Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 00:05

  Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά. Το project ήταν πρωτόγνωρο, και για τα ελληνικά δεδομένα ενδεχομένως και άπιαστο. Η τηλεκπαίδευση, που δοκιμάστηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν ήρθε η φάση 2, η φάση της καθολικής χρήσης, ξεκίνησε με προβλήματα. Το σύστημα αρχικά κράσαρε -με ευθύνη του παρόχου όπως μάθαμε την επομένη- μετά πολλοί μαθητές δυσκολεύονταν να μπουν στο σύστημα και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

  "Φιάσκο, φιάσκο” άρχισε να φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά ζήτησε την κεφαλή της Κεραμέως επί πίνακι. "Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης και τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Μετά το "σκόιλ ελικίκου" ζούμε άλλον έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη” σχολίαζε ενθουσιασμένο το γραφείο Τύπου. "Είναι πλέον φανερό ότι και στο ζήτημα των σχολείων, Κεραμέως - Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό” προσέθετε ειρωνικά.

  Μετά πήρε την μπάλα ο Νίκος Φίλης που έχει και αρμοδιότητα.: "Ένα -μα ένα!- καθήκον είχε η κα Κεραμέως από τον Απρίλιο, να ανοίξει με ασφάλεια τα σχολεία, σχολίασε ο τομεάρχης. Σπατάλησε αντίθετα έξι μήνες, να νομοθετεί για την ιδιωτική εκπαίδευση (σ.σ. βεβαίως, βεβαίως δεν ξεχνάμε ποτέ τον άτιμο τον νεοφιλελευθερισμό...) και να δίνει μάχες για τα συμφέροντά της. Πολλοί λίγοι πολιτικοί θα είχαν παραμείνει αγκιστρωμένοι στη θέση τους, μετά από μια τέτοια κεφαλαιώδη αποτυχία" κατέληγε ο κ. Φίλης, τονίζοντας και χρωματίζοντας το "κεφαλαιώδη”.

  Από κοντά και οι γνωστοί συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, που βρήκαν ευκαιρία να ζητήσουν μείωση της ύλης των μαθημάτων και λοιπά δημοκρατικά αιτήματα. Οι λαϊκοί αγώνες όπως είναι γνωστό κουράζουν και οι Ολμέδες είναι εξουθενωμένοι.

  Μετά ήρθε η σύμβαση με την Cisco, που παρέχει την πλατφόρμα. Που προφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ύποπτη. Προφανώς, αφού έχει συναφθεί επί Νέας Δημοκρατίας. "Τι ακριβώς κρύβουν; Ποιο τμήμα του περιεχομένου της; Μήπως η σύμβαση είναι… προφορική και γράφεται τώρα, ώστε να ταιριάζει στις εξελίξεις;" ρωτούσε (στα σοβαρά) ο τομεάρχης. Τελικά η σύμβαση που δόθηκε στα κόμματα -όχι προφορικώς- προβλέπει δωρεάν παροχή της πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. "Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ "  σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

  Σήμερα; Σήμερα εφαρμόζεται η υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση σε πλήρες ωράριο, με περισσότερες από 300.000 ψηφιακές τάξεις και 6 εκ συμμετοχές μαθητών -αθροιστικά- την ημέρα. Δηλαδή στην τηλεκπαίδευση, συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας που αγγίζει τα 1,6 εκ μέλη. Το σύνολο των εκπαιδευτικών έχει εγγραφεί και υλοποιούν πάνω από 39.000 ταυτόχρονες συνεδρίες στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και πάνω από 54.000 ταυτόχρονες συνεδρίες στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1,6 εκ τηλεδιασκέψεις με πάνω από 29 εκ συμμετοχές μαθητών, με περισσότερα από 94 εκ λεπτά μαθήματος.

  Εξ ίσου θεαματικά είναι τα αποτελέσματα και της ασύγχρονης εκπαίδευσης. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 81.500, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 1,4 εκ μαθητές. Στο e-class υπήρχαν τον Σεπτέμβριο του 2019 29.000 μαθητές και 14.000 εκπαιδευτικοί, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 είχαν εγγραφεί 900.000 μαθητές και 140.000 εκπαιδευτικοί. Η αύξηση υπολογίζεται στο 5.000%. Τα προβλήματα έχουν περιοριστεί και οι μαθητές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες. Εως ότου μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις. Οι γκρίνιες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

  Ο μόνος που διαμαρτύρεται εντόνως (ακόμα) είναι ένας κοινοτάρχης στην Ηλεία, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το γιατί. Μάλλον γιατί του έκλεισαν το καφενείο.

  Πριν από μερικούς μήνες, θα έλεγε κανείς ότι αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Εγιναν και αυτό είναι ένα κεκτημένο για την εκπαιδευτική κοινότητα. Μάλλον, κεκτημένο για όλους μας και πέραν της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να κάνει άλματα, ακόμα και στο επίπεδο της τεχνολογίας, που δεν είναι και το φόρτε μας.

  Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι έγινε με το φιάσκο; Ζητάει ακόμα άραγε την παραίτηση της Κεραμέως; Η σύμβαση με την Sisco; Ηταν τελικά ύποπτο ότι μας δόθηκε δωρεάν η πλατφόρμα; Τι λένε τα λαγωνικά της Κουμουνδούρου; Εσχατως δεν ακούγονται. Οχι, περασμένα ξεχασμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ασχολείται με αν, όταν κάνει ποδήλατο ο Μητσοτάκης, φοράει τη μάσκα του.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ