Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 00:05

  Πώς θα λειτουργούν τα Family Offices στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Από το 2019 και έπειτα, το οικονομικό επιτελείο με διαδοχικά νομοθετήματα, προσπαθεί να προσελκύσει φυσικά πρόσωπα να επενδύσουν στην Ελλάδα, με την παροχή σημαντικών φορολογικών κινήτρων.

  Οι πρώτες τρεις κινήσεις

  Πιο συγκεκριμένα, και όπως ανέφερε και ο κ. Σταϊκούρας με αφορμή την  κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, η αρχή έγινε με τη θέσπιση του θεσμού "του διαμένοντος μη κατοίκου" (Νοn-Dom), για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.

  Στη συνέχεια, θεσπίστηκε εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

  Επιπλέον, με το τελευταίο νομοθέτημα στο τέλος του 2020, θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, με ευνοϊκή φορολόγηση (για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία).

  Η τροπολογία

  Σε συνέχεια αυτών των κινήσεων και πολύ πρόσφατα, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο "Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων", επιδιώκεται η δημιουργία ενός διαφανούς και οριοθετημένου πλαισίου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες διαχείρισης των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα (Family Offices), θεσμός που υπάρχει σε πολλά κράτη παγκοσμίως.

  Τι προβλέπει

  Σύμφωνα με την τροπολογία, η διαχείριση των χρηματικών ροών της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μπορεί να διενεργείται από εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες λειτουργούν με οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες νομικές μορφές, εκτός των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

  Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας είναι να παρέχουν υποστήριξη στα φυσικά πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους (π.χ. σύζυγοι, άγαμα τέκνα, γονείς κλπ.) κατά τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεών τους, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

  Για την παροχή των υπηρεσιών των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Φυσικά πρόσωπα μέλη της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.

  Οι προϋποθέσεις

  Η εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  α) να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε (5) ατόμων εντός δώδεκα (12) μηνών από την ίδρυσή της και εφεξής και

  β) να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ετησίως.

  Προσδιορισμός ακαθάριστων εσόδων

  Τα ακαθάριστα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα οποία εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους στο σύνολο των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεών τους, πλην του φόρου εισοδήματος (μέθοδος κόστους πλέον περιθώριο κέρδους).

  Το ποσοστό κέρδους ορίζεται σε 7% και ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 24%.

  Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εν λόγω νομική μορφή έχει σχεδιασθεί στο πρότυπο των γραφείων του Ν. 89, όπου και εκεί προβλέπονταν παρόμοιες προϋποθέσεις αναφορικά με την απασχόληση προσωπικού στην  Ελλάδα, δαπάνες λειτουργίας και προκαθορισμένο περιθώριο κέρδους.

  Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να ενισχύσουν την προσέλκυση περισσότερων φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό (εκτός των ήδη φορολογικών κατοίκων Ελλάδας).

  Παράλληλα, αναμένονται και έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως τόνωση της οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω των εργαζόμενων στις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

  Αναμένεται να δούμε αν στην πράξη οι παραπάνω προσδοκίες θα επιβεβαιωθούν, όπως έγινε και με τα γραφεία του Ν. 89. 

  * Η κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner / Head of Tax, Lawyer στην Andersen Tax, Greece.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ