Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Σεπ-2020 08:23

  Άρνηση χρήσης μάσκας - Μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Κάποιες φορές υπάρχει εμφανής σύνδεση ανάμεσα στην "έμμονη ιδέα” και τον "καταναγκασμό” (π.χ. άρνηση χρήσης μάσκας - ψυχοσωματική διαταραχή).  

  Οι "έμμονες ιδέες” ασφυξίας ή αναπνευστικού προβλήματος συνήθως προκύπτουν σε καταστάσεις στις οποίες ο πάσχων από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έρχεται αναγκαστικά σε επαφή με αντικείμενα τα οποία θεωρεί "κακά” (π.χ. μάσκα). Η συγκεκριμένη ανησυχία διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνει από  φόβο για αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και κατά φαντασία ασφυξία...  μετά λιποθυμίας.

  Η δυνητική επαφή με καθετί που παραπέμπει σε μάσκα αποφεύγεται λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στους πάσχοντες η ιδεοψυχαναγκαστική εμμονή. Σε περίπτωση που η χρήση μάσκας δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε οι πάσχοντες μπορεί να γίνουν είτε πολύ επιθετικοί, είτε να τη φορέσουν κατά τέτοιο τρόπο, που είτε τη φορούν είτε όχι να είναι ένα και το αυτό! 

  Υπάρχει βέβαια και μια άλλη ομάδα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής -εκείνης που σχετίζεται με την κουταμάρα, που συχνά συνοδεύει τις πράξεις των συγκεκριμένων πασχόντων αυτής της ομάδας "ασθενών”.

  Είναι, σε κάθε περίπτωση, το επιστέγασμα μιας θλιβερής πραγματικότητας, ότι τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν φαίνεται να αρκούν για να πειστεί ένας ιδεοψυχαναγκαστικός αρνητής της μάσκας να δεχθεί το αυτονόητο, ότι η μάσκα δεν περιέχει... τσιπάκι και ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει τρόπο να συγκεντρώνεται εντός της μάσκας και, ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να βλάψει εμάς ή τα παιδιά μας. Δυστυχώς, ο άνευ λόγου ιδεοψυχαναγκαστικός φανατισμός που τους διέπει, δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ούτε καν απλοϊκές έννοιες! 

  Πώς είναι δυνατόν τόσο φανατικά και με πάθος να  διατείνονται ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι δεν μπορούν να φορούν μάσκα επί ώρες, μιας και ο εγκέφαλός τους...  δεν θα οξυγονώνεται, λένε, καλά και έτσι θα αναγκάζονται να αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα. Πώς, βρε άνθρωποι του Θεού, και με ποιο μηχανισμό η μάσκα θα επιδοθεί... σε διακρίσεις; 

  Γιατί λοιπόν να βλάπτει εκείνους και κάθε απλό καθημερινό άνθρωπο και όχι τους χειρουργούς που δεν την αποχωρίζονται επί ώρες κάθε μέρα ή τους ανοσοκατεσταλμένους που τη φορούν 24 ώρες το 24ωρο, επί μήνες ή και επί χρόνια; Κάπου αδυνατούν να αντιιληφθούν πως εκείνοι  που τους διηγήθηκαν το αφήγημα-ανέκδοτο δεν διέθεταν δομημένο σκεπτικό και απλά τους το διηγήθηκαν...  έτσι για να περνά η ώρα τους;

  Αλλά, θα μου πείτε, τι τα λέω όλ’ αυτά - και εγώ μάλλον μέρος της διεθνούς συνωμοσίας είμαι...

  Δεν τους προξενεί άραγε εντύπωση που ούτε ένας γιατρός-επαναστάτης, ούτε καν ιδεοψυχαναγκαστικός δεν βρέθηκε, που να δηλώσει ευθαρσώς πως η μάσκα δεν προστατεύει, αλλά αντίθετα δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα; Αυτοί που τους τα λένε δεν είναι τίποτε άλλο, παρά περιθωριακά άτομα, που τους παρασύρουν μαζί τους στο δικό τους περιθώριο! Εκείνοι, βέβαια, έχουν κάθε δικαίωμα να βρεθούν όσο χαμηλά επέλεξαν και ακόμα χαμηλότερα αν βέβαια δεν θέτουν άλλους σε κίνδυνο. 

  Όμως, τα παιδιά, την επιμέλεια ή κηδεμονία των οποίων έχουν, δεν τους χρωστούν τίποτα να διακινδυνεύουν την υγεία τους ή την υγεία άλλων και ο νόμος τα προστατεύει ρητά από "ακατάλληλους” γονείς! 

  Ας έχουν όμως υπ’ όψιν πως η δημοκρατία, την οποία συνήθως επικαλούνται κάποιοι όταν στριμώχνονται, σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνει τις κακοήθεις πράξεις κακόβουλων πολιτών!

  Σίγουρα κάποιοι λίγοι που διέδωσαν την άποψη για τη δήθεν επικινδυνότητα της μάσκας κατέχουν σίγουρα το ταλέντο να δουλεύουν πολύ κόσμο εξαπατώντας τον, ενώ κάποιοι άλλοι περισσότεροι κατέχονται ιδεοψυχαναγκαστικά από τα αποτελέσματαα αυτού του ταλέντου των προηγούμενων λίγων. Όταν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ταλέντο γίνεται μάλλον κατάρα, που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών και να τη θέσει σε κίνδυνο, γεγονός που η συντεταγμένη κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε προτίθεται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει!

  Μπορεί, φίλες και φίλοι, οι απόψεις μου επί της πανδημίας του νέου κορονοϊού, να έχουν αλλάξει σε κάποια πράγματα, διότι πάντα ο νους διευρύνεται από καινούργιες γνώσεις, αλλά αυτό που σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε ούτε πρόκειται ν’ αλλάξει είναι...  ότι η μάσκα σώζει ζωές.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ