Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 00:05

  Εμβολιασμός: O ευρωπαϊκός θρίαμβος!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Κοιτάζοντας τα στατιστικά δεδομένα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρώπη οι πρώτες εντυπώσεις είναι προβληματισμός και απογοήτευση. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από από ένα μήνα αλλά τα ποσοστά του πληθυσμού ανά χώρα που έχουν εμβολιαστεί παραμένουν τραγικά χαμηλά. Στην Ελλάδα είναι μόλις 2,79%, στη Γερμανία μόλις 2,95%, στη Γαλλία μόλις 2,26% και στην Ιταλία μόλις 3,36%. Τα ποσοστά αυτά όταν συγκρίνονται με το ποσοστό εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου φαντάζουν πενιχρά. Το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit, των απευθείας συμφωνιών που υπέγραψε με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και επειδή έδωσε πολύ πιο γρήγορα εγκρίσεις στα εμβόλια, έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 14,42% του πληθυσμού. Είναι ένα από τα πρώτα οφέλη που έχει το αρνί που φεύγει από το μαντρί. Βοσκά ελεύθερο χωρίς άλλα ζωντανά δίπλα του. Θα δείξει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου πότε θα εμφανιστεί ο λύκος, τουλάχιστον με τη μορφή του οικονομικού λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν οι Βρετανοί για την επιλογή της αποχώρησης από την ΕΕ. Ήδη η Βρετανία δεν είναι επιλογή για σπουδές Ευρωπαίων και οι ηλεκτρονικές παραγγελίες από το ΗΒ "κολούν” λόγω διατυπώσεων στα τελωνεία. Πίσω στον εμβολιασμό. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 57% και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 9,6%.

  Η πρώτη ανάγνωση των αριθμών για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια: αποτυχία. Η δεύτερη ανάγνωση όμως δείχνει κάτι διαφορετικό. Αυτό που παρατηρεί κάποιος είναι ότι τα ποσοστά του εμβολιασμού στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μια ομοιογένεια. Κυμαίνονται από 1,5% στην περίπτωση της "πλούσιας” Ολλανδίας έως και 6,29% στην περίπτωση της "μικρής” Μάλτας. Ο μεγάλος αριθμός κινείται μεταξύ 2% και 4%.

  Το ζήτημα του εμβολιασμού δεν χωρά λαϊκισμό και φθηνή κριτική. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση διότι από αυτήν εξαρτώνται ζωές. Αυτό όμως που δεν μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει είναι ότι -τουλάχιστον σε αυτό το πολύ σοβαρό πεδίο που αφορά τη δημόσια υγεία- οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρθηκαν ως Ευρωπαίοι. Οι ισχυροί και πλούσιοι, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία θα μπορούσαν να επιλέξουν μια εθνική στρατηγική βάζοντας τους δικούς τους πολίτες σε προτεραιότητα σε σχέση με τους Έλληνες, τους Πορτογάλους ή τους Βούλγαρους. Αντιθέτως σε δυο συνόδους κορυφής επιβεβαιώθηκε η απόφαση ότι όλη η διαπραγμάτευση για το ζήτημα των προμηθειών εμβολίων θα γινόταν από την Κομισιόν και ότι οι όποιες προμήθειες εμβολίων θα μοιράζονταν στα κράτη μέλη αποκλειστικά με κριτήριο τον πληθυσμό. Αποτέλεσμα και αυτής της ευρωπαϊκής απόφασης είναι το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα να είναι ανάλογο με αυτό της Γαλλίας ή της Γερμανίας. Η ηγεσία της τελευταίας μάλιστα δέχεται κριτική από τον γερμανικό λαϊκίστικο Τύπο για αυτήν την επιλογή. Γράφουν ότι δεν είναι δυνατόν το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο να προέρχεται από γερμανική εταιρεία, τη BioNtech, και να "πεθαίνουν Γερμανοί” επειδή τα εμβόλια μοιράζονται εξίσου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

  Στο ζήτημα του εμβολιασμού η ευρωπαϊκή ιδέα θριαμβεύει. Υπάρχουν βέβαια σημαντικά προβλήματα με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την ταχύτητα με την οποία κινείται. Υπήρξαν αστοχίες και λανθασμένες επιλογές. Έχουν γίνει όμως και πολλά σωστά. Πέρα από τον εμβολιασμό, οι Ευρωπαίοι βάζουν το χέρι στην τσέπη στηρίζοντας τις λιγότερο ισχυρές οικονομίες να ανακάμψουν από την κρίση του κορονοϊού.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ακόμη απόδειξη. Είναι όλα αγγελικά πλασμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Κάθε άλλο! Κοινή εξωτερική πολιτική η ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να χαράξει. Το συμφέρον των μεγάλων και ισχυρών δεν είναι πάντα μαζί με τα δίκαια εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Πάντα, όμως, υπάρχει μια ζυγαριά. Οφέλους και κόστους. Και από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Ελλάδα ωφελείται περισσότερο από ό,τι ζημιώνεται. Η εικόνα του υπερήλικου που εμβολιάζεται στο Βερολίνο ταυτόχρονα με τον υπερήλικο που εμβολιάζεται στην Αθήνα, είναι μια απόδειξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ