Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Νοε-2020 08:21

  Κορονοϊός: Ο "stealth" θρομβο-ιός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ο κόσμος φοβάται και γκρινιάζει για το εμβόλιο που ακόμα δεν έχουμε διαθέσιμο, καθώς και για τα φάρμακα τα οποία ακόμα δεν έχουν βρεθεί... και έχει δίκιο! Όμως η βιολογία έχει κάνει άλματα σε σύντομο σχετικά διάστημα σε σχέση με τη μετρίαση τουλάχιστον των επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19.  Για παράδειγμα, η χρήση της απλής και γνωστής σε όλους μας ασπιρίνης, αποδείχτηκε πως μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ανάγκης για διασωλήνωση ή εισαγωγή σε ΜΕΘ και μικρότερη θνησιμότητα εντός του νοσοκομείου, μεταξύ βαρύτερα νοσούντων ασθενών με Covid-19.

  Με βάση αυτή την άκρως πιθανή δράση της ασπιρίνης σε ασθενείς που πάσχουν από τη λοίμωξη Covid-19, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά  σημαντικά στην κλινική τους εφαρμογή, αλλά και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών. Η Covid-19, γνωστή πλέον και ως θρομβο-ιός, σχετίζεται με την υπερπηκτικότητα του αίματος, καθώς και τις μικροθρομβώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μικροτριχοειδές επίπεδο στον ανθρώπινο πνεύμονα. Αυτή η επιπλοκή είναι μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες και σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη θνητότητα που παρατηρείται παγκοσμίως, στις διαταραχές στην οξυγόνωση του οργανισμού, καθώς και σε διάφορες άλλες  επιπλοκές. 

  Η απλή ασπιρίνη είναι γνωστή για την αντιαιμοπεταλιακή της δράση και θεωρείται βέβαιο πως η χρήση της μπορεί να μετριάσει των κίνδυνο αυτών των σοβαρών επιπλοκών, και καλό θα ήταν να λαμβάνεται προληπτικά μαζί με ορθομοριακής προέλευσης βιταμίνη C και άφθονο νερό για όσο διαρκεί η πανδημία. Δεν μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από μια πιθανή θρόμβωση, αν δεν καταναλώνει σε καθημερινή βάση επαρκείς ποσότητες νερού καλής ποιότητας.

  Από την άλλη, και σχετικά με τη δράση του κορονοϊού, ερευνητές-μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ορισμένα μυστικά της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Ο ιός αυτός αδρανοποιεί το... σύστημα απόρριψης των άχρηστων υλικών προς απόρριψη, τα οποία προέρχονται από τον κυτταρικό μεταβολισμό! Με άλλα λόγια, ο SARS-CoV2 εκμεταλλεύεται με... ιική μαεστρία ένα "κενό ασφαλείας” του οργανισμού, το οποίο ελάχιστοι ιοί στο παρελθόν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν και να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εξαιρετικές ικανότητες να εντοπίζει όλα τα πιθανά αδύνατα σημεία εντός του ανθρώπινου οργανισμού.

  Τα "τάγματα εφόδου" του νέου κορονοϊού δρουν ως μέλη επίλεκτων μονάδων κομάντος και καταφέρνουν να μη γίνονται αντιληπτά από τις αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού και τους στρατιώτες τους, που είναι επιφορτισμένοι με την ανίχνευση-εντοπισμό και καταστροφή των εισβολέων. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός δεν παίρνει χαμπάρι τι συμβαίνει, μέχρι να είναι αργά και ο ιός να έχει καταλάβει στρατηγικής σημασίας οχυρά του οργανισμού και να κινείται με άνεση παντού σε ολόκληρο το μήκος και πλάτος του - βρίσκεται δηλαδή σε κατοχή και μπορεί να πλήξει τον ιό σποραδικά σαν σε ανταρτοπόλεμο.

  Πώς τα καταφέρνει ο ιός SARS-CoV2;

  Μα είναι απλό: συμπεριφέρεται σαν κομάντο αφού εισέλθει, μολύνει ένα κύτταρο και το κάνει να δουλεύει γι’ αυτόν, εξέρχεται από το μολυσμένο κύτταρο μαζί με τα… απόβλητα του κυτταρικού μεταβολισμού, προκειμένου να εισβάλει στα διπλανά υγιή κύτταρα, χωρίς να τον αντιληφθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να τα μολύνει! Με αυτό τον τρόπο μπορεί εύκολα να εξαπλώνεται εντός του ανθρώπινου οργανισμού, χωρίς η άμυνα του οποίου να λάβει γνώση της παρουσίας του.

  Η ζημιά γίνεται μέσα στα λυσοσώματα του κυττάρου, τα οποία μόλις  διασπάσουν τον εισβολέα-κορονοϊό σε μικροσκοπικά κομματάκια, τα προωθούν στη συνέχεια στην επιφάνεια του κυττάρου, προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να ενημερωθεί για την παρουσία του συγκεκριμένου εισβολέα και να τον καταστρέψει. Όμως, ο SARS-CoV2, ο γνωστός πλέον σε όλους μας νέος κορονοϊός, μπλοκάρει το σήμα S και έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ειδοποιείται ποτέ ο κορονοϊός δηλαδή, αποκτά ιδιότητες "stealth" και γίνεται αόρατος για τα ραντάρ της άμυνας του οργανισμού.

  Αν λοιπόν η μοριακή βιολογία καταφέρει να επέμβει στη μοριακή δομή του ελύτρου -του φακέλου δηλαδή που περικλείει το DNA ή το RNA του ιού και το οποίο αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες-, τότε απενεργοποιώντας την υπεύθυνη πρωτεΐνη, τον καθιστούν ορατό στις βολές του ανοσοποιητικού, το οποίο έχει τον τρόπο να τον καταστρέψει... αρκεί να τον δει.

  Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του νέου αυτού κορονοϊού και πιστεύω πως σύντομα η νέα αυτή παγκόσμια μάστιγα θα φύγει οριστικά από τη ζωή μας, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ