραζιλιάνων για τα εμβόλια. Παρά τα όλα δεινά, θάνατοι, οικονομική καταστροφή, ανείπωτα βάσανα, δεν βρισκόμαστε σε απόγνωση. Αντίθετα, παραμένουμε ανάμεσα στους πιο παθιασμένους υποστηρικτές του εμβολιασμού.
  Δεν ήταν πάντα έτσι. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν ένας στους τέσσερις Βραζιλιάνους σχεδίαζε να μην κάνει το εμβόλιο. Τότε, ο πρόεδρος έλεγε ότι "δεν πρόκειται να εμβολιαστεί" και ότι οι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο περί αποποίησης ευθύνης για να κάνουν τις δόσεις τους. Ο Μπολσονάρου έλεγε υπερβολές για τις παρενέργειες των εμβολίων δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε κροκόδειλους. Αλλά μόλις ξεκίνησε η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, στα τέλη Ιανουαρίου, ο δισταγμός άρχισε να διαλύεται. Όσο περισσότεροι άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο, τόσο περισσότεροι ήθελαν να το κάνουν.

  Συνέβη σχεδόν φυσιολογικά, σαν οι άνθρωποι να επανήλθαν στα λογικά τους. Πρώτα απ’ όλα υπήρξε το "Vacina Butantan", ένα remix από τον MC Fioti που μιλά για τον εμβολιασμό, γυρισμένο σε ένα από τα κορυφαία βιοϊατρικά ερευνητικά ινστιτούτα το οποίο και γρήγορα συγκέντρωσε 13 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Όταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο ξεκίνησε, την 1η Φεβρουαρίου, εμβολιασμός ατόμων 99 ετών και πάνω υπήρξε ευρεία ανταπόκριση: Το εμβόλιο ήταν καθ’ οδόν και αμέσως σχηματίστηκαν ουρές από αυτοκίνητα με ανθρώπους που περίμεναν με ανυπομονησία τη σειρά τους.

  Οι προσπάθειες του Μπολσονάρου να αποτρέψει τον εμβολιασμό ήταν άκαρπες. Στη συνέχεια τον Μάρτιο τα πράγματα έγιναν χειροτέρα για εκείνον. Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέσυρε αρκετές υποθέσεις διαφθοράς του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του μεγαλύτερου αντιπάλου του Μπολσονάρου, αποκαθιστώντας έτσι τα πολιτικά του δικαιώματα και ανοίγοντας τον δρόμο για προεδρική υποψηφιότητα το επόμενο έτος. Στην πρώτη του ομιλία, ο Σίλβα καταδίκασε τον κακό χειρισμό της κυβέρνησης στην πανδημία και προέτρεψε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

  Κάποιες ώρες αργότερα, ο Μπολσονάρου έκανε δημόσια εμφάνιση φορώντας μάσκα και υποστηρίζοντας τον εμβολιασμό. Μέχρι το τέλος του μήνα, το ποσοστό των Βραζιλιάνων που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν είχε πέσει στο 9%. Μέχρι τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 5%, τοποθετώντας τη χώρα μεταξύ των πιο ευτυχισμένων και εμβολιασμένων χωρών στον κόσμο.

  Ο ενθουσιασμός για τα εμβόλια στη Βραζιλία αποτυπώνεται στα ποσοστά. Ο ηλικιωμένος πληθυσμός, που ανήκει στις πρώτες ομάδες εμβολιασμού, έχει εντυπωσιακά ποσοστά: Το 87,5% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως σημειώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό από τις ΗΠΑ όπου τα εμβόλια είναι πιο άμεσα διαθέσιμα.

  Όντως, παρατήρησα τις προάλλες ότι δεν γνωρίζω πραγματικά κανέναν που δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο, ακόμα και μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τον κ. Μπολσονάρου και εξακολουθούν να τον υπερασπίζονται και εκείνων που αρχικά δίσταζαν. Δεν είναι, όμως, μόνο στον κοινωνικό μου κύκλο. Ο μεγαλύτερος γιος του κ. Μπολσονάρου –τον οποίο δεν γνωρίζω– πρόσφατα έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου. Πριν από μερικούς μήνες κάμερα "έπιασε" τον επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου να λαμβάνει κρυφά την πρώτη δόση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός φυγά, ο οποίος, αντί να κατευθυνθεί προς τους λόφους για να ξεφύγει, μπήκε σε γραμμή εμβολιασμού. Ωστόσο συνελήφθη πριν καταφέρει να εμβολιαστεί.

  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη πορεία της χώρας στην πανδημία δεν είναι τραγική. Συνεχίζουμε να καταγράφουμε κοντά στους χίλιους θανάτους την ημέρα από κορονοϊό. Η χώρα αγωνίζεται για την τήρηση ορισμένων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, όπως είναι η διατήρηση αποστάσεων και η σωστή χρήση μάσκας. Επίσης αποτυγχάνει εντελώς σε άλλα ζητήματα όπως είναι τα μαζικά τεστ και η ιχνηλάτηση των επαφών. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν την προθυμία του κόσμου για εμβολιασμό.

  Ας μην ξεχνάμε –ποτέ– το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας αγνόησε 101 mails από την Pfizer με προσφορές για τα εμβόλια, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το υπουργείο απέρριψε επίσης 42,5 εκατομμύρια δόσεις Covax, την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατανομή εμβολίων, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει "σκοτεινές" συμφωνίες εμβολίων.

  Το αποτέλεσμα είναι πως, ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε εύκολα να εμβολιάζει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα, ορισμένες πόλεις ξεμένουν από εμβόλια. Η διάθεση του εμβολίου εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ αργή. Έξι μήνες αργότερα μόνο το 21% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι γειτονικές χώρες, Χιλή και Ουρουγουάη, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 65%.

  Τελικά, αυτό που αποδεικνύεται είναι πως ούτε ο χειρότερος ηγέτης στον κόσμο –με τα τρελά σχέδιά του, την ανικανότητά του και τα fake news του– δεν ήταν ικανός να κλονίσει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Βραζιλιάνοι στα εμβόλια και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

  Θα μπορούσαμε ακόμα και έτσι να επιβιώσουμε για να τον δούμε να χάνει τη δουλειά του. 

  * Η Vanessa Barbara είναι δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα A Hortaliça, συγγραφέας βιβλίων στα Πορτογαλικά και αρθρογράφος στους The New York Times. 

  © 2021 Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ