Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Απρ-2020 08:28

  Κορονοϊός: Παλιές πρακτικές δίνουν καινοτόμες λύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Το αίμα από τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια ζωτικής σημασίας θεραπεία,  για να δοθεί χείρα βοηθείας στην προστασία της ανθρωπότητας από την πανδημία COVID-19, που σήμερα εξαπλώνεται βίαια σε όλο τον κόσμο.

  Δείγματα αίματος για τον προσδιορισμό της ειδικής ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και ανοσοσφαιρίνης G (IgG) συλλέγονται 28 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα δείγματα αυτά συλλέγονται από τους ίδιους τους θεράποντες ιατρούς των ασθενών και αποστέλλονται στο εργαστήριο. Ο ορός διαχωρίζεται από το ολικό αίμα, αποθηκεύεται στους -20°C και στη συνέχεια θερμαίνεται σε επίπεδα θερμοκρασίας σώματος, πριν τη χορήγηση σε ασθενή.

  Τα ιικά αντισώματα που περιέχονται στον ορό αίματος των ασθενών που έχουν ήδη αναρρώσει από τον νέο κορονοϊό, θα μπορούν, αφού γίνει πλασμαφαίρεση, στη συνέχεια να χορηγηθούν ενέσιμα σε άλλους ασθενείς, προσφέροντάς τους απρόσμενη θεραπεία.

   

  coronavirus

   

  Αυτή η μακρόχρονη ιατρική θεραπεία -που ονομάζεται παθητική θεραπεία αντισωμάτων- χρονολογείται ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα για να βοηθήσει στην εξάλειψη των εστιών της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, της παρωτίτιδας και της γρίπης.

  Όπως, λοιπόν, μας βοήθησε στο παρελθόν, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο και πρακτικό εργαλείο σήμερα,  στη μάχη κατά  του COVID-19. Οι θεραπείες αντισωμάτων μπορούν επίσης να διατεθούν σε επείγουσες καταστάσεις, όπου ένας ασθενής με COVID-19 κινδυνεύει άμεσα.

   

  coronavirus2

   

  "Η ανάπτυξη αυτής της επιλογής -της θεραπείας αντισωμάτων- δεν απαιτεί έρευνα ή ανάπτυξη", το γνωστό σε όλους μας R&D. "Θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού βασίζεται σε τυποποιημένες αιματολογικές πρακτικές".

  Ως προς τη θεραπεία τώρα: Οι ασθενείς θα πρέπει να δώσουν το αίμα τους μετά την ανάρρωσή τους από τον COVID-19 και ενώ εξακολουθούν να αναρρώνουν από τη νόσο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο ορός αίματος περιέχει υψηλές ποσότητες φυσικών αντισωμάτων, που παράγονται απο τον ίδιο τον οργανισμό, για την καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2.

  Μόλις το σώμα του ασθενούς, που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανάρρωσης από τον COVID-19, παράγει ως απόκριση στα παθογόνα, ισχυρά αντισώματα, που μπορούν να παραμείνουν και να κυκλοφορούν στο αίμα για μήνες ή ακόμη και για χρόνια μετά τη μόλυνση.

  Ευτυχώς, όμως, για όλη την ανθρωπότητα και φυσικά για όλους εμάς, αυτά τα αντισώματα δεν είναι μόνο χρήσιμα για το άτομο που έχει αναρρώσει και αυτό διότι, εάν αφαιρέσουμε ένα μικρό μέρος αυτών, μετά από σύντομη επεξεργασία στο εργαστήριο, τα αντισώματα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια σε άλλους ασθενείς, και να τους προσφέρουν μια σημαντική βοήθεια που ίσως να τους σώσει τη ζωή. Θα μπορούσε, δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, σε μέλη της οικογένειας του ασθενούς για να μη νοσήσουν ή για να ενισχύσει την ανοσία των ιατρών σε μεγαλύτερη έκθεση στον κορονοϊό. "Η παθητική χορήγηση αντισωμάτων είναι το μόνο μέσο για την παροχή άμεσης ανοσίας σε ευάλωτα άτομα... και ανάλογα με την ποσότητα και τη σύνθεση του αντισώματος, η προστασία που παρέχεται από τη μεταφερθείσα ανοσοσφαιρίνη μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες, μήνες, έως και χρόνια".

  Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές τραπεζών αίματος -οι οποίες μπορούν να ελέγξουν για άλλα είδη μολυσματικών παραγόντων που μπορεί να περιέχονται στο αίμα- η θεραπεία εμπεριέχει αναμφισβήτητα χαμηλό κίνδυνο για υγιείς ανθρώπους, ειδικά σε σύγκριση με τις απειλές κατά της ίδιας της ζωής των ασθενών που νόσησαν και που είναι εγγενείς στην εκρηκτική διασπορά του COVID-19, όπου για τη θεραπεία δυστυχώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα εξειδικευμένα και αποτελεσματικά φάρμακα ή εμβόλια...

  Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση των ορών αντισωμάτων θα πρέπει να θεωρηθεί ως αντίδραση έκτακτης ανάγκης για την προστασία από το COVID-19, ακριβώς όπως δοκιμάστηκε έναντι άλλων νόσων του κορονοϊού αυτού του αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των SARS1 και του MERS.

  Η θλιβερή πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε θα συμβάλει, ελπίζω, στην παρασκεύη ορών αντιδότων και τον εφοδιασμό του συστήματος υγείας με αυτά, καθώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός  ασθενών με κορονοϊό που θα έχουν αναρρώσει και που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με το πλούσιο σε αντισώματα αίμα τους στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων.

   

  coronavirus3

   

  Μέχρι σήμερα, περίπου 85.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει από το COVID-19, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και το αίμα τους θα μπορούσε εύκολα να συμβάλει στην παραγωγή ζωτικών αντισωμάτων για τους άλλους, ενώ άλλα είδη αντιικών θεραπειών και εμβολιασμού αναμένεται να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

  Εκτός από τα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας και με παντελώς ανύπαρκτα, τουλάχιστον για τώρα, φάρμακα και εμβόλια, αυτή μπορεί να είναι η μόνη βραχυπρόθεσμη επιλογή που διαθέτει η ανθρωπότητα για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19, και είναι κάτι που μπορούμε να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε από σήμερα και όσο οι βδομάδες περνούν, να κλιμακώνουμε! 

  Για τον σκοπό αυτόν, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins χρηματοδοτεί προσπάθειες για να ξεκινήσει στη δημιουργία αξιόπιστης και ασφαλούς θεραπείας αντισωμάτων για το COVID-19, τις ερχόμενες εβδομάδες. 

  Οι γιατροί στη Νέα Υόρκη διερευνούν, επίσης, τη συγκεκριμένη θεραπεία, ενώ διεθνώς η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Ιαπωνίας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για ανάπτυξη ενός φαρμάκου με βάση τα αντισώματα από πλάσμα ασθενών,  στη μάχη κατά του κορονοϊού.

  Υπάρχουν, βέβαια, ακόμα πολλά άγνωστα σημεία, συμπεριλαμβανομένου και του ερωτήματος "τι ποσότητα ορού είναι απαραίτητη, για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία;". Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πως στην Κίνα, όπως δείχνουν τα πράγματα, η θεραπεία αυτή λειτουργεί ήδη εκεί, εδώ και περίπου έναν μήνα.

  Κανείς δεν περιμένει θαύματα και η συγκεκριμένη θεραπεία με αντισώματα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού να πάρει κάποιο Νόμπελ, μιας και δεν είναι  κάποια νέα καινοτομία, αλλά με σιγουριά θα αποδειχθεί εκείνο το "κάτι”, που θα μας βοηθήσει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη διασποράς, κρουσμάτων και θανάτων όσο νέες θεραπείες και εμβόλια αναπτύσσονται! 

  Σίγουρα η θεραπεία αυτή με τα αντισώματα θα μπορούσε να κάνει τη  διαφορά, εφόσον όλοι εμείς -τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητος, ενεργήσουμε συνειδητά... από κοινού μαζί- και να δράσουμε γρήγορα.

  "Είναι σαφές ότι η χρήση ορού αντισωμάτων θα ήταν μια καλή 'μπαριέρα ανάσχεσης' του κορονοϊού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέσο περίπου της τρέχουσας επιδημίας".

  Ωστόσο, ακόμη και η έρευνα σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών θα συνεπάγετο σημαντικό συντονισμό μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών οντοτήτων!

  Για τον λόγο αυτόν, καθώς βρισκόμαστε ήδη εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, καλό θα ήταν τα ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας να εξετάσουν την επείγουσα χρήση των ορών αντισωμάτων και να αρχίσουν τις προετοιμασίες το συντομότερο δυνατό για μαζική παραγωγή!".

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ