Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 00:05

  Όποιος δεν μπορεί, ας πάει σπίτι του

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων επισιτιστικών επιχειρήσεων είπε χθες σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ότι ξεκίνησαν να μοιράζουν τρόφιμα σε μέλη τους σε διάφορα νησιά της χώρας που ήδη μετράει αύξηση της ανεργίας του κλάδου κατά 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας. 

  Στη Ρόδο προχθές το κοριτσάκι μιας άνεργης ξενοδοχοϋπαλλήλου λιποθύμησε από την πείνα.

  Η Ειρήνη έχει εδώ και 25 χρόνια Ταξιδιωτικό Γραφείο με τρεις υπαλλήλους. Μου είπε ότι τον Απρίλιο έκανε τζίρο υπηρεσιών €18, ενώ τώρα που έχει έναν υπάλληλο σε αναστολή και δυο να δουλεύουν εναλλάξ πρέπει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρου του μηνός κάθε υπαλλήλου που απασχολεί μόνο τις μισές ημέρες του μήνα. Ο τζίρος της έχει μειωθεί περισσότερο από 90% και "καίει" από τις οικονομίες μιας ζωής για να κρατήσει τη δουλειά της ανοιχτή. Ελπίζει να επεκταθεί το μέτρο της αναστολής ως τις αρχές του επόμενου έτους ώστε να μην αναγκαστεί να απολύσει κανέναν από τους υπαλλήλους που της πήρε χρόνια ολόκληρα να εκπαιδεύσει.

  Ο Κωνσταντίνος δουλεύει 20 χρόνια σε τουριστικό γραφείο με μισθό και προμήθεια. Τώρα εργάζεται τις μισές ημέρες και ο μισός του μισθός συν τα χρήματα που παίρνει από τη "Συν-εργασία" δεν αρκούν για το φαγητό, το σπίτι, και τα έξοδα των δυο γιών του σε ηλικία φροντιστηρίων. 

  Ο Γιάννης που νοικιάζει το σπίτι του στην Κρήτη για 60 ημέρες κάθε καλοκαίρι και πάει στο χωριό για να αφήσει το σπίτι στους ενοικιαστές, έχασε τις 3 κρατήσεις που είχε ενώ χρειάστηκε και να επιστρέψει τις προκαταβολές όταν το υπουργείο τουρισμού δήλωσε ότι οι δυο χώρες από τις οποίες ο Γιάννης είχε τις 3 κρατήσεις είναι "κόκκινες", ενώ δυο μέρες μετά ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι προσωρινό και στο τέλος του μήνα θα ανοίξουν. Πολύ αργά για τον Γιάννη.

  Τα συστήματα τρεις μήνες μετά την έναρξη του κορονοϊού ανοίγουν την ημέρα του τέλους των προθεσμιών ενώ συχνά δίδονται πρόσθετες προθεσμίες που όμως δεν καλύπτουν την περίοδο της καθυστέρησης. 

  Κανείς δεν φταίει για την πανδημία. 
  Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα του lockdown που ορθώς πήραμε θα είχαμε πολλαπλάσιους νεκρούς. 
  Κανείς δεν αμφισβητεί επίσης ότι το πλήγμα στις επιχειρήσεις δεν είναι προϊόν ανικανότητας των επιχειρηματιών αλλά αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής του ελληνικού κράτους να πράξει ως έπρεπε για να προστατέψει τον πληθυσμό. 

  Όμως οι βαριά πληττόμενοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από το παγκόσμιο lockdown δεν είναι σωστό να αφεθούν στην κακή τύχη τους τώρα, ούτε να σέρνονται οι αποφάσεις για εκεινους ώσπου να έχουν μισο-καταστραφεί όλοι.

  Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό ας πάνε σπίτι τους και ας αφήσουν άλλους που μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις εγκαίρως, πριν πάρουν στον λαιμό τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες που δουλεύοντας στον τουρισμό κράτησαν όρθια τη χώρα στα πόδια της την περασμένη δεκαετία της κρίσης. 

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ