Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Οκτ-2020 08:16

  Θέλει σύνεση... θέλει όμως και λίγη τύχη!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ανήκω σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού που επιζητούν, επιδιώκουν και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, για την ανάγκη της συνειδητής πειθαρχίας σε αυτές τις δύσκολες και επικίνδυνες εποχές που ζούμε, με αυτό το πράμα -τον κορονοϊό- να καραδοκεί, χωρίς ουσιαστικά όμως να κάνει διακρίσεις!

  Δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο αν είναι κάποιος νέος, μεγαλύτερος στην ηλικία, ή γερασμένος! Δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο αν κάποιος είναι εντελώς υγιής, έχει προβλήματα ή πάσχει από επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα, ούτε ακόμα και τα μέτρα προστασίας καμιά φορά δεν βοηθούν! Όλοι μπορούν να νοσήσουν -όλοι όσοι δεν ζουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον ή δεν φορούν κλειστό σκάφανδρο με αναπνευστική συσκευή, μπορούν κάλλιστα να νοσήσουν, απλά εδώ παίζουμε με τις πιθανότητες και το μέλημα όλων όσοι ασχολούνται ενεργά με την προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της πανδημίας, είναι να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες μόλυνσης του πληθυσμού... και ο Θεός βοηθός, μιας και ακόμα, ούτε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο υπάρχει, ούτε εξειδικευμένα αντιιικά φάρμακα φαίνεται στον επιστημονικό ορίζοντα και απ’ ό,τι βλέπω... θα χρειαστεί ακόμα λίγο να περιμένουμε!

  Είναι δυστυχώς η τρίτη μέρα που ο αριθμός κρουσμάτων πλησιάζει τα 900 και φλερτάρει με τα 1.000. Από τον Αύγουστο η επιστημονική μας ομάδα προειδοποιούσε πως ασχέτως της όποιας σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων -τότε ήταν κοντά στα 180-200 ημερησίως, σημασία έχει η γεωγραφική τους κατανομή, διότι αυτή είναι ο κρίσιμος παράγων, που δημιουργεί την... "υποθήκη για το μέλλον” του ιού και τη δική μας "καταδίκη”.

  Φθάνοντας και διανύοντας τον Σεπτέμβριο, ήταν ξεκάθαρο πως ο ιός είχε δυναμική διασπορά και τα κρούσματα έφθασαν τα 300 και σταθεροποιήθηκαν με ανοδική τάση! Ήταν πλέον ξεκάθαρο, πάλι βάσει μαθηματικών μοντέλων, πως τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν βέβαιο πως ο αριθμός κρουσμάτων θα πλησίαζε στα 1.000, δημιουργώντας μια δυναμική για να αυξηθεί στα 2.000+ τον Νοέμβριο και να χαθεί η μπάλα τον Δεκέμβριο -ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί παντού και τώρα τρέχουμε από πίσω του!

  Η μελέτη των επιδημιών που αφορά χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος και η χρονική διάρκεια μιας επιδημίας, καθώς και η αποτελεσματικότητα των προληπτικών παρεμβάσεων, έχει δημιουργήσει ένα πεδίο έρευνας που περιλαμβάνει μαθηματικά μοντέλα για τα λοιμώδη νοσήματα. Οι μέθοδοι αυτές βρίσκουν εφαρμογή στην εκτίμηση σημαντικών παραμέτρων των επιδημιών, όπως ο συνολικός αριθμός των μεταδόσεων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, η γεωγραφική διασπορά, οι εστίες υπερμετάδοσης, ή η αποτελεσματικότητα των προληπτικών παρεμβάσεων. Επίσης μπορεί να εκτιμηθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, το ποσοστό των ατόμων που δεν έχει προσβληθεί και αποτελούν τον πληθυσμό σε κίνδυνο για μόλυνση από τη νόσο που πυροδοτεί ο ιός (Sensitive: S), το ποσοστό που έχει προσβληθεί και είναι μολυσματικοί (Infectious: I), και το ποσοστό που έχει αναρρώσει και έχει αναπτύξει σχετική ανοσία (Recovered: R). Tα ποσοστά αυτά παρέχουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες και στοιχειακά  για την εξέλιξη της επιδημίας στον χρόνο.

  Ακριβώς σε αυτό το σημείο, χάθηκε ένα μέρος της μάχης, διότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά, όχι γιατί δεν ήταν σωστά και επιστημονικά επαρκώς τεκμηριωμένα, αλλά γιατί μια μερίδα πολιτών δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων και δεν τα εφάρμοσε ποτέ! Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για μέτρα και να γίνονται εκατοντάδες κορονο-πάρτι, να μετατρέπονται οι πλατείες σε υπαίθριες ντισκοτέκ και να μαζεύονται 20.000 άνθρωποι, ο ένας πάνω στον άλλο, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επί μέρες! Κάπως έτσι φθάσαμε στους σημερινούς αριθμούς κρουσμάτων και στους πολλούς θανάτους που δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε αυτή η εκτίναξη των κρουσμάτων!

  Ένα άλλο κρίσιμο σημείο-δείκτης είναι η μελέτη της δυναμικής εξάπλωσης του SARS-CoV-2, που μέσω εφαρμογής μαθηματικών μοντέλων αποκαλύπτει κρίσιμες πληροφορίες σε σχέδη με τη μολυσματικότητα του ιού καθώς και το κρίσιμο ποσοστό πληθυσμού που απαιτείται για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης και την ανάσχεση της επιδημίας. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στην παράμετρο του βασικού αριθμού αναπαραγωγής "R0”, που ορίζεται ως ο "μέσος αριθμός δυνητικών μεταδόσεων” που προκύπτουν από κάθε άτομο που έχει μολυνθεί και νοσήσει...  και εδώ έγιναν σημαντικά λάθη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

  Τα κρίσιμα σημεία δεν είναι ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε εκείνος των διασωληνωμένων ή των θανάτων, αλλά ο "R0”, ο μέσος αριθμός δηλαδή των δυνητικών μεταδόσεων! Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα πρέπει να γίνει μέσω ενός απλού παραδείγματος: αν ο αρχικός αριθμός κρουσμάτων σε μια κοινότητα είναι 100 και το R0 είναι 2, τότε μετά από ένα 40ήμερο, τα  κρούσματα θα εκτοξεύονταν στα 3.500, ενώ αν το  R0 ήταν κάτω από 1, ας πούμε 0,7, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν,  μετά από 40 ημέρες θα ήταν ούτε 20.

  Κατά την άποψη τη δική μου, το "R0” στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου υπολογίστηκε λάθος ή δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία... και έτσι, με την ακούσια συνδρομή και μερίδας  των πολιτών, που έγραψαν τα μέτρα στα παλιά τους τα παπούτσια, φθάσαμε στα σημερινά νούμερα και στις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες που θα ακολουθήσουν!

  Εν κατακλείδι: τα μέτρα βοηθούν στο να αυξηθούν οι πιθανότητες αποφυγής της λοίμωξης COVID-19, αλλά πρέπει να ακολουθηθούν πιστά. Εκτός αυτού χρειάζεται και λίγη τύχη!

  ΥΓ: Σήμερα βγαίνουν και τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ που κάναμε η σύζυγός μου και εγώ! Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν, παρ’ όλο που προσέχαμε πραγματικά πολύ... Τα αποτελέσματα όμως των τεστ θα δώσουν την απάντηση! Αναμένουμε λοιπόν!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ