Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 00:05

  Ο εργολάβος Καλογρίτσας, ο Νίκος Παππάς και στο βάθος... ο Τσίπρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν τα 3 εκατ. ευρώ τα πήρε ο κ. Καλογρίτσας για να στήσει το ΣΥΡΙΖΑ chnnel ή για να κατασκευάσει έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με την οικογένεια Χούρι… που τώρα τα ζητάει πίσω. Πάντως αν κρίνω από τα μεγέθη της εταιρείας CCC της οικογένειας Χούρι -μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των κατασκευών- και τα προβλήματα της εταιρείας Τοξότης (συμφερόντων Καλογρίτσα) στην κατασκευή του έργου Δουναίικα-Πύργος, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα της συνεργασίας.

  Δεν γνωρίζω επίσης αν ο Νίκος Παππάς, μεσολάβησε για να πάρει τα 3 εκατ. ευρώ ο Χρήστος Καλογρίτσας. Υποθέτω πάντως ότι αν μεσολάβησε, δεν θα ήταν για την υπεργολαβία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -αυτό άλλωστε θα ήταν αρμοδιότητα του κ. Σπίρτζη- αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ channel. Αν δεν κάνω λάθος, οι μόνες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείτο ο κ. Παππάς ήταν η Βενεζουέλα -για την αναζήτηση ζαρζαβατικών μέσω off shore εταιρειών- και η Κύπρος, στα πλαίσια της ευγενούς προσπάθειας να βρει οπωσδήποτε στοιχεία που να εμπλέκουν ει δυνατόν τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν και τα ανάλογα οπτικά και ηχητικά documenta.

  Αυτό που είναι αναμφισβήτητο πάντως είναι ότι δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

  Είναι γνωστό (και δεν έχει διαψευστεί από κανέναν), ότι ο Νίκος Παππάς είχε μεσολαβήσει στον Ευάγγελο Μαρινάκη για να δανείσει χρήματα στον Χρήστο Καλογρίτσα. Όπως έχει πει ο κ. Μαρινάκης (και δεν έχει διαψευστεί από κανέναν), ο Νίκος Παππάς του ζήτησε να συναντήσει τον κ. Καλογρίτσα, "ο οποίος και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πέμπτης δόσης των 20,2 εκατ. ευρώ, για να πληρώσει την πρώτη δόση. Για να τον βοηθήσω για να έχουν ένα κανάλι." Για να έχουν ένα κανάλι.

  Δεν γνωρίζω επίσης τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση. Πάντως αν κρίνω από τη στενή σχέση του Νίκου Παππά με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύομαι να πεισθώ ότι δεν ήξερε τίποτα. Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή, ότι τον εκβίαζαν "να δημιουργήσουμε το Documento. Από πολύ πάνω. Όχι σαν εσάς εδώ. Πολύ πιο ψηλά".

  Υποθέτω ότι όταν ο κ. Καλογρίτσας λέει για "πολύ πιο ψηλά", αναφέρεται στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δεν γνωρίζω αν συνέβη όντως, πάντως δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας παρενέβη σε αυτές τις σκοτεινές υποθέσεις. Γιατί όπως έχει δηλώσει ο Ευάγγελος Μαρινάκης (και δεν έχει διαψευστεί από κανέναν), η πρώτη κρούση για να δανείσει χρήματα στον Χρήστο Καλογρίτσα, έγινε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα:

  "Μια ημέρα πριν καταθέσουμε τη δόση μου μετέφερε την επιθυμία του "μεγάλου", όπως είπε για τον πρωθυπουργό, να πληρώσουμε το ποσό της πρώτης δόσης 26,3 εκατ. ευρώ που μας αναλογούσε. Αν και το τοπίο ήταν θολό για την επιστροφή των χρημάτων, εμείς πληρώσαμε και μας ευχαρίστησαν. Τα χρήματα αυτά ήταν πεντακάθαρα, γιατί είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά... Μου ζήτησαν τότε και μια άλλη χάρη, ο κ. Παππάς, που αποτελούσε αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου έλεγε. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πέμπτης δόσης των 20,2 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση. Για να τον βοηθήσω για να έχουν ένα κανάλι." Για να έχουν ένα κανάλι.

  Δεν γνωρίζω τι θα προκύψει από τις έρευνες της προανακριτικής, για τις σκοτεινές υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί ο κ. Νίκος Παππάς. Υποθέτω ότι πολλά θα κριθούν από τις διαδρομές του χρήματος που ερευνά τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος και που ορισμένες κακές γλώσσες λένε ότι μεταστάθμευσε στην Κύπρο. Πάντως δεν θα είναι σίγουρα η πρώτη φορά που θα εμπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις ο Νίκος Παππάς.

  Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία τι αναζητούσε εναγωνίως ο Νίκος Παππάς, (εκτός από στοιχεία που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη). Χρήματα "για να έχουν ένα κανάλι". 

  Το νέο κόμμα εξουσίας, που κατηγορούσε τα παλιά κόμματα εξουσίας ότι είχαν στήσει σχέσεις διαπλοκής με τους καναλάρχες, ετοίμαζε τους δικούς της καναλάρχες, διαπλεκόμενο με τους ισχυρούς του χρήματος, για να ισχυροποιήσει τη δική του εξουσία. Εργο τόσο παλιό όσο και η εξουσία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ