Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 00:07

  Ελληνοϊταλική συμφωνία προβολής της διεθνούς νομιμότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Καιρίδη

  Είναι γεγονός ότι η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας είναι μια ξεχωριστή σελίδα στο κεφάλαιο κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ζωτικών συμφερόντων μας στις ΑΟΖ των θαλασσών. Έγραψε δε ιστορία, αποτελώντας το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την επίλυση μιας εθνικής εκκρεμότητας που διευρύνει τελικά τη σύγχρονη Ελλάδα.

  Το εξίσου σημαντικό της συμφωνίας είναι ότι αποτελεί υποδειγματικό πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών κανόνων δικαίου της θάλασσας για όλη την περιοχή της Μεσογείου. Δημιουργεί δεδικασμένο διεθνούς δικαίου για το πώς λύνονται τα προβλήματα μεταξύ κρατών στα πλαίσια κανόνων συνεργασίας και καλής γειτονίας. Επικυρώνει ξανά με τον πιο καθαρό τρόπο έννοιες όπως η επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, οι οποίες αμφισβητούνται από αναθεωρητικές αντιλήψεις, όπως της Τουρκίας, που εκμεταλλεύεται τις σημερινές ταραγμένες εποχές και τα γεωπολιτικά κενά για την επίτευξη επεκτατικών στόχων.

  Η συμφωνία δεν λύνει και δεν διευθετεί απλώς τα διμερή θαλάσσια όρια δύο κρατών, αλλά δημιουργεί ευρύτερο πλαίσιο διεθνούς νόμιμης πρακτικής, με ευρωπαϊκή μάλιστα ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει μήνυμα νομιμότητας σε κάθε επίδοξο παραβάτη και ταυτόχρονα επεμβαίνει εμμέσως απονομιμοποιητικά σε κάθε ήδη παράνομη συμφωνία, όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

  Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι βέβαιο ότι το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα επίτευξης. Διότι έστω και μια μερική ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία θα είναι αρκούντως χρήσιμη, διότι θα αποτελέσει το άμεσο και καθοριστικό χτύπημα στην τουρκολιβυκή παρανομία της περιοχής.

  Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία θα λειτουργήσει ως στοιχείο εμπλουτισμού της ελληνικής στρατηγικής. Η Ελλάδα πλέον δεν επικαλείται γενικά το διεθνές δίκαιο, αλλά το εντάσσει και το υλοποιεί πρακτικά. Η διεθνής κοινότητα είναι σημαντικό να γνωρίζει επισήμως ότι, ως Ελλάδα, εννοούμε το διεθνές δίκαιο και το υπηρετούμε εμπράκτως σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

  * Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής Ν.Δ., Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ