Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Απρ-2020 08:37

  Εντυπωσιακά αποτελέσματα θεραπείας με πλάσμα ασθενών COVID-19

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  "Όταν το σκοτάδι είναι βαθύ, μπορείς να δεις τ’ αστέρια”.

  Όχι απλά ενθαρρυντικά, αλλά άκρως εντυπωσιακά  αποτελέσματα, με θεραπεία που στηρίζεται στη μετάγγιση πλάσματος πλούσιου σε αντισώματα του ιού SARS-CoV2, από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της νόσου, έχουν πλέον παρατηρηθεί σε πολλές χώρες, στην παγκόσμια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της πανδημίας, που ξαφνικά και απροειδοποίητα εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά!

  Χορηγώντας μία μόνο δόση αντισωμάτων του κορονοϊού, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από το αίμα πρώην ασθενών με COVID-19,  γιατροί κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Η θεραπεία πλάσματος έχει δοκιμαστεί πειραματικά σε ασθενείς με COVID-19, σε πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η  Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο κ.α.

  Από τα τέλη Μαρτίου, τουλάχιστον 11 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση από COVID-19, σε νοσοκομεία  του Χιούστον και της Νέας Υόρκης, έγιναν οι πρώτοι ασθενείς με κορονοϊό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έλαβαν την πειραματική θεραπεία με πλάσμα αντισωμάτων, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων - το γνωστό FDA, για χρήση σε έκτακτη ανάγκη. Το σκεύασμα αυτό που χορηγήθηκε στους ασθενείς, δεν παρασκευάστηκε ποτέ σε φαρμακευτικό εργαστήριο, αλλά προέρχεται από το αίμα άλλων ασθενών, που νόσησαν και που είχαν ανανήψει από τη μόλυνση με κορονοϊό SARS-CoV2.

  Η θεραπεία αυτή γίνεται με  πλάσμα αναρρόφησης - το βασικό συστατικό δηλαδή του αίματος που λαμβάνεται από κάποιον που έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη με COVID-19, περίπου μεταξύ της 25ης και της 28ης μέρας από την αρχή της αρρώστιας του.

  Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται σε απόγνωση, και χωρίς προς το παρόν αποδεδειγμένες θεραπείες να εφαρμόζονται, οι μοριακοί βιολόγοι εκεί, όπως και άλλοι σε όλο τον κόσμο, αγωνίζονται να οργανώσουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές φάσης 1-2 και 3,  ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν πόσο αποτελεσματικό είναι το πλάσμα αναρρόφησης εναντίον του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19, και να προσφέρουν μια δυνατότητα στους βαριά νοσούντες να ζήσουν. Η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία ασθενών, κάτι που θα έδινε χρόνο στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργήσει το κατάλληλο εμβόλιο! 

  Ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, δυστυχώς για όλο τον πλανήτη, βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση, αρκετούς μήνες μακριά. Προσπαθώντας να διαχειριστούμε την COVID-19 στους επόμενους κρίσιμους μήνες, η ερώτηση που προκύπτει είναι: "Τι είδους θεραπείες θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε, που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την φονική πανδημία;".

  Οι κορυφαίοι υποψήφιοι για τη μάχη να σωθούν ζωές είναι φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για θεραπεία ασθενειών όπως η ελονοσία ή ο Ebola, που μπορεί να επαναπροσανατολιστούν για χρήση σε περιπτώσεις μόλυνσης με COVID-19, καθώς και το πλάσμα αναρρόφησης από ασθενείς με COVID-19 που ανάρρωσαν και που περιέχει τα αντίστοιχα αντισώματα - μόνο αυτά!

  Για την καταπολέμηση του ιού SARS-CoV2, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει αντισώματα. Πρωτεϊνες δεσμεύονται σε τμήματα του ιού και εμποδίζουν την εξέλιξη της μόλυνσης. Όταν ένα άτομο δημιουργεί αντισώματα ως απάντηση σε μια λοίμωξη ή όταν εμβολιαστεί, αυτό ονομάζεται ενεργή ανοσία. Η παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ή και δύο, αλλά μόλις αυτό συμβεί το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα στην επόμενη έκθεση στον ιό. Για ορισμένους ιούς και εμβόλια, η ενεργή ανοσία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες ή ακόμα και όλη του τη ζωή.

  Το πλάσμα αναρρόφησης, που ονομάζεται επίσης παθητική θεραπεία αντισωμάτων, είναι ένας τύπος παθητικής ανοσίας. Μπορεί να παράσχει αντισώματα αμέσως, αλλά οι πρωτεΐνες θα διαρκέσουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, εβδομάδες, ίσως και μερικούς μήνες, αλλά πιθανότατα θα του σώσει τη ζωή. Χορηγούμε, λοιπόν, το πλάσμα, που είναι πλούσιο σε αντισώματα από τον ασθενή που αναρρώνει ... για να αποτρέψει τη μόλυνση ή να θεραπεύσει τη μόλυνση σε έναν άλλο ασθενή που κινδυνεύει! 

  Ερευνητές στην Αυστρία, που εργάζονται στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, σχετικά με το εμπλουτισμένο με αντισώματα πλάσμα αναρρόφησης,  σχεδιάζουν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε τρεις διαφορετικές ομάδες αναφοράς:

  Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει εάν το πλάσμα αναρρόφησης μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση σε άτομα που εκτίθενται στο COVID-19, λόγω στενής επαφής με άλλους, όπως με μέλη της οικογένειας, Στη δοκιμή θα ελεγχθούν εθελοντές που θα λάβουν το πλάσμα που ελήφθη από ασθενείς με COVID-19 που έχουν αναρρώσει, έναντι ενός placebo-πλάσματος σε άλλους εθελοντές.

  Μια άλλη δοκιμή σχεδιάζεται για να ελεγχθεί εάν το πλάσμα μπορεί να κρατήσει τα άτομα με ήπια συμπτώματα COVID-19 που βρίσκονται στο νοσοκομείο από το να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και, τέλος, μια τρίτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στοχεύει να μελετήσει κατά πόσο η θεραπεία βοηθά τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. 

  Πάντως, στην Κίνα, εντός μίας έως τριών ημερών από τη χορήγηση του πλάσματος αναρρόφησης σε δέκα βαρέως πάσχοντες από COVID-19 ασθενείς, είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα και των δέκα ασθενών, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και ο δυνατός πόνος στο στήθος. Οι ασθενείς επίσης εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα λεμφοκυττάρων, βελτιωμένη πνευμονική και ηπατική λειτουργία, καθώς και μειωμένη κατά πολύ φλεγμονή. Η θεραπεία μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα επίπεδα οξυγόνου και την ταχύτητα ελάττωσης του ιικού φορτίου. 

  Τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν ή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά τη χορήγηση του πλάσματος. Μετά από επτά μέρες, παρατηρήθηκε μέσω αξονικής τομογραφίας η αποκατάσταση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό της βλάβης των πνευμόνων, ενώ δεν υπήρξαν καθόλου παρενέργειες και δύο από τους τρεις εξ αυτών, που είχαν διασωληνωθεί, κατέστη δυνατό να αποσωληνωθούν. Τρεις στους δέκα πήραν εξιτήριο σχετικά σύντομα, ενώ κανένας από τους δέκα ασθενείς δεν κατέληξε!

  Είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά και εδώ στην Ελλάδα  με τη συγκεκριμένη τεχνική, χορηγώντας αντισώματα από πλάσμα αναρρόφησης, σε ασθενείς που κινδυνεύουν, και κανένας πια να μη χάσει τη ζωή του! 90 θάνατοι είναι αρκετοί - δε νομίζετε;

  Στην Ελλάδα διαθέτουμε και την επιστημονική γνώση και την υλικοτεχνική υποδομή! Ας γράψουμε λοιπόν ιστορία και ας σώσουμε συνανθρώπους στη χώρα μας! 

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ