Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 00:05

  Αντισυστημικοί αρνητές εμβολίων - μνημονίων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Το καλό σενάριο πρώτα: Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, στο τέλος του καλοκαιριού, ή και νωρίτερα, όλοι οι ανεμβολίαστοι νοσούν και ορισμένοι καταλήγουν. Οι υπόλοιποι, οι τυχεροί και οι νεότεροι, αποκτούν ανοσία ανάλογη με αυτή των εμβολιασμένων και στο τέλος του χειμώνα η χώρα αποκτά την περιπόθητη ανοσία της αγέλης. Τέλος της πανδημίας, με την Ελλάδα να μετρά όμως άλλoυς 15.000 νεκρούς.

  Το κακό σενάριο: Ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται στο σώμα των ανεμβολίαστων, την μετάλλαξη Δέλτα ακολουθεί η Ε και η ΣΤ, η νέα μετάλλαξη αποδεικνύεται ανθεκτική στα αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια και οι εμβολιασμένοι πλέον μένουν απροστάτευτοι. Έως ότου οι φαρμακευτικές εταιρείες παράξουν το νέο εμβόλιο, που θα αντιμετωπίζει και τη νέα μετάλλαξη, η Ελλάδα και η ανθρωπότητα μπαίνουν σε έναν ακόμα κύκλο της πανδημίας με εκατομμύρια κρούσματα και θανάτους.

  Και στα δυο σενάρια, οι ανεμβολίαστοι θα είναι τα πρώτα θύματα, οι τυχεροί θα επιβιώσουν, οι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι δεν διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό θα αποβιώσουν. Ολοι θα νοσήσουν.

  Πώς εξηγείται αυτός ο παραλογισμός; Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι αρνούνται και αμφισβητούν την επιστήμη, διατυπώνουν παράλογες θεωρίες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των άλλων; Ποιοι είναι και τι είναι αυτοί οι αρνητές, που φοβούνται και καταγγέλλουν "το μπόλι" και τη χούντα των υγειονομικών μέτρων; 

  Η πεποίθηση ορισμένων ότι έχουμε να κάνουμε με "εξωτικούς" ανθρώπους, εκτός τόπου και χρόνου, απίθανες περιπτώσεις και περιθωριακές προσωπικότητες, δεν φαίνεται να ευσταθεί. Όπως έγραφε το Σάββατο ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης στην εφημερίδα τα Νέα, "όποιος παρακολουθεί τις μελέτες της κοινής γνώμης στις ανεπτυγμένες χώρες, ξέρει ότι εντυπωσιακά μεγάλο μέρος των πολιτών εμφορείται από αντιεπιστημονικές ανορθολογικές, συνωμοσιολογικές, σχεδόν παρανοϊκές πεποιθήσεις, διαψεύδοντας ευθέως παλαιότερες κοινωνιολογικές προβλέψεις ότι η νεωτερικότητα θα σήμανε την επικράτηση του ορθολογισμού. Με αυτή την έννοια είναι λάθος να αποδίδουμε τα φαινόμενα αυτά στην καθυστέρηση της ελληνικής κοινωνίας. Στον χώρο των σκεπτικιστών και των αρνητών, συνυπάρχουν άνθρωποι ποικίλου κοινωνικού προφίλ και όλων των εποχών, όπως συμβαίνει και στις άλλες δυτικές χώρες, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο".

  Είναι άλλωστε πρόσφατη η εμπειρία μας από άλλο ένα κύμα ανορθολογισμού, που κατέκλυσε την ελληνική κοινωνία. Αν σήμερα οι ανορθολόγοι αντιεμβολιαστές υπολογίζονται περίπου στο ένα εκατομμύριο, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πολύ περισσότεροι, θεωρούσαν ότι το άλμα στο κενό της εξόδου από το ευρώ και την Ευρώπη, με το οποίο φλέρταρε ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του, ήταν η λύση στην οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας.

  Τα φαινόμενα είναι η αλήθεια έχουν διαφορές και οι αιτίες για την ανορθολογική στάση είναι επίσης διαφορετικές. Στη μία περίπτωση η αντίδραση ήταν μια συναισθηματική στάση, μια έκρηξη ανορθολογισμού, που είχε να κάνει με την ταπεινωμένη αξιοπρέπεια των οπαδών του ΟΧΙ και είχε την στήριξη ενός "κανονικού" πολιτικού κόμματος. Στην άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αντίδραση στην επιστήμη και στην άποψη των ειδικών, με έναν αρχέγονο φόβο για τον αόρατο ιό.

  Αλλά υπάρχουν και ομοιότητες. Και στις δύο περιπτώσεις, το υπόβαθρο είναι μια αντισυστημική αντίδραση. Αντισυστημική αντίδραση στην εξουσία των media και των ειδικών, της κυβέρνησης, των κανονικών κομμάτων και των επιστημόνων. Και για άλλη μια φορά η άκρα αριστερά συναντάει την άκρα δεξιά, όπως συνέβη και με το μνημόνιο. 

  Τότε, οι οπαδοί των ψεκασμένων θεωριών για την συνωμοσία της Ευρώπης, των Γερμανων και του Βορρά ενάντια στην Ελλάδα, με στόχο την οικονομική υποδούλωση και γιατί όχι και την απαλλοτρίωση της Ακρόπολης και την πώληση των νησιών, οι οπαδοί των βρώμικων CDS με τα οποία τζόγαραν οι Παπανδρέου για προσωπικό πλουτισμό, συναντούσαν τους οπαδούς τους ανυπότακτης Ελλάδας, που θα έβρισκε τη θέση της σε άλλες θάλασσες και πελάγη, ως μια μικρή Κούβα στο υπογάστριο της καπιταλιστικής Ευρώπης, με τη στήριξη του Πούτιν και με ένα άλλο καθεστώς. Ενα καθεστώς αμεσο-δημοκρατίας, που θα έθετε τις ελίτ στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

  Τώρα, οι οπαδοί της χούντας των μέτρων υγειονομικής προστασίας, οι οπαδοί της ανυπακοής στα μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, στερώντας σκοπίμως και παραδειγματικά την ελευθερία στους πολίτες, οι αρνητές των εμβολίων που εφηύραν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τον πλουτισμό τους, οι αντεξουσιαστές που μάχονται ενάντια στην "επιβολή της νέας κρατικής, καπιταλιστικής, πατριαρχικής, εθνικιστικής, ρατσιστικής, τεχνοκυβερνητικής κανονικότητας" (indymedia), συναντούν τους άλλους. Τους άλλους που βλέπουν πίσω από την επιβολή των μέτρων ένα σχέδιο για παγκόσμια διακυβέρνηση, αντιδρούν στη μάσκα γιατί είναι "κατά της μεταμφίεσης προσώπου - μασκοφορίας" και αντιδρούν στο εμβόλιο γιατί παραβιάζει τα προσωπικά τους δεδομένα. Αλλωστε η αγάπη του Θεού, ούτως η άλλως σώζει.

  Αμήν

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ