Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιαν-2020 00:05

  Ανοίγει ο δρόμος για την αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα αδιάθετα ακίνητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Ο καινούργιος φορολογικός νόμος, στις διατάξεις που αφορούν στις αλλαγές στον Κώδικα περί ΦΠΑ, περιέλαβε μία πολύ σημαντική διάταξη για την αναστολή Φ.Π.Α. στη μεταβίβαση ακινήτων (σύμφωνα με τα άρθρα 6, 30, 33, 36 και 38 Κώδικα περί ΦΠΑ), η οποία αναμενόταν προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων.  

  Το ίδιο τονίστηκε και στην αιτιολογική έκθεση, σύμφωνα με την οποία, με την νέα διάταξη του άρθρου 39 περί αναστολής ΦΠΑ στη μεταβίβαση νεόδμητων ακινήτων, σε συνδυασμό και με λοιπά μέτρα όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας κ.λπ. επιχειρείται να δοθεί κίνητρο για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και των συναφών κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αγορά αυτή επλήγη ουσιαστικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετα ακίνητα προς πώληση. 

  Πώς χορηγείται η αναστολή

  Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω διατάξεις, η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ παρέχεται μέχρι τις 31.12.2022 με ταυτόχρονη επιβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο σύνολο των αδιαθέτων ακινήτων των υποκειμένων στον φόρο με άδεια από 01.01.2006 και εφεξής. Η αναστολή χορηγείται με αίτηση που υποβάλλεται από τους υποκειμένους στο φόρο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου για τις ήδη εκδοθείσες άδειες, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών και έπειτα εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας. 

  Φόρος εισροών

  Για τα ακίνητα της άνω περίπτωσης, το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών θα ανασταλεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναστολής του Φ.Π.Α., ενώ ο εκπεσθείς, πριν την έναρξη της αναστολής φόρος, θα διακανονίζεται κατά το χρόνο της παράδοσης του κάθε ακινήτου και θα καταβάλλεται με έκτακτη δήλωση πριν την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς. 

  Αντιπαροχή

  Αναφορικά με τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν θα υπάγεται στον φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου. 

  Τι προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ

  Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. Α.1012/2020 απόφαση, η οποία ορίζει τη διαδικασία αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση της αναστολής. Με την απόφαση ρυθμίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν προκειμένου να χορηγηθεί η αναστολή. Απαραίτητη είναι η λίστα με τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου ανά οικοδομική άδεια, με το ποσοστό σε χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο, το σύνολο του φόρου των εισροών ανά οικοδομή και τον φόρο που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία προς διακανονισμό. 

  Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν το μέτρο θα αποδώσει καρπούς, δεδομένου και του μεγάλου όγκου αδιάθετων ακινήτων στην αγορά, τα οποία προσδοκάται να διοχετευθούν και σε εγχώριους και σε αλλοδαπούς επενδυτές. 

  Η κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner, Head of Tax, Lawyer, Andersen Tax in Greece

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ