Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Μαρ-2021 08:39

  Ένα τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Πώς συνέβη αυτό; Πώς φθάσαμε και ένα τροχαίο με θύμα έναν νεαρό μοτοσικλετιστή να είναι θέμα σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, να κάνουν δηλώσεις υπουργοί και βουλευτές, να καταθέτουν τα κόμματα ερωτήσεις στη Βουλή, να σφάζονται οι χρήστες στο διαδίκτυο και να ανταλλάσσουν ψόφους;

  Εκ πρώτης όψεως, το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην είσοδο της Βουλής, με θύμα ένα νεαρό παιδί, τον Ιάσονα, δεν είχε τίποτα το διαφορετικό από δεκάδες παρόμοια δυστυχήματα που δυστυχώς συμβαίνουν συνέχεια στην Αθήνα και αλλού. Ένας απρόσεχτος οδηγός που παραβιάζει την προτεραιότητα, ένα φανάρι που οι δημόσιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν τοποθετήσει στο σημείο εδώ και χρόνια -αλλά δεν έχουν τοποθετήσει, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα- και ένας οδηγός μοτοσικλέτας που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν θέλει και πολύ…

  Πώς φθάσαμε, με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, σε έναν νέο  εμφύλιο στο διαδίκτυο και όχι μόνο;

  Υποθέτω, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο απρόσεχτος οδηγός που έστριψε αριστερά στη Βασιλίσσης Σοφίας, ήταν στην υπηρεσία της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη. Από την πρώτη στιγμή που έγινε το δυστύχημα, άρχισε στο διαδίκτυο να εξελίσσεται μια θεωρία συνωμοσίας, για το ποια είναι η πολιτικός πίσω από τον αστυνόμο-οδηγό.

  Και μετά καπάκι ήρθε και το βίντεο που δημοσιοποίησε μια χρήστης του twitter, όπου ο τροχονόμος της Βουλής -που δεν ήταν στη θέση του στην είσοδο της Βουλής ως όφειλε- φαίνεται να φωνάζει σε αυτόπτη μάρτυρα και να του ζητά να εξαφανιστεί. Μια δεύτερη θεωρία συνωμοσίας εξελίσσεται, με τους χειριστές των πληκτρολογίων να διατυπώνουν υποψίες για συγκάλυψη της υπόθεσης.

  Υπερβολές, φυσικά, αφού προφανώς δεν έχει καμία σημασία πού υπηρετεί ο αστυνόμος-οδηγός, ενώ κανείς δεν μπορεί να φανταστεί απόπειρα συγκάλυψης - για ποιο λόγο άλλωστε;- σε μια περιοχή όπου υπάρχουν δεκάδες κάμερες.

  Όλα αυτά δεν εμπόδισαν φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει επισήμως "να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση" -αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιχειρείται συγκάλυψη- ενώ η "Αυγή" δημοσιοποίησε λίγο μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, με τον εύγλωττο τίτλο: "Ο φόνος του 23χρονου Ιάσονα δεν αποτελεί ατύχημα".

  Το τραγικό δυστύχημα είχε ήδη αναβαθμιστεί σε "φόνο"... Ενώ στην ίδια ανακοίνωση -που παραδόξως δεν εντοπίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου- οι συντάκτες της δεν παραλείπουν να αναδείξουν τη χρονική συγκυρία του δυστυχήματος, με τη συζήτηση που γινόταν μέσα στη Βουλή για την αστυνομική βία.

  Ως επιβαρυντικό στοιχείο η ανακοίνωση σημειώνει ακόμα: "Αμέσως μετά τη σύγκρουση η μπάρα εισόδου της Βουλής σηκώθηκε και το εμπλεκόμενο όχημα και ο/οι  επιβαίνων/οντες βρήκαν καταφύγιο σε αυτήν, χωρίς όπως επιτάσσει ο νόμος να σταματήσουν στο σημείο και  να καλέσουν ασθενοφόρο οι ίδιοι και να τεθούν στη διάθεση της αστυνομίας".

  Θα παρατηρήσει υποθέτω ο προσεκτικός αναγνώστης ότι ο επιβαίνων έγινε παραδόξως "ο/οι επιβαίνοντες" (μήπως ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη μέσα στο αυτοκίνητο και μας το κρύβουν;), ότι η είσοδος στη Βουλή έγινε "καταφύγιο", αφού η μπάρα εισόδου σηκώθηκε μυστηριωδώς -προφανώς για το ακαταδίωκτο του δράστη-, ενώ οι αναφορές ότι δεν σταμάτησαν στο σημείο και δεν κάλεσαν ασθενοφόρο είναι ανακριβείς.

  Θα ήταν άδικο όμως να αποδώσουμε όλη αυτή τη συνωμοσιολογική έκρηξη μόνο στον παραλογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στην ακραία του προσπάθεια να πολιτικοποιήσει ακόμα και ένα τροχαίο δυστύχημα και να αποδώσει στην κυβέρνηση ακόμα μια προσπάθεια συγκάλυψης. Μετά τον Λιγνάδη, βεβαίως.

  Σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της στοχοποίησης των αστυνομικών, που κατηγορούνται μονίμως για υπερβολική βία (ενίοτε δικαίως) και επακόλουθα για αδιαφορία για τους νόμους και τους κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας. Αφού τους έχουν αφήσει να δέρνουν, σιγά μη δώσουν σημασία στα φανάρια. Αλλά δεν αρκεί ούτε αυτό.

  Φοβάμαι ότι έχουμε να κάνουμε και με μια γενικευμένη δυσπιστία πολλών, κυρίως των νέων ανθρώπων, για τις λειτουργίες και τους θεσμούς της πολιτείας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τους πολιτικούς (αλλιώς ελίτ) και τις υπηρεσίες του κράτους (οι γνωστοί μηχανισμοί) αντιμετωπίζεται ως μια εν δυνάμει συνωμοσία. Υπάρχει επίσης μια έμφυτη τάση, και όχι μόνο των Ελλήνων, να αναζητούμε την πιο παράδοξη και απίθανη ερμηνεία των γεγονότων και όχι την πιο προφανή. Υπάρχει τέλος και η λειτουργία της εικόνας, στο γνωστό βίντεο του τροχονόμου, που επιτρέπει κάθε είδους ανάγνωση.

  Η δυσπιστία τροφοδοτείται από τις υπόγειες διαδρομές του μίσους στο διαδίκτυο και την ανωνυμία των social media και σιγοντάρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψαρεύει στα θολά νερά της αντιπολιτικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ